自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

(著火mode) 話說我家位置都頗唔就腳,有時的士都要call先有,所以weekend多數渣車。每周真係要車阿奶奶連佢工人,加埋我同仔長征由港島返新界,車完奶奶返佢舊居就返我娘家(也是新界),奶奶仲要次次帶個o急返去, 臨走帶N袋野返黎。而家五人車剛剛好,仲有個尾箱。

遲下細b出左世,如果換假狗七人車, (eg. Bmw gran tourer) , 加多個car seat中間真係要回到讀大學時咁瘦先坐得落. 仲要唔知點擺野(奶奶一定要工人跟住,我已經一直去街唔需要自己個姐姐跟住,所以只需坐六人)

本來睇中架Noah, 真係平靚正,買新車又得二手亦有,特低地檯奶奶又上落舒服,擺野又方便。但d男人真係好抗拒渣日本七人車,話似司機,其實渣noah已最唔肉職業司機咖啦,都係家庭車爸爸,老細車多數都係Alphard 呀Estima之類,已經唔敢叫佢換呢d了。

唔係d車位咁貴,仲要唔係話你想租就有!我買多架cheap野,自己長征返娘家話之佢渣2 seater定電單車。

其實邊鬼個得閒睇你渣乜車丫,渣tesla都會比人當uber司機... 我渣佢又厭我手車屎過佢,男人一講到車就真係好煩,女人但求安全同方便!

翡翠宮

我都係咁話, 實用安全坐得闊落最緊要.
我阿哥都係由benz 2位, 生完一個跳去bmw, 再生多個就跳去 7 人車.
最緊要一家人出入方便又坐得舒服, 做得人老豆阿媽都預咗做家庭司機

honda mobilio 同vw 都有幾架 7 日係靚仔d,
可以睇睇. 無toyota / nissan 咁四方, 無咁似司機車.

男爵府

回覆:男人真係咁憎渣日本七人車?

我識得又鍾意渣車既男人,都唔渣7人車!C6梗加無得傾!

珍珠宮

晤喜歡日本車,benz都有七人車,佢又點睇?

伯爵府

俾d歐洲車佢簡下囉,有兩個小朋友後,除左家庭車真係冇選擇,我部七人車,後尾位收起放stroller同c6 d golf棍後,已經迫爆,中間兩個car seat,已經坐唔到人

侯爵府

好媽媽勳章

RockMusicLover 發表於 16-7-16 03:53
(著火mode) 話說我家位置都頗唔就腳,有時的士都要call先有,所以weekend多數渣車。每周真係要車阿奶奶連佢 ...
好老實,你講呢D7人車(又夠大又實用),全都係反應遲鈍,入灣又吾咬地,好似客貨車,男人點會鐘意!不如試下揾架四驅SUV 7人車,睇下你老公點睇?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

NoName 發表於 16-7-16 04:44
晤喜歡日本車,benz都有七人車,佢又點睇?

Bmw 都有架x5 都好型

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我老公都唔係好鐘意揸日本七人車。所以細B出細後買多架日七人車。佢成日話日本七人車好似唔夠力,去唔到。平時佢返工,我地一家四口出去就揸歐洲車。如果要車埋6299,又或者我阿爸阿媽就揸日本七人車。

水晶宮

回覆樓主:

一係你揸架日本七人車,得嗎?

講真,我覺得你C6自私,要面要型,日本車冇力?冇可能啦,香港地d交通根本用唔到咁多力,通通都係藉口。

似司機,咁事實上佢係呀,一係就真係請個司機返嚟揸日本七人車,佢自己要揸乜就揸乜。

一係就自己接受現實。

不過話時話,架車如果佢揸多,咩由佢自己揀買咩車囉,但大前題係要滿足家庭需要。

咁其實佢想點呢?

大宅

講開車呢 ,我真係唔明男人諗乜。
我而家住外國。大肚時,老公突然話買左車,但係買左架Mazda RX8, sports car !!! 我坐後面,窄到死,個位又低,好彩我生完冇變肥,唔係都坐唔落。後座擺到car seat, 但個窗開唔到,又細,我個女冇得睇風景。
我寧願坐巴士, 都唔想坐佢架車!! 連佢老豆都話,有一個family,唔係買架family car 咩

可惜我未學車,學到都唔想揸佢部車

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公又冇咩所謂,一家人出去時佢都開我架七人車,我一開始都對七人車少少反感因為好巨型,不過生三個冇計,SUV 同Van 一樣食油但Van至少裝到多d野

wcpcelia    發表於 16-7-18 09:34

伯爵府

唔好話男人,我依啲C9都唔鍾意7人車呀 .. 個人認為 4x4 會好啲

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你自己渣做司機,車出車入

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mrs_D 發表於 16-7-16 06:31
講開車呢 ,我真係唔明男人諗乜。
我而家住外國。大肚時,老公突然話買左車,但係買左架Mazda RX8, sports ...

你老公玩野rx8 後座個門肥d都入唔到抱bb出入好唔方便喎

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

SUV會否係個好選擇?如Q7,X5,XC90?

男爵府

Land rover!

Dwmn    發表於 16-7-17 18:11

子爵府

我愛Corina 發表於 16-7-16 06:04
Bmw 都有架x5 都好型

好逼

jenniecatcat    發表於 16-7-17 02:22

男爵府

回覆樓主:

揀歐洲車啦,我屋企同你情況差不多,一般出行我6299+我兩公婆+兩個仔,兩個仲好細,都坐carseat,最後揀xc90!我都係坐兩個仔中間,係窄嘅,哩個無辦法,不過佢勝在後面坐得人之外仲擺到我架高身BB車(stokke)!老公揸上手都話可以,當然同以前架4座(2500cc)無得比,但七人車算唔錯,而且都幾覩仔,哩樣就各花入各眼啦

瑪瑙宮

fatyanyan 發表於 16-7-16 07:31
好逼

其實大多歐洲suv 7人車開晒7個位都唔算寬敞,個boot都係放唔到野

Mpv 會好d既,但日本mpv車個款靚d

水晶宮

回覆樓主:

我老公初楂stepwagaon, 佢話覺得自己似楂貨van. 楂楂下就慣。

架車大d, 真係舒服好多, 車屋企人又得, 同學仔又得, 個仔坐得開心

首頁
12345...7

尾頁

跳至