自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

NoName 發表於 16-7-16 04:44
晤喜歡日本車,benz都有七人車,佢又點睇?

Bmw 都有架x5 都好型

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mrs_D 發表於 16-7-16 06:31
講開車呢 ,我真係唔明男人諗乜。
我而家住外國。大肚時,老公突然話買左車,但係買左架Mazda RX8, sports ...

你老公玩野rx8 後座個門肥d都入唔到抱bb出入好唔方便喎

瑪瑙宮

fatyanyan 發表於 16-7-16 07:31
好逼

其實大多歐洲suv 7人車開晒7個位都唔算寬敞,個boot都係放唔到野

Mpv 會好d既,但日本mpv車個款靚d

瑪瑙宮

slowlycat 發表於 16-7-16 07:32

揀歐洲車啦,我屋企同你情況差不多,一般出行我6299+我兩公 ...

開晒7個位,個boot 仲擺到Stokke

瑪瑙宮

yintinga 發表於 16-7-16 20:56
X5係5人車,雖然可以係車尾箱加多2個位,但真係窄到爆,幾歲細路仔就坐到,大人真係唔得

...

咁樓主老公想出果架gran tourer,都係細,仲要mpv...

瑪瑙宮

nicolatinlok 發表於 16-7-17 17:20
我想問, 黎緊我有多個小朋友
係唔係最好7 人車(VW), 因為要3 個carseat, 5人車好似好迫, 但我老公屎都 ...

一般5人車,3個car seat 安後座基本係mission impossible

但你小朋友幾大?

我細b出世時,大兩個係7同4,有時渣5人車,大兩個坐booster seat,勉勉可以坐後面。

瑪瑙宮

nicolatinlok 發表於 16-7-17 17:38
到時5歲, 3歲同new born

3個都要高身car seat,好難放得落

瑪瑙宮

nicolatinlok 發表於 16-7-17 17:44
但我老公死話ok
因為係我會揸, 主要接送小朋友返放學
佢話bmw or vw既golf (or tour) 係好闊身, 一定可 ...

我上網睇,golf mk7, 比我架細7人闊1cm,但我放一個baby car seat (maxi cosi Toby ),再放兩個booster seat, 係好迫。如果放3個高身,我估應該唔得。

瑪瑙宮

nicolatinlok 發表於 16-7-17 18:04
即係應該要7 人車,冇得走la

不如試擺下先?你本身放兩個小朋友後,試下搵返個舊baby seat 放唔放得落?

瑪瑙宮

nicolatinlok 發表於 16-7-17 18:37
我而家冇車。 因為報左名學車。
所以我同老公都係lu lu
因為多個小朋友, 我先專登學車, 等自己易d hand ...

咁直接買7人好,如果換車要考慮下嘛(多個b要洗錢,有車用緊就用得就用),未有車就直接7人啦

瑪瑙宮

bosch 發表於 16-7-18 02:40
任你揀的話, 唔駛講一定係 7 人車好. 不過5人車唔一定唔掂.

你放晒d car seat 度下位先. 我地一家五口, ...

咁勁請問係咩車?

瑪瑙宮

bosch 發表於 16-7-18 04:11
Renault clio.

勁!佢個樣唔似咁勁!

首頁

尾頁

跳至