自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160720/bkn-20160720084709894-0720_00822_001.html?refer=hn2

麒麟果原產中南美洲,在港的售價較常見紅色的火龍果為貴。

【on.cc東網專訊】 海關日前搗破1570萬港元火龍果運毒案,揭發毒販用新手法,先將火龍果挖空,再注入液態可卡因,據知不法分子將「毒果」入口香港時,曾報關是火龍果,但開箱卻見一個個黃色的生果,火龍果不是紅色的嗎?點解會變黃色?原來今次毒販用來運毒的火龍果並非在香港較常見的紅皮火龍果,而是味道最甜,價錢較貴,黃皮白肉的麒麟果!

原來火龍果是仙人掌科三角柱屬植物,原產於巴西、墨西哥等中美洲熱帶沙漠地區,分為3個品種,包括常見的紅皮白肉、紅皮紅肉及黃皮白肉。黃皮白肉的又稱作麒麟果,營養豐富、功能獨特,它含有一般植物少有的植物性白蛋白及花青素,豐富的維生素和水溶性膳纖維,口感像一絲絲燕窩纏在一起,所以又叫「燕窩果」,果味清甜,比一般火龍果優勝得多。

麒麟果原產中南美洲,香港市面售賣的不少是每周一次從南美哥倫比亞來的「飛機貨」,故售價不菲,每個約為80港元,而香港巿面最平都要五六十港元一個。麒麟果與一般的火龍果,都屬於一種低能量、高纖維的水果,水溶性膳食纖維含量非常豐富,因此具有減肥、降低膽固醇、潤腸通便、預防大腸癌等功效。

翡翠宮

好好味的... 火龍果冇咁青甜. 仲有佢有籽的時候較甜. 但到底刮出來吃就清甜似哈密瓜. 我之前買過幾轉, $60一隻.

wcpcelia    發表於 16-7-21 14:41

珍珠宮

MagDog 發表於 16-7-20 17:35
好好味的... 火龍果冇咁青甜. 仲有佢有籽的時候較甜. 但到底刮出來吃就清甜似哈密瓜. 我之前買過 ...

我覺得太甜,食慣左普通既火龍果

大宅

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

比火龍果清甜,不過也不便宜差不多60圓一個。有人更有清腸胃之功效,但也因人而已。

子爵府

回覆樓主:

食過兩次,我覺得佢貴火龍果幾倍但又唔係好食幾倍…唔會再買

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

清甜, 但好貴!

男爵府

回覆樓主:

我覺得好好食

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

MagDog 發表於 16-7-20 17:35
好好味的... 火龍果冇咁青甜. 仲有佢有籽的時候較甜. 但到底刮出來吃就清甜似哈密瓜. 我之前買過 ...

。好貴下woo

珍珠宮

成60蚊個,太貴,唔捨得

子爵府

回覆樓主:

我老公最愛吃。不過佢會好似瀉藥咁,食完猛痾(個人反應因人而異)

佢非常好吃,但貴,又甜又香。試過撈涼粉吃,正!

禁止訪問

男爵府

回覆:大家食過麒麟果未呀? 好食嗎?

好多人話食完會去便便,我自已中意紅肉果隻多啲

伯爵府

回覆樓主:

食落好多汁,比較甜。之後柯篤勁既,超爽

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

好食

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

月牙兒♡ 發表於 16-7-20 18:52
我老公最愛吃。不過佢會好似瀉藥咁,食完猛痾(個人反應因人而異)

佢非常好吃,但貴,又甜又香。試過撈涼 ...

便秘食咪一流

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

回覆:大家食過麒麟果未呀? 好食嗎?

好食 清甜 但貴咗D

珊瑚宮

畀面勳章

比火龍果清甜, 而且肉質唔會好似普通火龍果咁削. 所以見到靓到會買

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160720

原帖由 mickeyeva 於 16-07-20 發表
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160720/bkn-20160720084709894-0720_00822_001.html?refe ...
好食 不過好貴。所以唔買lu

大宅

回覆樓主:

如果便泌最好,每次食每次都去得多,又甜又好味。。

wcpcelia    發表於 16-7-21 14:42

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

月牙兒♡ 發表於 16-7-20 18:52

佢非常好吃,但貴,又甜又香。試過撈涼 ...

我食一個,疴足成晚!我仲以為人人都會疴!

首頁

尾頁

跳至