懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我預產係1-1-17。
由於我是做教師,產假如果要前2後8,我會重疊左聖誕假,想問可否前一後九?
ps:我已經重疊埋新年假了

thx a lot!

大宅

僱 員 可 在 僱 主 同 意 下 選 擇 在 預 產 期 前 2 至 4 星 期 開 始 放 產 假 。

如 僱 員 沒 有 提 出 要 求 , 或 未 得 到 僱 主 的 同 意 , 則 須 在 預 產 期 前 4 星 期 開 始 放 產 假。

如 僱 員 在 未 開 始 放 產 假 前 已 分 娩 , 則 以 分 娩 日 為 產 假 開 始 的 日 期 。
http://r.search.yahoo.com/_ylt=A8tUwYLghZBXPWkAwTS5ISg5;_ylu=X3oDMTByYzhha3F2BGNvbG8DdHcxBHBvcwMxBHZ0aWQDBHNlYwNzcg--/RV=2/RE=1469118048/RO=10/RU=http%3a%2f%2fwww.labour.gov.hk%2ftc%2ffaq%2fcap57h_whole.htm/RK=0/RS=lqXxtAWAhizpWFOaCLpNwHKCwPo-
Cherry 10/2006
Kerry.   10/2007
Berry.    11/2014
Terry.     01/2017( EDD)

別墅

connie-chan 發表於 16-7-21 16:17
我預產係1-1-17。
由於我是做教師,產假如果要前2後8,我會重疊左聖誕假,想問可否前一後九?
ps:我已經重 ...

唔可以前1後9,至少前2後8,我拎前2後8,剛好放暑假就放產假,9月中復工,蝕晒成個暑假

大宅

瞓得好勳章

按法例規定就最盡前2後8, 但有D僱主會偷偷鬆章可以再遲D先放, 所以你要問返你學校

複式洋房

pybonnie 發表於 16-7-21 16:29
唔可以前1後9,至少前2後8,我拎前2後8,剛好放暑假就放產假,9月中復工,蝕晒成個暑假
...

甘你真係蝕到入肉喎
最緊要安全bb健康吧(向好處諗)
Anyway thx(emoji)(emoji)

大宅

你可以計下除産假你大假放得夠唔夠,不過正常一個暑假都放夠年假😅
Cherry 10/2006
Kerry.   10/2007
Berry.    11/2014
Terry.     01/2017( EDD)

複式洋房

iukayan 發表於 16-7-21 16:23
僱 員 可 在 僱 主 同 意 下 選 擇 在 預 產 期 前 2 至 4 星 期 開 始 放 產 假 。

如 僱 員 沒 有 提 出 ...

謝謝

複式洋房

bearbear0611 發表於 16-7-21 16:31
按法例規定就最盡前2後8, 但有D僱主會偷偷鬆章可以再遲D先放, 所以你要問返你學校 ...

應該唔得了算了吧
其實都有十星期
只是唔可以加埋聖誕新年長假啫
唔好貪心了
Anyway 謝謝!

大宅

回覆樓主:

當時我計過會蝕兩個假,所以延遲一個月做人,現在情況只會蝕新年假。

你無辦法,一定係要前二後八。

水晶宮

同學校商量下,你睇下可唔可以唔前二後八

複式洋房

應該只可前2。
從好的方面看,有家人同你一齊放假,多個人幫手好好多。

大宅

自己問學校,有些可以的。之前有同事開刀,可以放前一日添

別墅

教育局有寫明預產期計最多前二後八, 即38w 就要放,如果開刀日係第38w1d, 咁就係放開刀前一日。 直資/私校唔知係咪可以唔跟足教育局。 但哩方面多數會跟, 如果老師返返下工有咩事都雙方有保障。

子爵府

除非你開刀,那日子計算上可以玩嘢。我是edd前兩週開刀的,所以放前二。但實情是我返到星期五,過幾日的星期二就生了,變相可以說一放假就生。但其實去到38w都仲返工,個人真係幾辛苦的。

別墅

我預產期17/12,所以我都係蝕左2個假期。
不過算啦,我自己又諗只要順順利利,BB健康就無所謂啦。
向好諗,家人又有假陪多D自己同BB

大宅

connie-chan 發表於 16-7-21 16:35
應該唔得了算了吧
其實都有十星期
只是唔可以加埋聖誕新年長假啫

JM,唔緊要啦,我12月都蝕左,冇辦法。
但你BB贏在射精前喎我我,

大宅

回覆樓主:

只要僱主願意,可以前1後9的,我有朋友是這樣的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

睇公司點比....

別墅

唔好教到咁後放~~ 我上年生時蝕Christmas, new year, Chinese new year, 結果我拎前3蝕少少Chinese new year, 重點係一放即生 陪足BB 10Weeks + AL total 13weeks

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

主要系要經過僱主同意,其他都唔系問題。

首頁

尾頁

跳至