懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

winglll 發表於 16-7-22 13:42
已經5個幾月個肚已經突晒出黎,搭火車啲人都可以望一望你之後繼續坐
仲要今日勁熱火車 ...

由5個月左右開始 次次坐巴士地鐵都會有人讓座
但通常都係啲叔叔嬸嬸,賓賓讓座多
反而啲後生,斯斯文文既男女當睇你唔到

男爵府

我5個月已經肥左廿幾磅 ,人地一睇就知係大緊肚,但真係好老實我從來唔期望別人讓位比我,坐巴士我會去車頭企,搭地鐵都唔會企去別人坐緊嘅附近!
我身體唔好,當啲人落左車有吉位先走去坐

水晶宮

依家好少主動讓位,經常扮訓,所以都唔好抱咁大希望

別墅

jessica_tys 發表於 16-7-22 14:25
其實都好睇你坐邊條線, 我返工坐東涌線+港島線, SO FAR 到荔景多人轉車都有位坐, 去到港島線無論返工定放工 ...

我中環番工都唔見到有禮貌 咪又係無人會讓..重同你爭位坐 好多欺文敗類

別墅

回覆:冇人會讓坐,好燥

好多人都唔讓,個個只係玩電話睇報紙,明見到你個肚籮咁大都唔會讓,覺得自己霸到個位坐係理所當然,所以而家都無期望…

別墅

我下下都有人讓坐喎,100%命中率添喎

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我就黎6個月,細肚,九龍灣返寶琳。真係冇一次讓架,工廠區返地鐵站條路熱到幾攞命架啦~所以我真係唔掂寧願係公司嗌定同事幫我call台叫的士。。

但如果搭得地鐵呢~我會企係有得挨果度,等到觀塘油塘呢啲多人落既站先摸實個肚慢慢行去坐~好搞笑架,企果啲人次次見到我都唔敢同我爭位,有次有人坐左都唔好意思即刻起身叫我坐。。可能都就到,廢事同大肚婆爭位啦~我覺得so far我算幾幸運,唔會特別期待有得坐,唔會去躁~

大宅

唔好燥喇
好多人都唔會讓
所以唯有調節自己心態

我唔會expect 有人讓座
我唔洗返工時段搭,所以要出街就避開啲繁忙時間
同埋我屋企上車係終站

試過繁忙時間中環上車
有個中年OL讓座畀我,我話我坐一個站
佢都話坐啦,唔好畀人撞到
落車我畀返個位佢,佢仲同我講小心啲

搭巴士試過一個嬸嬸讓關愛座畀我,我都唔客氣,因為巴士好逼同巴士行緊又企唔穩

男爵府

你先5個月。我38周去產檢,唔係繁忙時間,企足半個鐘,無人睬我。不過我無懆,只係面青。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

其實真係唔好期待太多,越黎越少人讓座架

大宅

回覆樓主:

我果日搭車見到忍唔住影底!我自己本身5個月但個肚唔明顯,都冇期望會有人讓坐,但呢位姐姐個肚大到咁,全車冇人讓不特只,d關愛坐仲要比d後生既霸哂,企前面都完全無視,好心d冇咁有需要既人唔好再濫坐用關愛坐啦!睇到真係火都黎

大宅

昨日放工搭巴士,得返叫面三個關愛座,同埋車尾兩三個位,咁我唔想迫去車尾,咁有個後生仔準備坐,咁我咪諗住坐佢隔離,點知佢一手霸住隔離個位,話佢有friend坐,指住另一個位叫我坐,之後兩條仔全程un腳吹水,我心諗我冇想過你會讓,但都唔好同我爭位呀,過左兩個站有個個肚比我大既太太上車,企左係兩條仔前面,但仔仔冇理,後尾有個女仔讓比個太太坐,如果冇人讓我可能會問仔仔介唔介意比太太坐。。。。

水晶宮

我之前通常都有人讓,搭港島線多。

無謂勞氣。做好自己,將來教好自己仔女讓坐就得,唔好到時唔記得咗。我自己唔係大肚時一向搭地鐵儘量唔坐。

伯爵府

對呢啲全無希望,唔好抱住有人讓坐心態會開心啲,我唔會企埋去,無位就算,激氣盞個胎實曬會扯痛,所以我平常心,你嬲佢,佢無損失,係你自己激親,咁點解唔平常心呢?

如坐巴士的話,真係唔該無位就唔好上啦,夾硬上左又要人讓坐,我真係試過一次,我寧願行早一個站搭車起碼有位。
芭芭拉

別墅

回覆:冇人會讓坐,好燥

好彩我大半時間都有人讓座,其實好多人都好好,今朝有個候生仔企起身讓個位比我叫我過去添!當中有d人真係玩電話睇唔到又或者真係好攰而唔讓,咪當企下做運動⋯係小心d人撞肚啫⋯
反而我怕d人搭車掛住玩電話唔扶實,琴日搭地鐵突然停車,有個女人一野撲落我度⋯好彩佢係跌喺我背脊⋯撞到前面分分鐘鐘入左醫院⋯之後有位小姐立刻叫我坐喇

別墅

winglll 發表於 16-7-22 13:42
已經5個幾月個肚已經突晒出黎,搭火車啲人都可以望一望你之後繼續坐
仲要今日勁熱火車 ...

我8個月都係啦!!睇開d

別墅

Cathythemom 發表於 16-7-22 14:00
可能我個肚加埋個肚腩大, 四個月就有人讓座喇~ 四個月唔太辛苦仲企得, 有人讓座反而覺得唔好意思..... ...

有同感~ 有時真係唔係幾好意思。仲要坐低左個肚係唔覺眼。

別墅

所以搭車都唔會預有位坐,有個安全位置可以企埋一邊唔好比人撞到算。
無位坐都唔怕,我最怕D人完全唔理人又撞又推你。
不過早兩日有少少驚喜,岩岩先19週,都有個女士讓比我。
其實無諗過,因為我肚對比起唔算大,而且我已經行開一邊企,廢事D人你眼望我眼又唔想讓,好似會攪到好尷尬咁。

複式洋房

Cathythemom 發表於 16-7-22 14:00
可能我個肚加埋個肚腩大, 四個月就有人讓座喇~ 四個月唔太辛苦仲企得, 有人讓座反而覺得唔好意思..... ...

我同你一樣,本身肚腩大加上4個月,睇上去好似5個月咁啊

複式洋房

我而家9個月,都吾係次次有人讓,啲人都係望一望就繼續玩電話。

首頁
12345...6

尾頁

跳至