自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Moonlight819 發表於 16-7-23 00:22
所以我不想追個囡囡,因我真的覺得在香港做女人也辛苦!

話香港人辛苦...又其實全世界O既人都要搵食而辛苦架啦..

香港女人..老公唔會娶4個老婆, 有機會讀書, 知道外面世界係點....其實都好幸福啦

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

幸福花 發表於 16-7-22 23:12
回覆 good_pig 的帖子

但現代男人好多已經無须一力養全家架啦~好多都你公一份婆一份~衣家女人吾做會被人話 ...
我在工作上有同歐美女人共事,呢D女人在經濟上已經完全自立唔需要靠男人,但佢地話覺得香港男人好好,比如香港男人會幫女人拎袋、開車門,出街會拖住/攬住女人,佢地話歐美男人係唔會咁做,同埋女人做嘢在佢地眼中係應份嘅

水晶宮

回覆 1997112 的帖子

我以為外國男人好有風度~難度又係上輩子的事?

大宅

幸福花 發表於 16-7-23 01:37
回覆 1997112 的帖子

我以為外國男人好有風度~難度又係上輩子的事?

文化問題,歐美女人唔會覺得自己係小女人或者弱質女流,而男人亦唔會有自覺要幫女人做嘢,佢地嘅感情模式偏向AA制,即係雙方平等而且各有各自由,工作同家務則共同分擔

如果生細路嘅話,就男女雙方調整下工作時間輪流湊,或者交託親戚、鄰居、朋友湊,但佢地對仔女普遍比較放任,稍微大個少少就開始唔係點管,所以呢方面冇乜港媽嘅育兒壓力

佢地角度男人gentlemen只係純粹禮儀性,等同見面點頭一樣,但女人一般唔會主動要求男人做更多嘢,佢地嘅女人好獨立,如果自己能做到就唔會叫男人做嘢

珊瑚宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

以大部份來說,動物界雄性,雌性,本身就係咁。雄性會想盡辦法到處留精。
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

首頁

尾頁

跳至