家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企有衣魚,點算!但屋企有BB,不能放藥

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你屋企係咪有地方漏水呀?
衣魚只會出現喺好潮濕嘅地方度
我屋企之前都有好多㗎!原來係因為漏水!整返好就冇晒啦!

大宅

mmmio 發表於 16-8-3 19:59
你屋企係咪有地方漏水呀?
衣魚只會出現喺好潮濕嘅地方度
我屋企之前都有好多㗎!原來係因為漏水!整返好就 ...

等我檢查下!可能我屋企近海邊!

男爵府

引用:Quote:mmmio 發表於 16-8-3 19:59 你屋企係

原帖由 士的仔 於 16-08-06 發表
等我檢查下!可能我屋企近海邊!
請問衣魚係咪天花板上面黑色一点点嗰啲呀?

大宅

fanny2014 發表於 16-8-6 21:59
請問衣魚係咪天花板上面黑色一点点嗰啲呀?

唔係!衣魚係銀灰色,長形架!

大宅

我廚房地櫃本來都有好多衣魚, 去超市買支長效橙色BIO KILL, 臨瞓前噴勻櫃內焗一晚, 關埋廚房門, 於門邊再噴以防佢逃走, 第二日死衣魚一地都係, 呢時已殺死8至9乘, 一個月後, 我重覆做一次殺盡餘孽, 之後無再有衣魚, 不過我約大半年都會噴下當預防

我厠所天花唔單灰灰地有D霉, 之後仲有一點點好細粒唔知叫咩虫, 我都係用BXX KXXX, 全個厠所天花噴完焗, 以後就再無呢D野, 後來過年我用稀釋的高X氏漂白水抺走晒D灰色霉, 2年來, 天花都白白淨無霉無虫。真心覺得高X氏比花X好用, 因以前用花X抺, 都係會再發霉

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

-maymay- 發表於 16-8-11 16:20
我廚房地櫃本來都有好多衣魚, 去超市買支長效橙色BIO KILL, 臨瞓前噴勻櫃內焗一晚, 關埋廚房門, 於門邊再噴 ...

用bio kill噴完後要不要全部清潔?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

男爵府

回覆樓主:

滅虫煙霧彈, 好work. 清好現場, 散完d味先帶bb返屋企。

首頁

尾頁

跳至