婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

背景:
小產過兩次,今年1月發覺有左,不過流啡,醫生要求訓床3個月...老公想保險d , 所以想我吾番工繼續安胎到生為止。依家放緊no pay...

一直諗住係政府生,因為又剛剛買左樓,之後番工都會請姐姐,吾想駛咁多錢...
但26week 開始,BB頭仔同腳仔keep 住大2-3星期...開始擔心自己生吾出同生產過程會危險,所以自己同老公都偏向係私家生,起碼生時有個醫生睇住安心d...不過依家都未決定,只是遞左浸會申請表,浸會都未覆,因為我依家都31周了...

戲肉:
今日奶奶上左黎屋企,俾佢發覺左浸會醫院床位申請表,就問我「你吾係諗住政府生咩,做咩又排浸會呀,浸會生好貴架...」
我:「因為BB偏大,可能會開刀,排左先jei,其實都未決定,浸會都未覆」
奶奶:「依家政府無得開刀咩?政府都有得開啦,你預早講有得開架..你緊急的一定會俾你開刀架wor..」
我:(吾識回應)「排左先jei...未決定的...」
奶奶就繼續講...講黎講去都係叫我係政府生

自己覺得有d 委屈...奶奶一走左就忍吾住喊...一直都係諗住係政府生,但BB偏大,令到自己有d 擔心,所以先諗住去私家生,希望安心d...明白私家生要駛多6-7萬蚊,可能對奶奶黎講係大開支,吾值得...

如果俾著係你,你地會點做啊?去私家定政府生?

別墅

我會去私家,因為宜家已知道大2至3週,到時可能更多,加上政府唔急唔開刀,生產過程中會好驚BB有乜事,錢可以再儲

侯爵府

我的育兒心得勳章

一句講哂:佢俾錢找數咩?關佢鬼事?你一句都可以KO佢啦:係呀,我話去政府架,係你個仔怕我危險同辛苦要排浸會啫,佢太擔心我同bb喇!
仲有,你99一係白痴一係無知,政府唔係你話要開刀就可以開刀,危急當然會開啦,可能食哂全餐/呀b好危先開囉!

小丸子v    發表於 16-7-30 00:25
美菲絲    發表於 16-7-29 16:04

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

呢個時候就係大話出場之時喇, "係呀99, 醫生話BB而家大咗1-2星期既SIZE, 我媽咪叫我搵定私家, 必要時去私家生, 到時佢找數喎"

jessica_tys    發表於 16-8-8 18:45
Eva520    發表於 16-8-2 11:21

大宅

唔駛理99,bb最緊要,如果我係你咁既情況就會去私家,政府唔去到最危急關頭係唔會開刀

伯爵府

你係孕婦又頭一胎,一定會好敏感架。我明白,我係過來人。
但其實過左大肚+坐月期前後時候時間,就唔會咁情緒化。
你99其實無錯,公家都有好醫生和醫療設備。。。。對事不對人

如果錢財比較不鬆動,去公家一定係唯一選擇啦!
但如果你老公同意去私家亦比得起錢,就不會阻止你,仲鼓勵你添
其實你成31週,過多7~9週就生得,有點急囉!

或者轉角度,角色去諗諗,99覩係驚你地唔夠洗,因為bb開銷大。
唔好唔開心呀!你只係受h影響。

kittychung122    發表於 16-10-5 13:50
Jolin_Yuen    發表於 16-8-1 12:45
美菲絲    發表於 16-7-29 16:04

大宅

回覆:聽奶奶講去政府生BB

如果呢個數負擔到既,我會揀私家開刀生。不過咁,你平時有係政府產檢嗎?姑娘或醫生既意見呢?

美菲絲    發表於 16-7-29 16:05

複式洋房

多謝大家的意見呀...

可能真係受hormone 既影響...咁小的事都喊左我成個鐘...

其實理性上我都明白奶奶的用意...只係覺得自己有d 委屈jei...

同大家呻完...舒服左好多啦...

JFL    發表於 16-10-11 02:34
Jolin_Yuen    發表於 16-8-1 12:45
美菲絲    發表於 16-7-29 16:05

珍珠宮

回覆樓主:

如果生之前遇到問題,私家一樣會轉你返去公家醫院。

複式洋房

雞蛋公主59 發表於 16-7-29 15:33
如果呢個數負擔到既,我會揀私家開刀生。不過咁,你平時有係政府產檢嗎?姑娘或醫生既意見呢?

...

我有去政府產檢架...見過一次醫生,不過果時未知BB偏大...

上星期去政府見護士...佢都話其實政府都有得開刀既...不過我問佢咁係未有麻醉師24小時當值架...佢都好老實答我,成個產房得一個麻醉師,到時就要睇個麻醉師得吾得閒law...佢補左一句「你係緊急既,會幫左你開刀先架啦」

講真,係產房,個個媽媽都會覺得先己係最緊急果個...聽到佢話得一個麻醉師,真係有d 拗底..

水晶宮

bb偏大,最好緊係去私家醫院生,對自己同bb都好D

子爵府

引用:背景:小產過兩次,今年1月發覺有左,不過

原帖由 Allanvi 於 16-07-29 發表
背景:
小產過兩次,今年1月發覺有左,不過流啡,醫生要求訓床3個月...老公想保險d , 所以想我吾番工繼續安 ...
浸會6 7 萬 未必得喎
朋友仔 响浸會生 埋單 要 9 萬幾
我D 朋友响 浸會生 8 9 萬 起錶
可以上到 十幾 廿 萬
浸會有很多附加費

其實私家生 手頭 要預多D 十萬
我當初買 package 私生
應該5 6萬 就 ok
最後出門口 9萬多 (我住 cheap 嘅3房) 如果要私房 張單會變十幾

美菲絲    發表於 16-7-29 16:33

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:聽奶奶講去政府生BB

自己想去私家就私家,洗咩理99 。另外,預備 d 政府遲遲唔肯開刀難產既新聞,用泥封 住冇謂人把口

總有離別的時候

公爵府

如果你不是打算向99借錢生B的話....根本不用理會99說什麼.按自己的計畫.99講什麼都說 "好"....但依然按本子辦事.不要過份考慮別人的感受.因生仔的是你.按自己心願辦啦 ?

美菲絲    發表於 16-7-29 16:13

別墅

係政府要BB偏大到有生命危險先有得擇直接開刀架, 如果我係你有能力會選擇私家生, 我舊年有咗BB又係偏大, 由其BB肚圍比一般大一個月, 到35週返政府檢查時都係過大醫生話會有機會肩難產, 但都係叫我38週返去再照, 如果照到肚圍唔再大同重量唔過4公斤就即時入院催生, 如果超過咗先俾我選擇開刀, 我見咁最後都係去私家生, 雖然係私家生錢係洗多好多, 但令我安心咁就洗得好值得.

子爵府

Allanvi 發表於 16-7-29 15:43
多謝大家的意見呀...

可能真係受hormone 既影響...咁小的事都喊左我成個鐘...

唔洗委屈~~~你又唔係要奶奶出錢你去私家生~~~~話之佢叫你係屋企煲盆熱水生呀~~~

至緊要你老公點睇~~~有需要咪私家生囉~~~你又唔係冇得揀~~~

而且都睇你奶奶平日點對你~~~佢未必係唔錫你先咁講既~~~老人家又唔太了解你情況~~係佢心目中生仔深呼吸幾下就出黎架啦~~~所以先會諗住慳得就慳~~d錢留返係有需要時用姐~~~唔好怪佢/理佢啦~~~

book定先冇壞架~~~唔用係冇左d訂姐~~~買個安心麻~~~

男爵府

回覆:聽奶奶講去政府生BB?!

我又係小產過兩次,阿B得來不易,我直接私家開刀啦,6299又係有說話講,我理佢丫又唔駛佢埋單,今胎都打算私家,過程又快又順利又唔痛

子爵府

美之選468 發表於 16-7-29 16:06
如果你不是打算向99借錢生B的話....根本不用理會99說什麼.按自己的計畫.99講什麼都說 "好"....但依然按本子 ...

無錯~~~奶奶講乜都話"係係係~~~哦哦哦~~~知道知道~~~"

到時按自己兩公婆意思做就得~~~~

複式洋房

YC2011 發表於 16-7-29 16:09
係政府要BB偏大到有生命危險先有得擇直接開刀架, 如果我係你有能力會選擇私家生, 我舊年有咗BB又係偏大, 由 ...

咁我想問下你最後去私家係順產定開刀呀?
去左邊間私家,咁遲先book 埋單幾多錢呀?

Thanks

子爵府

jenny729 發表於 16-7-29 16:15
我又係小產過兩次,阿B得來不易,我直接私家開刀啦,6299又係有說話講,我理佢丫又唔駛佢埋單,今胎都打算 ...

佢地講多兩講~~~生完嚇鬼佢地添呀~~~~話本來都係政府生架~~~醫生話情況好危險要我即刻去私家生~~~等唔切~~~再等一屍兩命~~~

所以我依個B係搵條命換返黎~~~~講到佢地個孫都除時出唔到世~~~等佢地驚下唔好咁多野講都好架~~~

首頁
12345...8

尾頁

跳至