懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家產後頭幾日(醫院中),可以食啲咩。只知道飲炒米水。

大宅

Xmas吸收勳章 熱血勳章

我都想知

別墅

回覆樓主:

我響醫院早餐叫雞粥,午餐晚餐就搵屋企人蒸雞煲飯。

水晶宮

memeberry 發表於 16-8-8 19:47
大家產後頭幾日(醫院中),可以食啲咩。只知道飲炒米水。
總之清清淡淡就可以啦。

我嗰時住政府醫院,照食醫院餐,營養均衡,包埋湯水,我覺得好好。

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正氣食物 蒸肉餅 蒸雞 菜心 節瓜之類 如餵人奶科4萬唔好食豬潤 乳鴿 豆豉....會收奶 果皮炒米茶當水飲幾日

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:正氣食物+蒸肉餅+蒸雞+菜心+節瓜之類+如餵

原帖由 小荻媽咪 於 16-08-09 發表
正氣食物 蒸肉餅 蒸雞 菜心 節瓜之類 如餵人奶科4萬唔好食豬潤 乳鴿 豆豉....會收奶 果皮炒米茶當水飲幾日
...
豆豉可以食,唔可以食中藥既「淡豆豉」,唔同架仲有中藥既麥牙

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

想問下果皮炒米茶啲果皮洗唔洗好似煲湯咁預先浸軟去咗"廊"先? 如果要 係咪要再曬返乾先定可以濕住咁同啲米一齊炒?

別墅

EstrellaDamm 發表於 16-8-8 22:24
總之清清淡淡就可以啦。

我嗰時住政府醫院,照食醫院餐,營養均衡,包埋湯水,我覺得好好。

食清淡啲先,謝謝

別墅

小荻媽咪 發表於 16-8-9 04:40
...

因為流好多血要輸血,所以唔知食咩好,謝謝見意

別墅

pybonnie 發表於 16-8-8 21:30
我響醫院早餐叫雞粥,午餐晚餐就搵屋企人蒸雞煲飯。

都係食醫院餐

複式洋房

畀面勳章

留名學野

珍珠宮

蒸肉餅、炒菜心/節瓜,我覺得要食適量水果,因為順產剛產後易有便秘問題

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

memeberry 發表於 16-8-9 10:29
因為流好多血要輸血,所以唔知食咩好,謝謝見意

咁更加要小心飲食 醫院冇寒涼之分 自己要留意呀

大宅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 分享愛 DHA勳章 BK Milk勳章

我開刀,頭一日淨係飲炒米水,第二日就全日食粥水同飲炒米水,第三日食白粥同飲炒米水,第四日同五日食飯加蒸肉餅加菜同飲炒米水,開刀唔可以即刻進補,所以第一個月都係食好清淡既野,魚雞菜飯,第二個月開始補身就日日都雞湯魚湯彊醋輪住食,第三個月先可能食花膠,界口界左100日
回覆 memeberry 的帖子

Hello memeberry,坐月期間飲食大原則係均衡,避免高脂、高鹽、高糖嘅食物,食多元化食物係最好架。另外,薑醋,中藥,補品有機會影響惡露,所以都有建議媽媽惡露清哂先食呀。惡露未完既媽媽可以進食性質較溫和既補身食物如雞湯、牛肉茶等。每個人體質都唔同,食完任何食物有唔舒服就要即刻停呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Littlecatta2013 發表於 16-8-9 12:18
蒸肉餅、炒菜心/節瓜,我覺得要食適量水果,因為順產剛產後易有便秘問題 ...

明白。Thx

公爵府

Evevelyn 發表於 16-8-9 10:07
想問下果皮炒米茶啲果皮洗唔洗好似煲湯咁預先浸軟去咗"廊"先? 如果要 係咪要再曬返乾先定可以濕住咁同啲米 ...

炒米可以預先炒好 用不銹鋼碟鋪平攤涼後入樽 每次用2湯匙左右 連去囊果皮同煲至米開花或用壺焗

複式洋房

小荻媽咪 發表於 16-8-11 03:48
炒米可以預先炒好 用不銹鋼碟鋪平攤涼後入樽 每次用2湯匙左右 連去囊果皮同煲至米開花或用壺焗
...

多謝您呀 好詳細呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

學嘢留名

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:產後頭幾日,可以食啲咩

清淡,儘量蒸嘅餸

首頁

尾頁

跳至