少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮。平時我遇到好多行為有問題嘅小朋友同有疑間嘅家長,所以我会盡量解答你地小朋友口既行為或發展問題同分享自己嘅經驗(emoji)

最近害喜情況嚴重左,我會盡量係度答你地。因為太多未答嘅問題,我会係17开台答你地。account name 係smileyfacemama,会係星期六,日 十点开台。有興趣請收睇。

男爵府

Hi,小朋友歲半多d,好有主見,亦愛喊同發脾氣,去街坐唔定會扭計,唔比佢落地/佢想要既野唔比佢,佢就會大喊訓地,好難搞!

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

回覆:行為或發展問題或擔心歡迎留言

hi,行為同情緒係我最擔心嘅一環,多謝你開post!
小朋友5歲,當佢做左唔乖嘅野(多手/多口),大人都未開口鬧,只係想了解做咩要咁做,佢已經喊/唔出聲作回應,走左去發皮氣,
同埋感覺佢面子問題會做出更反叛嘅行為(例如破壞,打妹妹)
面對佢,我頭都大埋

複式洋房

章魚妹妹 發表於 16-8-20 20:22
Hi,小朋友歲半多d,好有主見,亦愛喊同發脾氣,去街坐唔定會扭計,唔比佢落地/佢想要既野唔比佢,佢就會大 ...

其實教小朋友去跟隨大人嘅要求或rules, 大人要先問自己嘅要求小朋友做唔做到,又或者有冇協助小朋友做到你嘅要求。如果小朋友玩緊玩具時,大人一野就收左佢,佢緊係会發皮4。比如,你同朋友whatsapp 得开开心心時,我一野就攞走你部手机,你会点?你緊係想中我啦。但如果然我係玩手機前已經話左畀你聽,你可以玩到幾点,之後会做d乜,你会唔会順d?

小朋友都一樣,要預先話畀佢聽你既要求,同埋身體力行同佢一齊。若小朋友仲扭計,大人要firm!但firm不等如兇,你只不過堅持你嘅rules. 你可以畀選擇佢,但唔冼兇。

我先出街,晏d再回你!

複式洋房

klbb2011 發表於 16-8-21 01:40
hi,行為同情緒係我最擔心嘅一環,多謝你開post!
小朋友5歲,當佢做左唔乖嘅野(多手/多口),大人都未開口 ...

hello, 你嘅情況同上面口既媽媽好似,你可以睇返之前個post(emoji)

男爵府

引用:+本帖最後由+smileyfacemama+於+16-8-18+22

原帖由 smileyfacemama 於 16-08-18 發表

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂 ...
小朋友3歲8個月,現返K2
有以下問題-
怕黑,一直同父母訓,夜晚訓覺吾可以熄燈,所以等佢訓著先熄

怕花洒冼頭,但晚睌都花洒洗頭

有情緒,響學校搶玩具,搶吾倒會喊,老師問佢係咪吾識得同小朋友玩
響屋企,因比我迫要刷牙,都會不滿,最後都有刷
但響公園,好樂意分享的

吾識講笑,例如自己名叫abc,人地同佢玩叫佢bac,佢好大反應,話吾係呀,我係abc

現在仍寫吾倒2,3 類似要轉灣D字

其實我有小小擔心佢有自閉

複式洋房

回覆 JoanJJJ 的帖子

今朝已經想答你,但係好暈 Morning sickness @_@!

媽媽,我有幾個問題問你:
1 小朋友言語好嗎?表達到自己嗎?
2 老師對小朋友的評語如何?
3 小朋友玩玩具的時候,你有無覺得佢的玩法奇怪?例如:鐘意將D玩具車一架一架排一直線或者好鐘意字母或數字
4.小朋友手肌肉好唔好呢?

自閉症特徵係eye contact 弱,有社交障礙,性格比較固執,會有重復性嘅行為同埋興趣同一般同正常小朋友唔同。媽媽,可多留意但係唔洗太擔心。其實,學校老師感覺小朋友同其他同齡的小朋友唔同都會同家長講,加埋轉紹去政府的CAC做評估。

寫字問題可以好多原因。其實一般幼稚園的expectation係比小朋友的年齡係高好多。 過早寫字對小朋友的小手肌發展唔好,唔洗太執著筆去寫字。幫小朋友練好小手肌更重要。我會見意平時可叫小朋友幫你用衫夾涼衫,多玩PLAYDOH泥膠黎練習小手肌。如果想小朋友認字,可以去沙灘時係沙上面用手指寫字型然後叫小朋友跟你做。玩PLAYDOH時都可以叫小朋友整唔同的字。至於,如果家長要練寫字,我建議先練好直線同曲線先。

我希望答到你嘅問題。
如果你仲有問題隨便問:D

複式洋房

回覆 klbb2011 的帖子

如果有打人情況,大人應即時同小朋友講打人不對。
平時應多鼓勵小朋友用言語講出佢唔鐘意D MUD,教小朋友要接受唔如意嘅事。
多睇分享,接受唔如意嘅事嘅故事書。

別墅

回覆樓主:

老師你好呀!想請問個女係學校成日比老師投訴做功課慢同唔聽指令,我就覺得佢好似D讀寫障礙的症狀,對D數字同英文子母的認識弱D,成日抄寫都漏抄呢樣果樣,一係反轉來寫,其他都正常的,可以點帶佢去測驗下?係否要老師寫轉介信先可去健康院檢查?同埋如果放任唔理會有咩影響嗎?thx
幸福其實好簡單

別墅

回覆樓主:

老師你好呀!想請問個女係學校成日比老師投訴做功課慢同唔聽指令,我就覺得佢好似D讀寫障礙的症狀,對D數字同英文子母的認識弱D,成日抄寫都漏抄呢樣果樣,一係反轉來寫,其他都正常的,可以點帶佢去測驗下?係否要老師寫轉介信先可去健康院檢查?同埋如果放任唔理會有咩影響嗎?thx
幸福其實好簡單

子爵府

開心吸收勳章

Jm你好,我個女2歲3個月大,一向較膽小,見到上有頭髮同貓毛佢都會嚇到喊,解釋完就無咁驚了,但早幾個月有一晚食飯時佢見到有烏蠅飛過佢眼前,又痴落佢張high chair,佢就開始好驚識飛的昆蟲,後來驚到連地上有蟻都大叫驚,連圖書上啲卡通蜜蜂、毛蟲都好激動咁嗌驚驚,最近發展到見到連黑色細細粒點都驚,香蕉中間啲黑色點點佢都驚到唔肯再食,同時食嘢情況變得越來越差,連湯入面有湯渣啲碎佢都會驚到唔肯飲,請問我應該點做先可以幫到佢?我同老公已經好努力咁解釋俾佢聽,叫佢唔駛驚,亦會食俾佢睇去話俾佢知係安全嘅,但無用而且好似越來越嚴重

子爵府

開心吸收勳章

唔記得講仲有一樣,係出街時有時係紅色磚地,見到地面有一撻撻黑色跡佢會驚到大喊唔肯行,石地凹凹凸凸好多點點的佢一望到都會好似突然受驚咁嚇到彈起,跟住不斷dump地大喊要抱,平時係唔會咁扭計亦算少扭計我有諗過佢係咪純粹驚黑色或深色,但流心芝麻包佢又好鍾意食,諗唔通

別墅

認識瑞士牛牛第一回

你好,我小朋友男仔,歲半多D,至今未識獨立行路,扶住D野就四周圍行,未有發音。請指教。

複式洋房

今日多左好多問題,我會續一解答。
請耐心等候我嘅回覆!

複式洋房

回覆 sommilam 的帖子

請問媽媽有無去健康院CHECK?

歲半係應該識自己行路啦, 亦會講單字同簡單句子。
係值得留意。 去健康院或醫生檢查下先, 再睇下佢地有MUD意見。

複式洋房

回覆 Tong^_^yan 的帖子

媽媽,小朋友今年幾歲?老師平時有MUD野評語?

其實,7歲數前嘅小朋友都會有MIRRORIMAGE情況出現。
媽媽,無需要太緊張但可以留意。
如果媽媽想教小朋友認字可以用遊戲去幫小朋友學習。
我之前寫左D遊戲去幫小朋友認字,我COPY反比你啦!

如果想小朋友認字,可以去沙灘時係沙上面用手指寫字型然後叫小朋友跟你做。玩PLAYDOH時都可以叫小朋友整唔同的字。至於,如果家長要練寫字,我建議先練好直線同曲線先。

希望幫到你啦!

男爵府

smileyfacemama 發表於 16-8-22 22:47
回覆 JoanJJJ 的帖子

今朝已經想答你,但係好暈 Morning sickness @_@!

妳好呀,
1 小朋友言語好嗎?表達到自己嗎?正常.
2 老師對小朋友的評語如何?剛開學頭一星期有搶玩貝,之後喊話玩貝係佢自己的,但全部都係學校的
3 小朋友玩玩具的時候,你有無覺得佢的玩法奇怪?例如:鐘意將D玩具車一架一架排一直線或者好鐘意字母或數字 :如車係同一玩法,是須排直線,會有.
正常字母或數字
4.小朋友手肌肉好唔好呢? 唔好.

自閉症特徵係eye contact 弱

大宅

我仔仔2歲3個月,一講話返學就喊,換校服都有喊,但就會一路喊一路舉手同除褲,半推半就咁換,咁其實佢喜歡返學嗎?只係未適應?尋日老師講小朋友有搶人玩具,其實佢係屋企都有同哥哥搶或爭玩具,可以點幫佢地一齊玩呢?
請指教, Thx

別墅

JoanJJJ 發表於 16-8-22 09:28
小朋友3歲8個月,現返K2
有以下問題-
怕黑,一直同父母訓,夜晚訓覺吾可以熄燈,所以等佢訓著先熄

照特徵黎睇 有自閉傾向 建議去做評估

大宅

hi,BB 16個月,除佐訓教,距都不能停下來,爬上大人嘅高椅跳舞,講佐好多次都係咁樣,長期都爬上爬落,食飯不能坐定係度,要企系high chair食或跳舞,總之危險刺激就喜歡做,經常唔喜歡就發脾氣

首頁
12345...6

尾頁

跳至