烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由+kenstin+於+16-08-29+發表還

原帖由 PIGPIG朱 於 16-08-30 發表
其他塑膠,我諗你誤會左,冷藏食物,個袋for到冷藏就合格,唔會for到加熱

...
最怕其他jm不加思索跟住樓主方法做

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 16-8-30 12:57
好了,最後一張相,我不會再留言打攪

多謝你找那麼多資料印證,我只是用在60幾度的慢煮,前面也提到如果你不放心可以用專用真空袋,但我覺得問題不大,不過你這些資料可以給各位選擇是好事,大家都學到野,我只提供我煮野食方法,因為不是每個人都有慢煮機,但大部分人有電飯煲,希望有些人不要以攻擊的角度看待。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

maggie92 發表於 16-8-30 13:15

無掛得呢版越來越少人出貼啦,就係多左你呢類人咯。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PIGPIG朱+於+16-08-30+發表其

原帖由 maggie92 於 16-08-30 發表
多謝你支持,其實一直唔想打太多字係人地既po,怕對方以為我有惡意,見有知音人,我講多兩句。
其實甘,我係想大家知道,載食物既袋,係唔代表可以加熱,係香港既食物袋(就算自己比錢買食物袋,都唔代表可以加熱!)都有標示係咩級別,或者直接標示受冷同受熱度。
PP袋當然係目前黎講比較安全,問題係如果佢用pp for你直接加熱,相信呢隻豬手唔會甘平,pp袋成本會高好多,所以之前我未去睇,就覺得冇可能係pp。
另外樓主提到袋面寫要-18度,我都想講講,佢意思呢樣食物要-18度先可以keep到,但大家既家用雪櫃邊會有-18度呢?所以大家以為雪係冰格,食物就唔會變質係誤解黎,冇變味、冇變型唔代表冇變質,冰格食物都應該盡快食用。
以上資料大家可向你們認識既有識之士,去查看一下,塑化劑,已經係舊文,我諗有一定既人會識。
還有多謝樓主關心本人的食物袋,本人比較麻煩,做事非常認真思考,我用既袋已經算係好不錯既選擇,我係美國訂番黎,兩盒連運費一千港元,所以好既膠袋一點都不便宜。

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-30+12:57+好了

原帖由 kenstin 於 16-08-30 發表
多謝你找那麼多資料印證,我只是用在60幾度的慢煮,前面也提到如果你不放心可以用專用真空袋,但我覺得問 ...
因為我好緊張毒素、農藥、游離基,所以係呢方面我係一向有留意,因為食左落肚影響好大,你唔好因為甘唔開心,我真係冇惡意,只不過師奶仔比較長氣。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 16-8-30 14:26
多謝你支持,其實一直唔想打太多字係人地既po,怕對方以為我有惡意,見有知音人,我講多兩句。
其實甘,我係 ...

之前我買過一些可SV的豬肋骨,的確很方便,這豬手包裝上確係無些明可SV,第一次用時,我用返專用袋,但因為60幾度在慢煮來講都叫高溫,加上時間較長,所以汽泡較多,第二次我就直接用它包裝,結果汽泡很少,效果比用專用袋更好,所以介紹比大家,我在上次的電飯煲SV豬手食譜裡也有同大家講,唔放心就用返專用膠袋,包括今次都有講,如何選擇你地自己決定。
說話有無惡意我自然feel到,只不過網上說話有時確也隨心隨性而寫,這樣才有可觀性嘛,但確有些人會怕受攻擊,因而少說話多看貼,甚至懶得發聲。

PIGPIG朱    發表於 16-8-30 14:58

子爵府

引用:Quote:maggie92+發表於+16-8-30+13:15+最怕

原帖由 kenstin 於 16-08-30 發表
無掛得呢版越來越少人出貼啦,就係多左你呢類人咯。
食物安全問題,唔係咁多人會注意,反而slow cook食譜Google 大把,我這種人希望煮得好食之餘又健康,係咪真係咁少人著重安全呢?

子爵府

引用:Quote:原帖由+maggie92+於+16-08-30+發表最

其實甘,我係 ...
我應該多謝你的資料! 我都係好著重食物安全,d人話以前唔識咪又係塑膠飯盒叮飯,咪又係食隔夜菜…… 但而家知道左問題之後,係咪仍然要繼續「錯」落去…… 明知包裝膠袋受熱有問題都仍然建議其他jm跟住做

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

maggie92 發表於 16-8-30 16:07
我應該多謝你的資料! 我都係好著重食物安全,d人話以前唔識咪又係塑膠飯盒叮飯,咪又係食隔夜菜…… 但而 ...

我自然認為無問題先會介紹啦,都係個句,唔放心咪用返專用袋咯,要學的只是方法而已,不要太執著,好似食魚甘,宜家有咩魚系無毒架,人工飼養的又話加了藥,海魚又話福島核污染,又話30後整個海洋都感染,宜家又唔系教你拿包裝去煲,看數據60幾度即使很多不是食品級的塑料都OK啦,睇開啲啦!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

maggie92 發表於 16-8-30 16:07
我應該多謝你的資料! 我都係好著重食物安全,d人話以前唔識咪又係塑膠飯盒叮飯,咪又係食隔夜菜…… 但而 ...
好多人覺得以前咁做都無事,點解而家又話會有事
我見到親友老左有既各式各樣既病, 我都睇多好多書,改左好多煮食習慣,有朋友會覺得我太誇張, 但我真係唔想屋企人老左有咁多問題,希望少得一樣得一樣 (望就咁望)

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

mickey2013 發表於 16-8-30 17:10
好多人覺得以前咁做都無事,點解而家又話會有事
我見到親友老左有既各式各樣既病, 我都睇多好多書,改 ...
我老豆現年89歲,個人衛生一向很有問題,食野很求其,買超市最便宜的激素雞,買菜都要等到收擋前一刻10蚊2﹣3份先買,煮一隻雞可以食足一個星期,床單被舖一陣尿臭味,啲出街衫好幾個月先洗一次,但健康尚好,後來請了一個工人,工人同距打掃被拒絕,唔願意改變生活和飲食習慣,後來我同工人講,由得距,習慣既野只能慢慢來,他覺得怎樣好就怎樣,我怕一旦改變了反而啲病痛就來了。我覺得不要太執意一啲野,甘樣做人會開心啲,你願意改變壞習慣是好事,不用理會人家講法,最緊要自己心安理得。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+kenstin+於+16-08-30+發表無

食物安全問題,唔係咁多人會注意,反而slow cook食譜Google 大把,我這種人希望煮得好食之餘又健康,係咪真 ...
好似慢煮。。全世界都是但拎個密實袋就整,睇都冇睇下個袋得唔得,我朋友係加大拿開餐飲,我話密實袋得唔得架?佢答我,放得食物製造商預左你加熱
慢煮棒我都有,先唔好講個袋,網上有好多好多食譜,4x度去慢煮肉。。我接受唔到,唔想食細菌,同埋我覺得不如生食仲好。
我比較老套又麻煩,之後我上食物安全網,睇低溫慢煮應該要有咩守則,我跟佢守則做。
慢煮對我黎講想原汁原味,同盡人士保留食物營養為大前提,唔係培養d細菌比自己食

另外慢煮菜又係。。唔買有機菜。。邊敢慢煮。。一陣變左慢煮農藥
如果食普通菜,建議大家浸完菜,拎水係甘易恰一下先煮,再用你地想用既方法煮,甘可以去除到大部分農藥,懶既,就直接白恰菜

子爵府

引用:Quote:原帖由+maggie92+於+16-08-30+發表食

好似慢煮。。全世界都是但拎個密實袋就整,睇都冇睇下個袋得唔得,我朋友係加大拿開餐飲,我話密實袋得唔得 ...
非常認同!潮流興慢煮,就樣樣拎去慢煮,又貪平唔跟食材安全,用456十度去煮,遲d出事啦就話慢煮方法有問題…… 見到其他人買街市豬肉,用ziplock袋去慢煮,仲要話晒俾人知好抵,驚大家死得唔夠快

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PIGPIG朱+於+16-08-30+發表好

非常認同!潮流興慢煮,就樣樣拎去慢煮,又貪平唔跟食材安全,用456十度去煮,遲d出事啦就話慢煮方法有問題 ...
人地低溫係用靚牛、靚豬、靚魚先可以低溫既,正式黎講。
靚既豬先可以中間粉紅大約可煮到8成熟,點可以用街市豬架。。。

侯爵府

我可否拆袋放蒸汽機一個鐘?因公司有蒸機,唔知能否達到要求?

大宅

PIGPIG朱 發表於 16-8-30 18:42
好似慢煮。。全世界都是但拎個密實袋就整,睇都冇睇下個袋得唔得,我朋友係加大拿開餐飲,我話密實袋得唔得 ...
我是用白恰的方法煮菜的,但真的不確定能否去除農葯 !

侯爵府

醒目開學勳章

kenstin 發表於 16-8-28 01:01
我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接放入電飯煲,水位過包裝便可,開保暖功能,大約65度慢煮24小時, ...

正,好想食。會試下做。
其實樓主都講咗佢自己咁做,大家有擔心可以唔跟,大家成年人有分析能力。人地好心介紹食譜攪到好無癮。

水晶宮

春卷 發表於 16-8-31 01:00
正,好想食。會試下做。
其實樓主都講咗佢自己咁做,大家有擔心可以唔跟,大家成年人有分析能力。 ...

Agree

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

maggie92 發表於 16-8-30 20:02
非常認同!潮流興慢煮,就樣樣拎去慢煮,又貪平唔跟食材安全,用456十度去煮,遲d出事啦就話慢煮方法有問題 ...

煮食說白了只是一種蛋白質轉化過程,慢煮只是其中一種,但有它的特點,有某些食材在不同溫度下蛋白質轉化結果會有很大分別,好似蛋黃與蛋白在不同溫度下都有不同的狀態,能夠控制在一個特定的溫度,食材的轉化就不會過老,這就是它的特點,但要顧及安全性就要視乎每種食材的特性了,好似豬肉和雞含寄生蟲較多,所以要用較高溫和長時間去殺死它們,這些溫度和時間都是經過計算而可以殺掉大部分的寄生蟲,餘下的小部分因為近十幾年幾乎都絕跡了,所以不列入安全範圍內,慢煮並唔係高檔食材的專享,平價的只要不受某些寄生蟲感染都可以慢煮,帶比我地不同的口感,方法是死的,在乎你如何運用它。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

tom_s18 發表於 16-8-30 23:39
我可否拆袋放蒸汽機一個鐘?因公司有蒸機,唔知能否達到要求?

只要能做到一定時間內恆溫,就可以慢煮了,前面提到的電熱水煲,現在很多都有恆溫功能,分別在60,85和98度,以前我也曾經介紹過60度剛好是7-8成熟慢煮牛扒的溫度,電飯煲,電熱水壺和慢煮棒的分別是,慢煮棒多了個水循環,使溫度偏差範圍收窄而已,但相差不過也就是2-3度而已,完全可以用來慢煮。

首頁

尾頁

跳至