烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接

原帖由 kenstin 於 16-08-28 發表
我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接放入電飯煲,水位過包裝便可,開保暖功能,大約65度慢煮24小時, ...
個袋唔for受熱架?佢有寫可以受熱?我真空袋寫明100度都只係可以10分鐘。。密實袋,一般都係60或80度。。
飯煲唔一定100度架喎,氣泡好多架。。甘樣d膠會發出致癌物架。。
就算用真空袋都唔好放飯煲。。因為都會過熱。。最好用番慢煮棒。。

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-28+02:16+個袋

一般食品袋耐熱120左右,電飯煲只開keep warm,每個溫度有差別,我這個在65-70之間,已屬高溫了,大部分應 ...
有120度?佢for冷藏既袋,應該唔會受到熱,一般超市買到既密實袋都唔熱得,唔知係咪外國先有,我搵左幾間大既都冇

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-28+02:16+個袋

一般食品袋耐熱120左右,電飯煲只開keep warm,每個溫度有差別,我這個在65-70之間,已屬高溫了,大部分應 ...
其實我只係怕你食左有毒物質,冇惡意架。
我去左超市睇了,你個個豬手袋唔係for加熱,如果你想要資料我先發比你睇啦。
呢隻豬手其實點整都好好味架。希望你接受我意見啦,打攪曬,sorry!

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-29+20:32+其實

原帖由 kenstin 於 16-08-29 發表

這類pp復合食品袋,一般受熱達120度,包裝上寫的是需要-18 ...
你睇唔到個袋係7號仔?點會係pp....

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-29+20:32+其實

還有一樣,你買到的家用食品膠袋,肯定沒有他們的咁耐熱,因為家用真空機未必能有效地密封好這麼厚的膠袋 ...
留意7號

珍珠宮

還有一樣,你買到的家用食品膠袋,肯定沒有他們的咁耐熱,因為家用真空機未必能有效地密封好這麼厚的膠袋 ...
其他塑膠,我諗你誤會左,冷藏食物,個袋for到冷藏就合格,唔會for到加熱

珍珠宮

好了,最後一張相,我不會再留言打攪

珍珠宮

留意pp是5號

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PIGPIG朱+於+16-08-30+發表其

原帖由 maggie92 於 16-08-30 發表
最怕其他jm不加思索跟住樓主方法做
多謝你支持,其實一直唔想打太多字係人地既po,怕對方以為我有惡意,見有知音人,我講多兩句。
其實甘,我係想大家知道,載食物既袋,係唔代表可以加熱,係香港既食物袋(就算自己比錢買食物袋,都唔代表可以加熱!)都有標示係咩級別,或者直接標示受冷同受熱度。
PP袋當然係目前黎講比較安全,問題係如果佢用pp for你直接加熱,相信呢隻豬手唔會甘平,pp袋成本會高好多,所以之前我未去睇,就覺得冇可能係pp。
另外樓主提到袋面寫要-18度,我都想講講,佢意思呢樣食物要-18度先可以keep到,但大家既家用雪櫃邊會有-18度呢?所以大家以為雪係冰格,食物就唔會變質係誤解黎,冇變味、冇變型唔代表冇變質,冰格食物都應該盡快食用。
以上資料大家可向你們認識既有識之士,去查看一下,塑化劑,已經係舊文,我諗有一定既人會識。
還有多謝樓主關心本人的食物袋,本人比較麻煩,做事非常認真思考,我用既袋已經算係好不錯既選擇,我係美國訂番黎,兩盒連運費一千港元,所以好既膠袋一點都不便宜。

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-30+12:57+好了

原帖由 kenstin 於 16-08-30 發表
多謝你找那麼多資料印證,我只是用在60幾度的慢煮,前面也提到如果你不放心可以用專用真空袋,但我覺得問 ...
因為我好緊張毒素、農藥、游離基,所以係呢方面我係一向有留意,因為食左落肚影響好大,你唔好因為甘唔開心,我真係冇惡意,只不過師奶仔比較長氣。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+kenstin+於+16-08-30+發表無

食物安全問題,唔係咁多人會注意,反而slow cook食譜Google 大把,我這種人希望煮得好食之餘又健康,係咪真 ...
好似慢煮。。全世界都是但拎個密實袋就整,睇都冇睇下個袋得唔得,我朋友係加大拿開餐飲,我話密實袋得唔得架?佢答我,放得食物製造商預左你加熱
慢煮棒我都有,先唔好講個袋,網上有好多好多食譜,4x度去慢煮肉。。我接受唔到,唔想食細菌,同埋我覺得不如生食仲好。
我比較老套又麻煩,之後我上食物安全網,睇低溫慢煮應該要有咩守則,我跟佢守則做。
慢煮對我黎講想原汁原味,同盡人士保留食物營養為大前提,唔係培養d細菌比自己食

另外慢煮菜又係。。唔買有機菜。。邊敢慢煮。。一陣變左慢煮農藥
如果食普通菜,建議大家浸完菜,拎水係甘易恰一下先煮,再用你地想用既方法煮,甘可以去除到大部分農藥,懶既,就直接白恰菜

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PIGPIG朱+於+16-08-30+發表好

非常認同!潮流興慢煮,就樣樣拎去慢煮,又貪平唔跟食材安全,用456十度去煮,遲d出事啦就話慢煮方法有問題 ...
人地低溫係用靚牛、靚豬、靚魚先可以低溫既,正式黎講。
靚既豬先可以中間粉紅大約可煮到8成熟,點可以用街市豬架。。。

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-30+18:42+好似

原帖由 crystalwesley 於 16-08-31 發表
我是用白恰的方法煮菜的,但真的不確定能否去除農葯 !
其實浸幾次換幾次水,一次15分鐘到,再白恰。
有報告話,白恰係最有效除去農藥,大部分農藥會係過程溶到係水度。
如果唔係有機既蔬果,我全去皮,要食皮既營養,就買有機既。
始終食甘多菜。有機菜又唔易買,又唔可以亂買,又怕來源既真假,我都係生食或者甘岩經過先買有機。

珍珠宮

引用:+本帖最後由+Jarrah+於+16-8-31+14:25+編輯

原帖由 Jarrah 於 16-08-31 發表

信不信由妳,本人是確信的因為把超市的薄膠袋放肉類入冰格, ...
其實關於台灣既資訊,我真係覺得佢地做得好過香港好多。
自杯麵個百寶膠兜有 有毒物質之後,台灣同日本都好正視呢件事。
由其台灣有好多健康、營養,呢類型既節目,請好多專家、教授、醫生,出黎講解。。
明明去過台灣都知,點睇都係香港比較文名!
但係香港係宣傳呢部分,真係做得差。
所以香港人平均壽命有80歲,絕對係因為多左人有錢睇醫生
如果大家得閒,可以去YouTube 度搵下d健康節目黎睇,好好睇架,佢講好多種類既野,都好切身,有興趣可以去望下

珍珠宮

引用:Quote:maggie92+發表於+16-8-30+20:02+非常

原帖由 kenstin 於 16-08-31 發表
煮食說白了只是一種蛋白質轉化過程,慢煮只是其中一種,但有它的特點,有某些食材在不同溫度下蛋白質轉化 ...
其實點解要用高檔呢?
因為甘,動物食既野唔同,長大過程接觸唔到,佢含菌量低,所以可以比較生。
靚食材意思,因為佢長大經過嚴格處理,所以一定貴,只係甘解。
其實呢個道理好多大廚都識既。
而你講計出黎,應該講緊廠商!
我講緊既香港政府食物安全網,其實所有食市同市民,為自己同家人,由其下一代著想!
都好應該跟政府食物安全網做,大家先可以有一個正確資識,唔係盡信產品上面既優點、特性、好處,同網上流言!
不過呢個都絕對係個人選擇黎,因為生命往往都只係呃係自己手入面!

珍珠宮

引用:Quote:kenstin+發表於+16-8-28+01:01+我一

原帖由 春卷 於 16-08-31 發表
正,好想食。會試下做。
其實樓主都講咗佢自己咁做,大家有擔心可以唔跟,大家成年人有分析能力。 ...
多謝你意見!
其實我好耐都冇咩點係bk留言,當我睇到呢個鋪既時候...
我有諗過,應唔應該出聲呢?
但係我係一個好有責任感既人,我過唔到自己個關,得個且過。
無理由我明明知道有害,我唔出聲,等其他人繼續誤會落去,之後我獨善其身?我想唔係君子所為,雖然我係女性!
所以最後我都留左言,明知,有機會攪到自己不快!
老實說,今天我活得很好,已經沒什麼事情可以不快!
但係呢個係公民責任黎,我到而家都覺得我敢言係正確既決定。
如果不幸,務犯左其中一位jm,我衷心向大家說一句,對不起!

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-31+23:37+多謝

原帖由 kenstin 於 16-09-01 發表

無務犯,唔好咁唸!講出自己認為是對的有何不妥?能指證別人 ...
多謝體諒

首頁

尾頁

跳至