烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接放入電飯煲,水位過包裝便可,開保暖功能,大約65度慢煮24小時,第二天把包裝剪開,保留湯汁,輕鬆將豬手起骨,找個size適合的帶蓋的膠盒,將已起骨的豬手塞入模中,倒入湯汁,如果唔想太油,可以等湯汁放涼後,拿掉表面結起的網狀油脂,雪凍後切片上碟,連調味都唔使,覺得太鹹可以加啲糖,簡單易做!

大宅

回覆:簡易豬手凍

請問個膠袋這樣放在熱水中24小時,不怕嗎?會不會有其他物質釋放?

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

引用:我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接

原帖由 kenstin 於 16-08-28 發表
我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接放入電飯煲,水位過包裝便可,開保暖功能,大約65度慢煮24小時, ...
個袋唔for受熱架?佢有寫可以受熱?我真空袋寫明100度都只係可以10分鐘。。密實袋,一般都係60或80度。。
飯煲唔一定100度架喎,氣泡好多架。。甘樣d膠會發出致癌物架。。
就算用真空袋都唔好放飯煲。。因為都會過熱。。最好用番慢煮棒。。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 16-8-28 02:16
個袋唔for受熱架?佢有寫可以受熱?我真空袋寫明100度都只係可以10分鐘。。密實袋,一般都係60或80度。。
...
一般食品袋耐熱120左右,電飯煲只開keep warm,每個溫度有差別,我這個在65-70之間,已屬高溫了,大部分應該在60度左右,唔開cook功能是不會到100度的,煮出來沒有什麼水泡,這原因是工業抽真空機肯定要比家用的好,唔放心可以用返真空袋自己抽(豬手的SV時間在65度24小時),但肯定比原包裝多汽泡,我認為無必要換。

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:簡易豬手凍

yummy

伯爵府

好易整 , good

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-28+02:16+個袋

一般食品袋耐熱120左右,電飯煲只開keep warm,每個溫度有差別,我這個在65-70之間,已屬高溫了,大部分應 ...
有120度?佢for冷藏既袋,應該唔會受到熱,一般超市買到既密實袋都唔熱得,唔知係咪外國先有,我搵左幾間大既都冇

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-28+02:16+個袋

一般食品袋耐熱120左右,電飯煲只開keep warm,每個溫度有差別,我這個在65-70之間,已屬高溫了,大部分應 ...
其實我只係怕你食左有毒物質,冇惡意架。
我去左超市睇了,你個個豬手袋唔係for加熱,如果你想要資料我先發比你睇啦。
呢隻豬手其實點整都好好味架。希望你接受我意見啦,打攪曬,sorry!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 16-8-29 20:32
我去左超市睇了,你個個豬手袋唔係for加熱,如果你想要資料我先發 ...

這類pp復合食品袋,一般受熱達120度,包裝上寫的是需要-18度冷藏,意思是需要冷凍保存,並不是講本身膠袋的受熱程度,因為廠方賣的是豬手本身,而不是賣膠袋,所以他們無必要寫得那麼清楚。
我也對你沒有惡意,只是可能你誤解了一些東西而已。
還有,這類豬手我試過很多煮法,個人認為慢煮最好,不會肉硬皮爛,如果你有留意我以前的貼,這款豬手我也介紹過其他慢煮食譜的。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 16-8-29 20:32
我去左超市睇了,你個個豬手袋唔係for加熱,如果你想要資料我先發 ...

還有一樣,你買到的家用食品膠袋,肯定沒有他們的咁耐熱,因為家用真空機未必能有效地密封好這麼厚的膠袋,厚度變薄了,受熱度也自然會打折扣的。
如果你有留意的話,就會知道,食品級別的塑料袋是有一定的要求和標準的,就以這類pp復合袋來講,標準往往是厚度,對食品廠的要求肯定會比家用的嚴格很多的。

大宅

WOW ! 兩位的對話,我上到堂了!

echo123    發表於 16-8-30 09:26

男爵府

kenstin 發表於 16-8-28 01:01
我一向喜歡在超市買德國鹹豬手,原包裝直接放入電飯煲,水位過包裝便可,開保暖功能,大約65度慢煮24小時, ...

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-29+20:32+其實

原帖由 kenstin 於 16-08-29 發表

這類pp復合食品袋,一般受熱達120度,包裝上寫的是需要-18 ...
你睇唔到個袋係7號仔?點會係pp....

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+16-8-29+20:32+其實

還有一樣,你買到的家用食品膠袋,肯定沒有他們的咁耐熱,因為家用真空機未必能有效地密封好這麼厚的膠袋 ...
留意7號

珍珠宮

還有一樣,你買到的家用食品膠袋,肯定沒有他們的咁耐熱,因為家用真空機未必能有效地密封好這麼厚的膠袋 ...
其他塑膠,我諗你誤會左,冷藏食物,個袋for到冷藏就合格,唔會for到加熱

珍珠宮

好了,最後一張相,我不會再留言打攪

珍珠宮

留意pp是5號

首頁

尾頁

跳至