1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb一歲已經好扭計, 1日裡面覺得佢唔開心嘅時間多過開心, 唔可以無人陪佢玩, 每樣嘢唔可以玩超過3分鐘, 玩玩吓會發憫憎要玩第二樣或者要去第二度, 食嘢(除咗奶)食食吓會發脾氣, 成日都唔知佢扭咩, 屋企有3個人全職湊佢都覺得身心疲累, 瞓覺又唔多, 平均一日只睡2小時午睡, 夜晚都係大約8小時, 細個啲果陣亦瞓得唔多, 啲人成日話bb大得好快, 好掛住佢細個一舊飯嘅時候, 但係一舊飯從來都無發生過喺佢身上, 細個果陣都已經成日喊, 一直到而家開始識表達自己都無變過, 我擔心唔知點教佢, 未到trouble 2 我已經促手無策, 覺得好無助

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

引用:bb一歲已經好扭計, 1日裡面覺得佢唔開心嘅

原帖由 baby26 於 16-09-03 發表
bb一歲已經好扭計, 1日裡面覺得佢唔開心嘅時間多過開心, 唔可以無人陪佢玩, 每樣嘢唔可以玩超過3分鐘, 玩玩 ...
最難搞發無厘頭脾氣

珍珠宮

其實都正常喇~
大人多D陪伴
諗辦法引導佢性格好D囖

複式洋房

keroppi_pororo 發表於 16-9-3 17:09
你講个d係好正常!我都經歷過,所以最好兩歲讀全日N

咁你個而家幾大? 番咗學有無好啲?

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我仔仔都係好扭計架,所以真係寧願開工都唔湊佢...

大宅

我B又係玩乜都唔超過3分鐘

別墅

仲瞓得多過我個囡啦。夜晚我個囡仲要跟大人瞓添。

大宅

回覆:1歲bb攪到我人都癲

我個仔都係咁

複式洋房

回覆:baby26 的帖子

BB已經有自己嘅意願、有想法,但唔識表達,或者有野想自己做但又做唔到,所以只可以用發脾氣宣洩,觀察下佢想做咩,問下佢係咪想點點點?教佢做佢想做嘅野。有時佢做唔到想做嘅野,例如想開個玩具但唔識開、用匙畢飯食又畢唔到,佢發脾氣時,就拍下佢膊頭鼓勵佢,同佢講試多幾次就得嫁啦、唔洗心急、慢慢練習啦,等佢知道你明白佢心情。睇下會唔會好d?

大宅

引用:bb一歲已經好扭計,+1日裡面覺得佢唔開心嘅

原帖由 baby26 於 16-09-03 發表
bb一歲已經好扭計, 1日裡面覺得佢唔開心嘅時間多過開心, 唔可以無人陪佢玩, 每樣嘢唔可以玩超過3分鐘, 玩玩 ...
我個女都係咁

別墅

扭計唔緊要。我最憎佢唔瞓低換片。好難攪

珍珠宮

其實你講既,好多媽咪都經歷過。我仔一歲幾,都系無時停,成日搞到自己好忙,手腳都唔停過,唔順佢意就會嘈,會喊,不過好彩好快就忘記左。吃嘢既時候唔可以坐定定,一定要搵D嘢來搞,或者開電視比佢睇。帶佢出街仲身心疲累,坐BB車座厭了,就要落地行,唔比又系大喊,喊到周圍D人都望過來。而家已經咁樣了,我好驚2歲仲難搞,好擔心。

複式洋房

keroppi_pororo 發表於 16-9-3 22:18
我女三歲,一歲婆婆顶唔顺,叫我早d俾佢讀,原本無諗住N,,我米試下interview, 點知收左全日N,婆婆高興過六 ...

可能我身邊所認識嘅bb全部都好乖好靜, 我成日問點解我個女會係咁嘅? 覺得佢唔正常, 真係懷疑佢有過度活躍症。。不過見到原來好多媽媽都有個活躍型bb, 咁我都無咁驚

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

baby26 發表於 16-9-3 16:09

我仔都係咁架,由初生到而家一歲啦都未曾比我有餐安樂飯食,細時成日喊要抱住,諗住慢慢大會好d啦,結果都係一樣,玩具唔玩,baby tv唔睇,只愛係我身上面,一唔抱就閒閒地,大喊兩個鐘以上,喊到我都覺煩頂唔順怕左佢抱起,哄訓覺仲煩,明明就好眼訓,但就哄極唔訓,不斷轉身,但隻眼已經合埋架啦,都係要轉身走,谷氣打佢大脾仔,佢喊喊夠3分鐘就自己訓左訓覺從來未比我訓多過5個鐘,簡直係折磨 我都好想快d大呀佢,湊到我好灰,我仲要有個大既,淨係個細都玩殘我,兩個一齊加埋簡直想死

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

好多小朋友都係咁, 由其老人家湊, 所以我一2歲就返N

子爵府

牛年勳章

MATLOVEWIN 發表於 16-9-4 23:11
扭計唔緊要。我最憎佢唔瞓低換片。好難攪

哈,我同個囡換片換到似泥漿摔角咁,換到身水身汗阿囡又尖叫

別墅

BeAhappyC9 發表於 16-9-6 12:14
哈,我同個囡換片換到似泥漿摔角咁,換到身水身汗阿囡又尖叫

我都好辛苦,佢仲衰到將附近嘅野掉晒落地,執完來來回回好多次。用衣架嚇佢仲要笑添

大宅

我個都喺咁,一唔鍾意就撐手撐腳,話佢又似懂非懂,最終送個爆喊樣比我,頂唔順抱佢返落 bb 床由得佢喊咋。

首頁

尾頁

跳至