家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

睇翻自己一年前出的帖,發覺自己在理財投資上一年來都沒有任何進展(原地踏步)。
想要的收租樓沒有買到,老公不支持,話2018會有多D供電,到時樓價應該會下調。
股票沒有大出入,手痕玩過下,蝕了少少。
人仔倒是賣出了大部分,仍持有十多萬。
N年沒有review自己的基金,一review(emoji),剛剛賣出了隻前景暗淡的。
Saving 帳面比去了多翻少少。
MPF 全供在有關康健護理行業,現有約100萬,月供(8+5=13%)

以下為1015-Aug 出的帖,因為已經被版主關閉,所以只可copy n paste 在下面:

月入扣MPF後5萬尾,每月平圴可淨2萬5(已預留$交稅)。另外,一年會有幾萬花紅。
手上股票基金人仔港幣加埋約有200萬。

有聯名自住夾屋(已供滿未補地價)。

想買層細價樓作收租(投資及退休之用),但係又有以下擔心:
收租只可借5成,要付雙倍印花稅,租金又要交稅,遇到租霸...
但以家唔買,年紀再大(已45),份工再做5/6年好大機會被淘汰,按揭難。

一囡小六,重有6年時間儲大學費用,她大約bank 1中尾,不和要不要供她去外國讀。

還是keep住入大藍籌算呢?除了388 同 11,還有乜好?

侯爵府

sunshine0613 發表於 16-9-5 13:30
睇翻自己一年前出的帖,發覺自己在理財投資上一年來都沒有任何進展(原地踏步)。
想要的收租樓沒有買到,老 ...
咁你過去一年做過咩理財方案?

侯爵府

katrinamama 發表於 16-9-5 15:30
咁你過去一年做過咩理財方案?

幾本上沒有,只做了以下:
1)賣出了8成人仔,換回港元。
2) 賣出了一隻持有十年的基金。
3)一直「想」買收租樓。
4)儲銭

洋房

sunshine0613 發表於 16-9-5 18:49

個人覺得現在買樓收租風險大,供應開始多,利率又開始加。

男爵府

sunshine0613 發表於 16-9-5 18:49

由去年9月樓價跌左9個月,下跌百份之十幾,嗰時肯入市,依家已經賺返7-8%

侯爵府

我老公不支持我現在買樓投資,他說2018會有相對多供應,到時會有多D供應/選擇。由於買樓同買件衫不同,只我一人決定,我唔係咁有guts.
尤其當年買倆人的首物業,曾經歷幾年的負資產時間。
老公建議我買大藍X(例如恆生收息),他說搵隻有4%息的,跟收租回報差不多。(如收租,加薪俸稅,我都甘甘地)。
但是,我又擔心:
(1)經濟不好,股價會下調,派息也會有影響。
(2)買樓,有mortgage 的威力...
(3)放租,如果不幸遇上租霸⋯

其實我都唔知自己真是想點

男爵府

回覆 sunshine0613 的帖子

1.
買樓

現階段買樓收租並非最理想既選擇,現家一般租金回報3厘,黎緊加埋息,供款更加貴,成本上升,實際回報下跌

2.
股票

睇番你自己本身對股票有冇認識,會唔會緊貼新聞,自己買股票會唔會感情用事,人買我又買,人賣我又賣(高買低賣)

3.
人仔

賣出大部份就岩,黎緊人仔會有穩定地去下,所以唔需要再入

4.
MPF

健康護士行業呢兩年都回左不少,如果唔想特別理,可以既話至少半年REVIEW一次

5.
基金

單一基金好難長渣,一般過完週期就要走,需要定期REVIEW

呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

侯爵府

tmacho 發表於 16-9-5 23:12

1.

多謝你回覆。
其實投資真是不能懶;MPF 基金我原本定目標一年review一下,原來也不夠

侯爵府

sunshine0613 發表於 16-9-5 22:39
我老公不支持我現在買樓投資,他說2018會有相對多供應,到時會有多D供應/選擇。由於買樓同買件衫不同,只我 ...
如果講買樓, 呢幾年應該都有幾大波動, 尤其是係現今政策下, 政府增加供應係必定嘅事, 而嚟緊幾年都會有較多單位落成, 對樓價一定有影響, 加上美國加息周期開始, 對樓價及供款都會有一定影響. 而最大問題係, 一買樓, 基本上係即時負資產, 由於未知伙兩公婆年齡, 對於供款年期可能有壓力.如果你本身唔知自己想點, 好難作出決定, 因為當有任何情況出現, 你就有好大可能改變心態, 而對於理財方面, 一定會有影響, 唔理咩理財產品, 重點係你想點, 你想筆錢係咩風險下增值, 風險, 回報, 靈活性, 時間對投資好有影響.
另外, 決定是否你一人決定? 定係要同老公兩人決定?
照睇你上年無咩特別理財, 只係將原有投資套現.

侯爵府

sunshine0613 發表於 16-9-6 07:35
多謝你回覆。
其實投資真是不能懶;MPF 基金我原本定目標一年review一下,原來也不夠
...
MPF由於係長期投資, 而加上利用平均成本法(除非係個人戶口), review太密作用不大, 一年一次係可以, 而係review前, 你應該預計自己個MPF, 到65歲有幾大, 從而定下每年目標.

珍珠宮

tmacho 發表於 16-9-5 23:12

1.

買樓租金回報 應要幾多厘才較為合適?

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

sunshine0613 發表於 16-9-5 22:39
我老公不支持我現在買樓投資,他說2018會有相對多供應,到時會有多D供應/選擇。由於買樓同買件衫不同,只我 ...
又要馬兒好, 又要馬兒不吃草......呢個世界邊有搵賺保本的投資架.....每樣投資都有風險架啦...
你驚係因為你對投資世界不熟悉, 唔知點樣選擇, 唔知邊隻股票/基金好, 唔識睇財務報表, 唔識分析....etc
因為自身能力的不足, 下下都係靠聽人講, 跟人買, 個心咪會驚囉...
建議你先自我增值一下, 睇下相關書又好, 讀d short course又好, 你自己有一定能力去分析選擇不同投資, 你自然唔會覺得個風險咁高...
otherwise別人叫你買乜買物, 你都係人云亦云地聽..
呢個世界冇必然的理財高手, 人地都係有自己的一套方法去分析, 至於中唔中, 係冇保證的。

Nancy20090615    發表於 16-9-18 11:37

侯爵府

gloriatutor 發表於 16-9-6 09:35
又要馬兒好, 又要馬兒不吃草......呢個世界邊有搵賺保本的投資架.....每樣投資都有風險架啦...
你驚係因為 ...

是耍多看丶聽丶問。咁我又不至於 人講乜都信哂。

男爵府

SS0303 發表於 16-9-6 09:29
買樓租金回報 應要幾多厘才較為合適?

回報個個都想高,買樓再睇幾樣野

1.按竭幾多成(直接影響利息支出)
2.黎緊息口變動(每加x%,需要額外供多幾多錢)
3.資金多寡(樓相對其他投資工具流動性較低,如果樓價跌,而又供緊樓,樓主又承受到幾多?)

租金幾多先至合理每個人要求都唔同,如果淨回報得3%,咁不如直接買債券,普遍都有5%以上,視乎你點樣運用果樣投資工具
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

大宅

sunshine0613 發表於 16-9-5 13:30
想要的收租樓沒有買到,老 ...
我建議你增加自己的財商先,你要明白左點樣操作,你先可以知點樣做,每個人背景操作手法唔同,人啱你未必啱。

大宅

熱血勳章

gloriatutor 發表於 16-9-6 09:35
你驚係因為 ...

好認同你呀~我就係不斷睇書,增值自己,才懂分析,有自己一套的理財方式。再參考各位的意見,再經自己所學的過瀘加自己的獨立思考同過往失敗的經歷借鏡而得出現在的投資信心。所以樓主你首要真係要增值自己這方便的智識,你便會明gloriatutor的真誠回應,雖然佢講得直,你可能聽落不舒服.但的確忠言樓主加油呀~希望你財源滾滾來,一家健康,小朋友唔使令你煩心

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

水寶寶 發表於 16-9-9 22:43
好認同你呀~我就係不斷睇書,增值自己,才懂分析,有自己一套的理財方式。再參考各位的意見,再經自己所學的 ...

多謝你認同我,好難得有人明我講咩嘻嘻 就好似再上面boyxxxx果位講嘅財務智商一樣

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

引用:買樓收租不如買REIT 好過

原帖由 yericy 於 16-09-11 發表
買樓收租不如買REIT 好過
agreed

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至