論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

頭先check咗工人個contract 9月23號到期,visa就11月先到期。想問可唔可以先renew contract之後先攪個visa? 而家攪仲趕唔趕到renew contract?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

引用:頭先check咗工人個contract 9月23號到期,v

原帖由 woojochu 於 16-09-10 發表
頭先check咗工人個contract 9月23號到期,visa就11月先到期。想問可唔可以先renew contract之後先攪個visa? ...
你找Agent 問一問! 不過你都叫姐姐先約期renew visa先,因為passport 就快到期。

子爵府

合約係跟工人護照內working visa日期,你現在搞續約就可以唔使一個月就批出,但唔明為何合約跟working visa有兩個月的差異。

大宅

tuenmunoasia 發表於 16-9-11 09:21
合約係跟工人護照內working visa日期,你現在搞續約就可以唔使一個月就批出,但唔明為何合約跟working visa ...

當時先簽contract之後先攪佢黎香港,可能咁visa遲咗

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

合約日期只係簽文件既時間,工人合約生效係以passport入面既visa為準,所以23/9冇問題,你哋份约係11月到期,到期前8星期已經可以搞續約

大宅

5R2H 發表於 16-9-11 11:12
合約日期只係簽文件既時間,工人合約生效係以passport入面既visa為準,所以23/9冇問題,你哋份约係11月到期 ...

如果係咁,我係咪即係11月先開始新約?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

woojochu 發表於 16-9-15 12:16
如果係咁,我係咪即係11月先開始新約?

係,但搞續約就早8星期已經可以接受,依家差唔多

wcpcelia    發表於 16-9-15 12:42

首頁

尾頁

跳至