懷孕前後

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

我岩岩驗到,但情況未穩定,仲食緊安胎藥,希望佢乖乖痴實呢幾日持續反胃,暫時未有其他反應!
回覆 yan_iris 的帖子

你好 yan_iris,懷孕期間身體狀況同胃口都會經常有變,有唔少媽媽有經歷過容易反胃和作嘔嘅階段。建議媽媽盡量每餐份量減少,寧願食多餐。豐富蛋白質或碳水化合物食物如餅乾﹑麫包﹑蛋類等都有助減少嘔心嘅感覺。孕吐通常到三四個月左右就會好轉架喇。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

我都係吖同你一樣, 食少少就飽到頂住, 啱食完飯, 頂住好辛苦, 買左支鮮橙汁攤一陣飲....晚餐只飲到湯同食少少烚菜, 其他完全食唔到

別墅

我都係乜都食吾到,又成日嘔,足足輕左20磅依家15w已經開始慢慢有返胃口。遲下應該會再好d

大宅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-9-12 11:17
回覆 yan_iris 的帖子

你好 yan_iris,懷孕期間身體狀況同胃口都會經常有變,有唔少媽媽有經歷過容易反胃 ...
唔該哂,聽人講食鮮奶同魚湯都對個胎好,係咪架?我依家早上都會飲1盒奶,但早上食慾細左,下午同晚餐都正常!
另外想問,1日最多可以食幾多隻蛋?係咪唔好食蛋黃?唔該哂~

大宅

laibebemama 發表於 16-9-12 14:30
我都係吖同你一樣, 食少少就飽到頂住, 啱食完飯, 頂住好辛苦, 買左支鮮橙汁攤一陣飲....晚餐只飲到湯同食少 ...
咁你反應大過我,我頂多反胃,但都仲食到野,依家食D湯河粉,覺得易食過飯,飯我就真係項胃喇
飲多D湯啦,但長輩叫唔好飲菜湯,太涼,我唸魚湯會有益D

大宅

mcbobo 發表於 16-9-12 14:33
我都係乜都食吾到,又成日嘔,足足輕左20磅依家15w已經開始慢慢有返胃口。遲下應該會再好d

...
20磅咁多?醫生有冇建議呀?你加油呀!
我岩岩先BINGO咋仲等緊佢穩定,我有D驚

男爵府

我都係...食到米粉同湯河, 濕濕地, 啲飯見到就反胃
早幾日午餐好想食雲吞河, 咁就去左食, 加好多醋, 就食到一碗, 但之後返到公司就頂住......
我都係飲魚湯咋, 之前都有飲花膠湯, 但係宜家頂唔順啲肉味

早餐就食烚蛋或者牛油果, 拎返公司食, 一早起身又食唔到

別墅

yan_iris 發表於 16-9-12 14:50
20磅咁多?醫生有冇建議呀?你加油呀!
我岩岩先BINGO咋仲等緊佢穩定,我有D驚

係丫 健康院都係開維他命比我咋
(emoji)(emoji)不過磅數依家慢慢升緊,一齊加油

大宅

回覆 laibebemama 的帖子

你地幾多WEEK呀?
你食得好清喎,聽講牛油果對媽媽同BB 都好,但我怕左D味,你就咁食?
我都諗緊好唔好烚蛋返工食,但又怕食太多

而且LUNCH我冇帶飯,都諗緊係咪要帶,否則食街果D野成日都唔知食乜好

大宅

回覆 mcbobo 的帖子

我條路好漫長岩岩先知
希望飲食方面做好D,佢又乖乖地痴實

大宅

回覆:有冇佗緊雞仔雞女嘅JM一齊分享下?

我呀!上兩星期食完啲維他命就嘔返晒出嚟, 搞到呢兩個星期都冇食到維他命🙈

yan_iris 發表於 16-9-12 14:43
唔該哂,聽人講食鮮奶同魚湯都對個胎好,係咪架?我依家早上都會飲1盒奶,但早上食慾細左,下午同晚餐都正 ...
你好yan_iris,鮮奶含有鈣和碘,對整個懷孕過程好重要;建議懷孕初期每日進食1-2份奶類食品,而懷孕中後期就每日2份。蛋黃裡含豐富維他命A、D和鐵質等營養素,進食雞蛋無一個限制嘅份量,而一日一隻雞蛋亦唔會超出建議膽固醇的攝取上限。所以健康人士一般唔洗避蛋黃,但如果食左雞蛋當天就盡避免食其他高膽固醇或含雞蛋嘅食物,例如魷魚、豬潤、蛋撻等。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

kobe2013 發表於 16-9-12 16:54
我呀!上兩星期食完啲維他命就嘔返晒出嚟, 搞到呢兩個星期都冇食到維他命🙈

...
醫生開定自己配架? 我醫生得安胎藥同葉酸咋,有咩好野介紹下

大宅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-9-12 17:09
你好yan_iris,鮮奶含有鈣和碘,對整個懷孕過程好重要;建議懷孕初期每日進食1-2份奶類食品,而懷孕中後期就 ...
噢,原來係咁,明白哂,唔該姑娘

洋房

你好,我都係岩岩Bingo,得閒交流下心得

別墅

yan_iris 發表於 16-9-12 15:09
回覆 mcbobo 的帖子

我條路好漫長岩岩先知
你煲花膠湯飲啦,花膠好長胎架,我孕早期每星期都煲黎飲呀

別墅

貓狗褓姆

我都係bingo無耐,大家交流下!

大宅

szesze10 發表於 16-9-12 17:39
你好,我都係岩岩Bingo,得閒交流下心得
好呀
我諗我應該最岩岩...哈哈...5WEEK都未到,仲努力緊令佢穩定!
你幾多WEEK呀?

真係好,岩岩中又唔可以周圍同人講,有人一齊傾可以問下野同交流下!

首頁
12345...13

尾頁

跳至