婦女醫護

跳至

首頁
23456...17

尾頁

伯爵府

kukukoo 發表於 16-10-31 15:49
How much and what kind of operation you did by Dr. Tsoi ? Did you having the operation in 仁安 hospi ...

Mine is simply banding instead of resection as advised by Dr choi

別墅

H00207 發表於 16-10-31 12:16
請問每天要不要浸藥水,還是 要搽藥膏?

吾駛浸藥水, 但每次去完大,會搵花曬沖佢一陣, 第一次既時候, 我驚會痛, 其實吾痛,跟住再用溫水浸五至十分鐘,佢會有支局部麻醉啫喱比你支入面同搽出面傷口, 一日搽四次, 因為其實做完手術兩星期之內,都會有的米色既分秘物滲出黎, 我初時以為流濃,但又吾係好痛, 跟住我打去問, 佢話只係分秘物, 所以初時就算去完小, 我都搵花曬沖一沖去再印乾。再搽麻醉啫喱!

返工方面, 其實佢寫左十日假, 但我工作較為忙, 第五日開始返下午,第七日開始返全日, 初時都會擔心, 返工時間去大,冇得沖洗好吾方便, 但原來做完手術去清理比當初有痔疮既時候, 清理方便好多,因為始终冇野突出黎, 搵濕紙巾去抹己經可以, 而且好方便。

幾耐會好番, 其實可能我之前痔瘡都嚴重所以都好痛, 做完之後, 我個人感覺係平時吾痛, 但當去大既時候有小小拉住痛, 但輕過痔瘡痛,可以接受既。醫生有話痛一個月, 但我其實依家去既時候有的吉吉地既感覺, 但吾算係痛。

不過始終人人手術同感覺吾同, 好難講。

希望以上資料幫到你啦。

別墅

kukukoo 發表於 16-10-31 15:52
Could you mind what will Dr. Lam wrote (the operation or diagnosis) on the sick leave certificate ? ...

吾好意思呀, 我冇留意佢張醫生紙寫咩病。我剩係睇佢寫幾多日假。^^

但係其實吾駛驚尷尬既,我既諗法係,有病就要醫架啦, 而且普通病之麻,佢吾講吾代表佢冇痔疮架喎, 好多人都有架啦。咁而且吾駛一開始即刻同人講, 我要請假去割痔疮,初時米同佢講, 我痾血要去睇專科, 睇完再同佢講,醫生話痾血要照腸,另外以醫生專業既角度話有痔瘡,照腸順便做埋喎。

我都係咁講, 仲大大方方咁去講, 講完即刻有幾個人問我幾錢邊度做。。所以其實痔疮好普通, 不過吾好意思講啫。

希望以上既幫到你啦。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

ilovebb1314 發表於 16-11-3 00:00
我仔仔都有痔瘡,爬左好耐文
想問下林子倩係咪好好?定鄺美玲?
我見2個都有jm講
女醫生會收男病人
心盲最可怕。

男爵府

回覆 oiyau2005 的帖子

係咪內外痔便便時都會出血? 我都唔知自已係咪有, 我唔識分. 因近日出血, 但又完全唔痛, 食得走得, 大便一向1至2日一次. 我都想睇下林子倩, 好怕佢叫我照腸. 你覺DR. LAM 好唔好?

男爵府

分泌物係咩色?

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:回覆+oiyau2005+的帖子分泌物係咩色?

原帖由 cakecakemango 於 16-11-10 發表

分泌物係咩色?
分泌物係透明,如果嚴重便便後有時淡啡色似最後一日M

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:回覆+oiyau2005+的帖子係咪內外痔便便時都

原帖由 cakecakemango 於 16-11-10 發表

係咪內外痔便便時都會出血? 我都唔知自已係咪有痔瘡, 我唔識分. 因近日出血, 但又 ...
林醫生ok呀,不過唔痛又未去必要去理,你擔心就去睇下。

男爵府

痔瘡粒野有色嗎?

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:waiwai0203 發表於 16-9-30 14:59 係

原帖由 moonsay2001 於 16-09-30 發表
題外話: 我尋日上去睇,我老公上黎搵我,我䏲完出黎,正常既都會問下情況下話。佢第一句同我講既係。你知 ...
係呀,仲有熱朱古力好好飲,又有餅乾。
話時話,炸炸地入去下午茶都好

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:回覆+oiyau2005+的帖子痔瘡粒野有色嗎?

痔瘡粒野有色嗎?
淡紅色

複式洋房

我今日都去睇呀!! 有點緊張~~!!

複式洋房

回覆 capri_tall 的帖子

想問一下你是看鄺醫生的嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cakecakemango 發表於 16-11-10 19:57

係咪內外痔便便時都會出血? 我都唔知自已係咪有痔瘡, 我唔識分. 因近日出血, 但又 ...

其實,照腸一d都唔痛,訓著照,醒番就完成晒.(照到有瘜肉仲可以立即割除埋,放心啦!唔痛)
有出血,檢查下啦!著緊自己身體呀!

複式洋房

amy061900 發表於 16-11-16 14:36

想問一下你是看鄺醫生的嗎?

唔係呀!睇林子倩醫生呀!

複式洋房

可唔可以分享下睇完之後既感覺丫?因為我都諗緊睇邊個e生好

複式洋房

amy061900 發表於 16-11-16 16:51

可唔可以分享下睇完之後既感覺丫?因為我都諗緊睇邊個e生好 ...

岩岩睇完,感覺環境唔錯,醫生都解釋得好清楚,而我不能用搶,要用傳統方法切除,因為鄺醫生好多JM都話差,可能年紀問題,而且等太耐,所以我見呢度好多人話林醫生好,所以今日book,今日就有得睇,而且保險都有得claim, 可以唔洗住院!

首頁
23456...17

尾頁

跳至