想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

請問各位Jm做IVF放兩粒胚胎係咪懷孕機會率增加....
但强胚胎會否吞噬弱胚胎?

複式洋房

fu107 發表於 16-9-15 20:10
請問各位Jm做IVF放兩粒胚胎係咪懷孕機會率增加....
但兩粒胚胎會否敵對?

呢個問題我都有問過醫生, 佢話唔會只係機會率問題, 要視乎你年紀卵巢功能同胚胎grading, 我高齢放兩個grade 2中一個, 我朋友年紀大過我放3個中一個, 當然你都要有心理準備陀孖先放兩粒。

大宅

peggy0322 發表於 16-9-16 01:00
呢個問題我都有問過醫生, 佢話唔會只係機會率問題, 要視乎你年紀卵巢功能同胚胎grading, 我高齢放兩個grad ...

咁你幾多歲...我諗我會大過你㖭呀....

複式洋房

fu107 發表於 16-9-16 01:04
咁你幾多歲...我諗我會大過你㖭呀....

我當年38, 不過醫生話我卵巢功能比實際年齡大多幾年, 生完個女半年後只有一個可放唔成功

大宅

peggy0322 發表於 16-9-16 01:20
我當年38, 不過醫生話我卵巢功能比實際年齡大多幾年, 生完個女半年後只有一個可放唔成功
...

我今年已經41,我下個月又再次抽蛋,今次已經第8次抽蛋,放胎已經做咗13次,今次未知,我由28歲開始第一次抽蛋,嗰十年未中過,因我太緊張了,之前嗰D有兩粒都係放兩粒,直到14年我放棄心態去做放兩粒中一個,驗到有孕又緊張起來,所以可能係咁就未能長到有心跳,今年4月又係放鬆中情去做放兩粒中1個,今次有上次經驗,所以識得放棄心情,第六週已經照到心跳,但一照到心跳後我又開始緊張起來,第8週已經停咗...所以我個人應為係心情最大影響,年齡係其次,我本身健康冇問題,最大問題係太緊張,之前緊張到連用鉸剪都唔敢用...

男爵府

fu107 發表於 16-9-16 02:11
我今年已經41,我下個月又再次抽蛋,今次已經第8次抽蛋,放胎已經做咗13次,今次未知,我由28歲開始第一次抽蛋, ...
睇見都戥你辛苦,十幾年嚟不斷去治療,不斷經歷身心煎熬,不斷面對挫敗。。。。呢十幾年過得好唔容易。。。我諗,你係一個信念好堅定既人,先會堅持到咁多年,咁多次。好多人都未必會堅持到。其實做左咁多次,醫生有無話點解唔成功,出左咩問題?俾咩意見你?但我勸姊妹你,俾個期限自己,盡左力既,今生無悔。認真諗下,點樣善待自己。希望以後的日子能夠快快樂樂。

大宅

AAV 發表於 16-9-16 08:59
睇見都戥你辛苦,十幾年嚟不斷去治療,不斷經歷身心煎熬,不斷面對挫敗。。。。呢十幾年過得好唔容易。。。 ...

Thx...

複式洋房

fu107 發表於 16-9-16 02:11
我今年已經41,我下個月又再次抽蛋,今次已經第8次抽蛋,放胎已經做咗13次,今次未知,我由28歲開始第一次抽蛋, ...

你有冇睇中醫調理呀?應該有幫助. 放胎之後有冇食長胎食物?
唔好灰心既然有胎放又著床一定會成功, 我好明白你心情, 直係好難放鬆, 我啱啱放左胎屋企人叫我唔好偷驗但我真係忍唔到, 見到唔中又好失望, 不過今次應該係最後一次, 如果再做我會去台灣試下.
有冇食supplement呀?Q10, DHEA...
你每次抽到幾多卵?如果有4粒以上可以check pgd/ pgs, 我相信著床機會會大d.

大宅

peggy0322 發表於 16-9-16 10:58
你有冇睇中醫調理呀?應該有幫助. 放胎之後有冇食長胎食物?
唔好灰心既然有胎放又著床一定會成功, 我好明 ...

我都係咁諗..原本14年嗰次我都係諗住做埋今次唔得就放棄,可能放棄心態去做心情放鬆咗D咁就比我中咗...所以再接再勵,
每次平衡都有6粒可放...
平時都有睇開中E,14年嗰次抽卵前早3個月日日飲中藥直到放胎,
放胎後日日飲鮮奶,食蛋,飲蕃茄瘦肉大眼雞魚薯仔湯,雞腳栗子紅棗瘦肉湯,放胎後每日食三片70%以上黑朱古力直到驗孕就停食朱古力,全部都係上網睇話有幫助着床

別墅

回覆 fu107 的帖子

我今年也是41,同樣我也做了4次ivf, 都係不成功, 當時我工作是好大壓力,我估也可能是自己放鬆唔到,也懷不上。我現在已轉了工,雖然工作輕鬆咗,但我d朋友時時話我仍然好緊張,但我又唔覺得,我都唔知怎樣另自己唔緊張啦~😯

大宅

ericwh 發表於 16-9-16 11:44
回覆 fu107 的帖子

我今年也是41,同樣我也做了4次ivf, 都係不成功, 當時我工作是好大壓力,我估也可能是 ...

你自己緊張係連自己都唔知,我未識放鬆時前我每次放胎後搭親巴士都會痛..有時會越諗越痛,點知中嗰次放胎後頭二日我搭巴士時有朋友打比我,途中不停傾電話...電話未到時我剛上車冇耐就開始痛,但電話一到我就冇痛了,傾電話期間一D都冇痛過...但電話一傾完又開始痛番,我就諗可能真係自己太緊張,然後我就學識放鬆,但有時真係好難免會緊張,點解我坐親巴士都會痛,因我上網得知坐巴士都會冇咗..所以次次都痛,唔去再諗就冇事

複式洋房

fu107 發表於 16-9-16 11:26
我都係咁諗..原本14年嗰次我都係諗住做埋今次唔得就放棄,可能放棄心態去做心情放鬆咗D咁就比我中咗...所以 ...

幾好成績丫有6粒放, 我舖舖清架唔成功又要由頭開針再黎過, 放鬆d啦一定得嘅

複式洋房

fu107 發表於 16-9-16 12:14
你自己緊張係連自己都唔知,我未識放鬆時前我每次放胎後搭親巴士都會痛..有時會越諗越痛,點知中嗰次放胎後 ...

你都真係好緊張喎,放左胚胎都唔係太有咩感覺,你下次放胎可以嘅請兩星期假等著床囉,訓多d睇下書/戲,落街行下兩星期好快過

大宅

peggy0322 發表於 16-9-16 13:53
你都真係好緊張喎,放左胚胎都唔係太有咩感覺,你下次放胎可以嘅請兩星期假等著床囉,訓多d睇下書/戲,落 ...

係㗎....我小時候連見頭兩份工我都可以緊張到胃痛
除咗頭3次抽蛋嗰D冇放假因未識需要瞓床,其後嗰D次次都放假但在家照做家務都冇休息,最初意為放假就得,點知都唔得,直到中咗嗰兩次真係瞓床,淨係食同去廁所同落街市買餸一買就買幾日餸,其如時間都喺床到瞓瞓到背脊勁痛先中...有心跳嗰次就係諗住已經有心跳同時我老公都叫我唔好瞓咁多要行多D咁就再冇瞓咁多仲每日落樓下行商場咁就冇咗6...

大宅

回覆樓主:

所以我個問題唔關我年紀大小,唔關生殖機能問題,我覺得係最大問題我實在太緊張了....

大宅

fu107 發表於 16-9-16 14:28
所以我個問題唔關我年紀大小,唔關生殖機能問題,我覺得係最大問題我實在太緊張了....
...

你哋話係咪呢....!?

複式洋房

fu107 發表於 16-9-16 14:30
你哋話係咪呢....!?

我諗你行下商場應該唔係冇左嘅原因, 不過上次放胎嗰兩星期我真係除左去厠所, 食飯同沖涼全程都係訓喺度, 又咁好彩比我仲左.

我諗你真係大緊張成日凝住, 我知係好難放鬆, 但你一定要刻服呢個障礙, 搵d平時想做又冇時間做嘅嘢令心情好d放鬆d, 一定得嘅唔好放棄

大宅

peggy0322 發表於 16-9-16 19:18
我諗你行下商場應該唔係冇左嘅原因, 不過上次放胎嗰兩星期我真係除左去厠所, 食飯同沖涼全程都係訓喺度, ...

我嘅意思係我連落商場行吓都太緊張,緊張比人撞到,又緊張自己動作大冇咗...總之係好緊張喇...所以要瞓床最安全,瞓瞓吓又會瞓着咗....睡多D會長胎嘛...我細妹講嘅...

男爵府

回覆樓主:

好老實,樓主既原因同年齡都有關,但我認同你自己講同緊張最大關係
其實醫生成日叫人日常生活咁,最大原因就係怕大家太緊張。人緊張就產生壓力,會影響荷爾蒙分泌架,點都會有d影響
訓床並不是令你中既原因,只係你覺得訓床可以令自己冇咁緊張,所以就大機會左者,你都做左咁多次啦,真係要搵方法令自己唔好咁緊張啊!

大宅

love-momo 發表於 16-9-16 22:24
好老實,樓主既原因同年齡都有關,但我認同你自己講同緊張最大關係
其實醫生成日叫人日常生活咁,最大原因 ...

因為年紀代表身體狀況已經比年輕時所有 機能已經一減退,但如果身體狀況保持到年輕時咁上下年齡係冇咁大分別
我都冇講到我中係因為瞓床,我所指瞓床比到安全感我所以放鬆到D先至中,方法就係瞓覺咁咪乜都唔洗諗咪唔緊張囉...

首頁
12345...6

尾頁

跳至