跳至

首頁

尾頁

大宅

https://www.ied.edu.hk/sece/eclc/e/pdf/flyer_v6.pdf

年年都有熱話 相信今年冇了, 因為轉私校 好多人卻步了

大宅

01350854d 發表於 16-9-18 10:53
https://www.ied.edu.hk/sece/eclc/e/pdf/flyer_v6.pdf

年年都有熱話 相信今年冇了, 因為轉私校 好多人卻 ...

係咪肯定咗轉私校喇?

大宅

大吉大吉 發表於 16-9-18 11:13
係咪肯定咗轉私校喇?
網頁有寫學費 也有寫唔參加免費幼稚園計畫

大宅

01350854d 發表於 16-9-18 12:18
網頁有寫學費 也有寫唔參加免費幼稚園計畫

睇咗喇,係我自己估唔到最後會係咁

大宅

我都估唔到
香港唯一一間專門培訓老師的大學 其下唯一一間幼稚園
居然脫離左香港政府的資助 變左中產先比得起錢的幼稚園

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

01350854d 發表於 16-9-18 12:53
我都估唔到
香港唯一一間專門培訓老師的大學 其下唯一一間幼稚園
居然脫離左香港政府的資助 變左中產先比 ...

樓主其實唔需要對呢件事抱有太負面感覺。其實問題乃在於政府教育政策之失敗,令好多有心做好既幼稚園都要無奈退出佢地既資助計劃,否則實在難以繼續運作之餘,對教學質素肯定大有影響,難免要作出取捨。當然現時學費上升已成事實,但我相信佢地對收生要求冇變,家庭背景並非其收生要考慮之因素,有別於坊間個別著重名氣或物質既私校。如果要我再選擇,我仍然會選擇類似教大這類教學理念的幼稚園給我的子女,教學理念一直是我首要考慮,我自己只是低下階層打工仔女,每月要交幾千元學費也有一定程度吃力,但相比其他有資助學校但理念跟自己不同,我是寧願交幾千元學費的。

複式洋房

回覆樓主:

唔係好明,佢表明唔參加免費幼稚園計劃,但可以接受學卷。
唔係好識去理解呢件事
仲有,幼嬰班去到$9800 個月, 12 期
學費真係好貴

男爵府

其實都幾攪笑,香港人BB班十二萬一年,貴過同一間大學嘅大陸學生學費

政府資助課程 110,000 元
認可自資課程 84,000 元
學士學位費用預算

以下是在香港教育大學修讀學士課程每年所需的學費,其中不包括住宿費及來往香港及各地的交通費、保險、衣物、娛樂、書本等。

山貓姐    發表於 16-9-19 10:37

大宅

kandyb 發表於 16-9-18 21:30
樓主其實唔需要對呢件事抱有太負面感覺。其實問題乃在於政府教育政策之失敗,令好多有心做好既幼稚園都要 ...
真係好感慨, 尤其係這所幼稚園 其中好重要的角式係幼師培訓 同埋幼稚園教學研究
但係將變成要交幾千蚊學費的學校 將部份低收入家庭學生撥開左 對幼師培訓同埋教學研究都一定唔係好事

大宅

scullie 發表於 16-9-19 01:47
唔係好明,佢表明唔參加免費幼稚園計劃,但可以接受學卷。
唔係好識去理解呢件事
仲有,幼嬰班去到$9800 個 ...
學券果部份係比今年已在學 明年升k2/k3 後年升k3的學生睇
如果今年未入讀k1 ,2017-18先入k1 就要交貴學費

男爵府

畀面勳章

01350854d 發表於 16-9-19 10:06
真係好感慨, 尤其係這所幼稚園 其中好重要的角式係幼師培訓 同埋幼稚園教學研究
但係將變成要交幾千蚊學費的學校 將部份低收入家庭學生撥開左 對幼師培訓同埋教學研究都一定唔係好事
good point! 這樣只會製造象牙塔

男爵府

01350854d 發表於 16-9-19 10:06
但係將變成要交幾千蚊學費 ...

即係香港學前教育最緊要係賺錢囉!幼兒教育系使唔使開多D財務課程?D學校要收咁多$

男爵府

回覆樓主:

前年校長老師一個個走曬,今天終於真相大白啦!你收家長咁多$,仲講咩理想?咩理念?今年校長又話走啦!咪留番個背山面海無敵大學,放長眼睇佢幾時由幼兒園升格做研究院囉!
講真架!佢個位有意起研究院,過幾年睇下啱唔啱!

複式洋房

回覆樓主:

咁今年幼小出年升幼兒果班都要比學費喎? 請問半日18個位有幾多個係上晝班?

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實佢創校時已經係私校,一直都要收學費的,之不過參加左學劵計劃幾年,今年先決定退出,為左保持教育水平而收學費,我諗唔到有咩唔合理?要接受政府資助,係好多野要受制於政府,政府話哂事。何況大埔要收學費既幼稚園唔係得佢一間,以我認識既其中幾間,佢地教學理念都唔錯,亦係活動教學,每年都好多家長申請報讀都爭崩頭,難度佢地全部都係中產或有錢人?其實本身就算有學劵制,扣左學劵資助額,而家讀緊K1都要交一千蚊多d學費,加上校車800蚊一個月,如果真係講到咁極端,首先真係低收入家庭根本就唔會考慮報讀匯豐了,何不報返屋企樓下間幼稚園?零學費又唔洗坐校車山長水遠。

複式洋房

01350854d 發表於 16-9-19 10:09
學券果部份係比今年已在學 明年升k2/k3 後年升k3的學生睇
如果今年未入讀k1 ,2017-18先入k1 就要交貴學費 ...

oh! ok....
thx

大宅

kandyb 發表於 16-9-19 19:58
其實佢創校時已經係私校,一直都要收學費的,之不過參加左學劵計劃幾年,今年先決定退出,為左保持教育水平 ...

非常同意

大宅

kandyb 發表於 16-9-19 19:58
其實佢創校時已經係私校,一直都要收學費的,之不過參加左學劵計劃幾年,今年先決定退出,為左保持教育水平 ...
要話的唔係單單係學校 因為作為在校學生的家長. 明白到學校有好多限制 , 而係感慨一間同培育下一代老師咁有關連的幼稚園都要脫離資助體系 令好多小朋友冇機會入讀
我自己個囡讀緊, 自問基層 , 應付佢讀有點吃力, 我本人就係一個活生生的例子 因為冇資助 由$2000變$5000 (其實應該唔止 因為個情況會似要keep住加學費)將來細佬唔會比佢讀eclc ,即係話將來eclc又少左一個來由基層的小朋友.
以因為佢創校之初係私校就話而家變番私校就係合理的話, 咁係咪好多野 例如課程 唔使年年覆視 只要年年跟番創校之課程就合理? 咁有百幾年的學校咁好大劑? 係唔係應該反問 . 點解佢曾經加入學券計畫,學券計畫帶黎乜野好處比學校同家長/學生呢? 係因為學券可以減低家長負擔, 可以令唔會階層的小朋友都有機會入讀這學校 令培育下一代老師的幼稚園係可以有唔同階段入讀嘛. even學生都可以接觸到唔同階層的同學 對佢地都有幫助的

睇下學校的core value ,當中一句 "平等-每位幼兒都應享有平等的教育" , 有家長質問 係咪因為有冇資助 學校都一定大把人入讀 所以根本冇盡力考慮參加資助呢? 我到而家都深信 如果學校的財政係許可 佢地都想參加資助計畫.不過政策如此 無奈又感慨, 也希望將來入讀的家長 唔好因為比左貴學費而對學校的要求有改變而令學校變質 希望他們繼續信任學生的教學方法

大宅

我最希望睇到係 教育政策可以望一望這個case 可唔可以將eclc同賽小 納入大學資助的一部份 畢竟 eclc同賽小唔係一間普通的小學同幼稚園 某程度上 佢地係教育大學的實驗學校 這兩所學校的結果 係間接影響香港的教育質素的

大宅

01350854d 發表於 16-9-20 11:50
要話的唔係單單係學校 因為作為在校學生的家長. 明白到學校有好多限制 , 而係感慨一間同培育下一代老師咁有 ...
好同意你哩一句"希望將來入讀的家長 唔好因為比左貴學費而對學校的要求有改變而令學校變質 希望他們繼續信任學生的教學方法",但我覺得冇乜可能,有好多家長只不段要求,只係希望學校可以守住佢哋o既初衷同理念,唔好太受其嘢影响就好,我見學校名都改咗,而家係叫"香港教育大學幼兒發展中心",唔知係咪匯豐係咪冇再資助,所以唔夠經而脫離學券其中一個原因!01350854d,我之前啲匯豐POST都見過你,知你小朋友入咗ECLE,小朋友今K1嗎?

首頁

尾頁

跳至