懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚半夜2點見紅兼陣痛,即刻入院,由初頭十幾分鍾痛一次到宜家五分鐘痛一次,不過仲係可以忍受既範圍,唔知仲要痛幾耐,希望bb快d出黎,一切順利,唔好要媽咪痛甘耐啦

大宅

加油,好快見到bb架啦!!

大宅

回覆樓主:

加油啊,第一胎嗎?好登你緊張!

子爵府

加油呀, 預產期準唔準?

別墅

引用:加油,好快見到bb架啦!!

原帖由 lazywoman 於 16-09-19 發表
加油,好快見到bb架啦!!
多謝 我會加油努力

別墅

引用:加油啊,第一胎嗎?好登你緊張!

原帖由 Gracelee518 於 16-09-19 發表
加油啊,第一胎嗎?好登你緊張!
係啊 第一胎 所以好驚無乜經驗

別墅

引用:加油呀, 預產期準唔準

原帖由 tristyma 於 16-09-19 發表
加油呀, 預產期準唔準?
多謝吖 都算準吖 我預產期係21號

大宅

babyscn1 發表於 16-9-19 14:03
係啊 第一胎 所以好驚無乜經驗

期待你嘅開心share^^

子爵府

回覆樓主:

加油丫!

水晶宮

加油,第一胎可能時間係長D

別墅

引用:尋晚半夜2點見紅兼陣痛,即刻入院,由初頭

原帖由 babyscn1 於 16-09-19 發表
尋晚半夜2點見紅兼陣痛,即刻入院,由初頭十幾分鍾痛一次到宜家五分鐘痛一次,不過仲係可以忍受既範圍,唔 ...
終於有時間黎報喜
bb係20號中午12點20分出世啦,係個肥b,3.75kg
話說果晚入院后,轉去產前房,陣痛由7.8分鐘密集到3分鐘一次,程度都越黎越痛,每次我都要踢床分散注意力
有個好凶既姑涼同我地講,你地未痛到3分鐘一次同埋有急屎感覺唔好穩我啊,唔好同我講你地唔想生,想開刀之類,要既話等下胎啦
我20號凌晨已經痛到3分鐘一次,同埋下面有向下墜既感覺,但由於我唔知呢種就係姑涼講既急屎感覺,所以我同姑涼講要求檢查度數時,個好兇既姑涼就話,我唔會同你睇噶,你有急屎感覺兼持續一個鍾再穩我
備距話完,唯有繼續忍啦,到清晨六點,實在頂唔順,姑涼檢查后話原來我已經開到四度,可以轉房等生啦我都好開心,因為轉房後終於唔使對著呢個凶姑涼
陣痛持續,痛到要扯頭髮七點幾醫生檢查話開到五指,助產士就通知我先生standby陪產。
之後約黎越痛,加上其他大肚婆都係度慘叫,覺得自己更加痛,同助產士要求打止痛針,但係距地都係以各種理由拖字決,其實都預計左,係廣華係唔會有任何止痛方法,但係痛起上黎真係人都癲
急屎感覺越黎越強烈,而且好想快d搞掂,十一點醫生檢查后話開到8度,預計中午1點再黎檢查度數,我一聽8度,真係好像即刻生,但姑涼話無甘快,平均一個鍾先會開一度
忍到大概中午12點,我同助產士講我好想生,檢查後係9度,之後助產士準備產房,入去后我用盡全力push,真係感覺好似一大舊屎係入面,每push一下bb就出黎一d,到距頭仔出果下,我feel到好痛,知道下面肯定爆左,唔理得甘多,繼續push,好快bb就出黎啦
助產士話bb好大只,3.75kg,贊我犀利,距地仲話bb一出世就擺POSE,係個手托住個頭出黎,就好似‘思考者’個雕像pose甘亦都因為甘,我下面都爆得犀利左
bb出世后擺係我心口,表情多多,之後慢慢開始吸奶,助產士幫我地一家三口影相,生完果下feel到下半身勁痠痛,念住肯定要吃止痛藥啦,點知過左幾個鍾已經唔痛,同正常人差唔多,我念呢d就係順產既好處啦

別墅

引用:Quote:原帖由 babyscn1 於 16-09-19 發表尋

原帖由 babyscn1 於 16-09-21 發表
終於有時間黎報喜
話說果晚入院后,轉去產前 ...
補上bb照一張

別墅

引用:Quote:原帖由 babyscn1 於 16-09-19 發表尋

原帖由 babyscn1 於 16-09-21 發表
終於有時間黎報喜
話說果晚入院后,轉去產前 ...
唔記得左講,我將bb既臍帶血捐左備紅十字,都算係為bb積福既一件小事

大宅

babyscn1 發表於 16-9-21 17:49
補上bb照一張

好可愛呀~~~

男爵府

恭喜晒!

複式洋房

回覆樓主:

恭喜哂,bb好可愛呀!
上次去廣華產檢,嗰姑娘係咁話有幾多扶助減痛方法如按摩,分娩球,止痛針,笑氣等,但我都依然很懷疑,係我認知邊廣華除音樂外,零扶助止痛…

複式洋房

恭喜!

男爵府

回覆樓主:

恭喜晒呀
我都係14號生左,仲記得個種痛

大宅

恭喜樓主
bb好大隻,你真係好犀利
祝你同bb健康快樂

大宅

回覆 babyscn1 的帖子