自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

買咗樓就係神仙?有樓人士力撐目前樓價正常

一乜一物2016年9月24日

香港年輕人上車難,樓價不斷升,一個豆腐潤單位都要4、5百萬,點買?尤其一班無父幹無屋企資助嘅人,只靠自己辛辛苦苦返工儲錢,要買樓真係好講毅力!最近討論區有位80後仁兄就Post話自己畢業做嘢已經10年,儲到100萬,希望同女友買樓預備下年結婚,不過心儀嘅「新葵芳花園」就由幾個月前嘅430萬升到460萬。話自己已經一日打份工仍難追大市升勢。樓主訴完苦,估唔到竟然有一大班人留言指摘樓主,用咩原因,睇睇:

「首期一成,一百萬點會唔夠?」
有唔少人鬧樓主呃人搏同情,係想營造出樓價太癲嘅「假象」,仲話100萬可以夠首期做到按揭,不過根據按揭公司資料,其實2手樓400萬以上要2至3成首期,仲有裝修、律師費、稅等加加埋埋,無150萬其實唔夠架。

「窮,就要住遠啲,一上車就想住葵芳?」
有人指摘樓主以葵芳地鐵站上蓋嘅物業作為上車之選,係大想頭,「充大頭鬼」,因為新葵芳花園位環境位置皆屬上佳,加上葵芳已經屬於市區,4百幾萬呢個價錢一啲都唔貴咁話;得100萬應該只夠買葵興山上啲洋樓咁話。

「咁遲先買?臨渴掘井!」
有人更直接質問樓主點解喺年中低位過一排時唔入市,同埋既然有計劃結婚,何不早早買定,宜家正值高位,當然貴咁話。不過買樓唔同買棵菜,有幾多人可以肯定幾時係高位幾時低位?宜家去指摘,未免太事後孔明喇。

「點解唔考慮租住先?」
呢個都係好多上咗岸嘅人成日講嘅說話,年輕人一話買唔到樓,就叫人「租住先」,話當年「自己都係租租下先買」,其實今時今日點同當年,宜家租金已經佔咗收入一大半,仲租住先又點儲到錢買樓?

其實觀乎負評者嘅口吻,其實都係上咗岸買晒樓甚至多層樓收租嘅人,嘗試合理化香港樓市癲嘅事。例如話樓主「窮,仲想買葵芳?」宜家喺香港有100萬現金都畀人話窮,連葵芳都買唔起,呢件事真係合理?正常?一群既得利益者,對未上岸嘅朋友種種打擊,其實就好似放工時間,金鐘站月台上咗車嘅朋友,明明有位仲死唔肯行入去,反過來指摘外面想上車嘅人係貪心。當世界已經變得唔正常,正常人反而被人覺得係癲佬。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

good_pig 發表於 16-9-26 21:04

現實係真既, 凡地車上蓋物業都係貴d, 上車揀要搭多一程既會輕鬆d!

MonsterBear    發表於 16-9-27 14:04
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

地鐵沿線一定貴,剛上車想買這些盤真係要多d錢,睇餸食飯唔夠就買遠少少,個個都係咁上車架啦,我都想一買都住半山。

RTHK903    發表於 16-9-28 14:01
MonsterBear    發表於 16-9-27 14:04
Chirley    發表於 16-9-27 12:55
wcpcelia    發表於 16-9-27 08:28

琥珀宮

畀面勳章

自由市場,好多野睇供求

珍珠宮

回覆樓主:

買唔起咪買平d既地方囉 都啱架

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 16-9-26 21:04
我買左,我覺得目前樓係好貴,是正唔/唔正常地貴就唔太清楚。

禁止訪問

伯爵府

回覆:買咗樓就係神仙?有樓人士力撐目前樓價正常

--
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

引用:現實係咁 呢個世界有人買到有人買唔到買到

原帖由 kkc886 於 16-09-26 發表
現實係咁 呢個世界有人買到有人買唔到

買到既人撐起樓價
well said

子爵府

畀面勳章

買左樓係人都想升值保值架啦,就算自住唔賣供緊都唔想跌,好人之常情

禁止訪問

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我諗10個有8個人都覺得依家樓價癲,睇跌,但實情又真係唔跌,咁可以點?要住嘅,都要租或者買㗎啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherrycwy 發表於 16-9-26 21:46
買左樓係人都想升值保值架啦,就算自住唔賣供緊都唔想跌,好人之常情

...

保值同升值而家係兩回事了...

如果跟到通漲, 我覺得MAKE SENSE..

而家就似明明28蚊的常餐, 幾年就賣50蚊.............

大宅

市場係唔會就住一個人買唔買得起黎定價

寶石宮

kkc886 發表於 16-9-26 21:41
現實係咁 呢個世界有人買到有人買唔到

買到既人撐起樓價

又咁講...IP7 買唔起, 可以買小米....

但而家去到小米都賣5000蚊果時....

大宅

畀面勳章

好多人一買樓就要市區,要有會所,方便返工,靚景。。 唔辛苦過有屋企人俾首期仲咁多嘢講。

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:cherrycwy+發表於+16-9-26+21:46+買

原帖由 good_pig 於 16-09-26 發表
保值同升值而家係兩回事了...

如果跟到通漲, 我覺得MAKE SENSE..
冇辦法,因為50蚊都有人買

寶石宮

羊寶寶豬 發表於 16-9-26 21:52
好多人一買樓就要市區,要有會所,方便返工,靚景。。 唔辛苦過有屋企人俾首期仲咁多嘢講。

...

如果屋企大把都冇所謂啦...

不過又咁...有時住太遠, 交通費都係一條數

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

講真,
無人叫你一開始買咁貴

珍珠宮

無話正唔正常... 價格從來都係市場供求去決定...
咩為之市價?個價又唔係由某個人去定既...
係市場上一買一賣既成交價就係市價..
買唔起樓既人.. 只可以怪有更多人有錢過佢地..

wcpcelia    發表於 16-9-27 08:29
Yibu    發表於 16-9-26 22:16

首頁
12345...7

尾頁

跳至