婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

前兩個月開始左下腹有啲唔舒服既感覺,一開始係有少少野頂住頂住咁後尾就開始那住那住痛,同埋個胃定唔知個肚?好脹
其實痛又唔係話超痛既,但係就好似那那地咁 位置大約係左下腹
貼住個身同對腳個接駁位附近 係連埋個patpat同左腳都好似酸酸軟軟咁
有一晚果個位勁灼熱,又係連個位都灼熱埋
原本以為係盆腔炎,但係前幾日去左睇婦產科 佢塞左支野入去照又話乜事都冇

唔知大家有冇試過咁?我唔知自已乜事好擔心
如果去睇醫生我應該睇咩科既醫生?定睇中醫好呀?

洋房

男爵府

kary1002 發表於 16-9-30 09:35
前兩個月開始左下腹有啲唔舒服既感覺,一開始係有少少野頂住頂住咁後尾就開始那住那住痛,同埋個胃定唔知個 ...

痛症要睇西医比較穩陣, 有冇做scan? 那個位可能係輸卵管wor. period 準唔準, 量係咪正常, 好重要。

洋房

回覆 TTJTMaMa 的帖子

有塞過枝野入子宮照過但係醫生就話乜事都冇經期都準既 不過而兩個月有食下中藥又食下西藥咁
所以比平時遲左幾日黎,量都正常。
所以唔太知咩事,中醫話我可能熱氣但係飲左個幾禮拜中藥都仲係keep住
有腹脹同左下腹那住那住

男爵府

我都有類似問題,左下腹同下腹隱隱痛左成個月,睇婦科照左超聲波冇問題,睇普通科就話腸胃炎,食完藥都係咁上下,都唔知睇咩醫生好

洋房

回覆 Cathy2046 的帖子

你而家都係keep住有咁樣?我而排連左下腹都有少少隱隱作痛呀你諗住點算?

男爵府

kary1002 發表於 16-10-16 18:13

你而家都係keep住有咁樣?我而排連左下腹都有少少隱隱作痛呀你諗住點算?

而家食緊腸胃藥,如果隔多排都未好可能去照腸

別墅

kary1002 發表於 16-9-30 09:35
前兩個月開始左下腹有啲唔舒服既感覺,一開始係有少少野頂住頂住咁後尾就開始那住那住痛,同埋個胃定唔知個 ...
同我依幾日既狀況一樣喔, 個下腹脹住脹咁好唔舒服, 照過又無事, 依家驗緊尿等Report, 下星期一覆疹先知係唔係有菌, 近來身體上D小毛病真係好煩擾我吓

希望大家都能早日康覆, 身體健康吧!

洋房

回覆 cissy_tsm 的帖子

我冇驗到尿呀唔知好唔好去驗下,你驗完可以分享下嘛:)

別墅

kary1002 發表於 16-10-18 23:08
回覆 cissy_tsm 的帖子

我冇驗到尿呀唔知好唔好去驗下,你驗完可以分享下嘛:) ...
好呀, 覆疹完一定上黎分亨下. 醫生當時話驗尿睇下有無菌.....

洋房

Up依家都仲有keep住唔舒服,睇左第二個中醫話係感感冒菌未清影響成個腸胃,睇左兩次但係暫時都仲有keep住左下腹唔舒服 有時右邊都會有。同埋長期腹脹,比較少大便去到

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我都有類似情況,持續左兩個月左右了,小腹好似來也甘陰陰地痛,又5系話好痛的感覺,考慮緊去5去見婦科醫生

男爵府

kary1002 發表於 16-11-16 02:29
Up依家都仲有keep住唔舒服,睇左第二個中醫話係感感冒菌未清影響成個腸胃,睇左兩次但係暫時都仲有keep住左 ...

KARY 睇完中醫有冇好左?

洋房

而排左下腹冇咁唔舒服,睇中醫佢話我消化系統仲係好差。加上我兩個月都冇咩大便去,可能3日先得一次,仲要係得好少。以前一日有兩次架。所以而家個肚都係keep住好脹脹😭諗住再keep住睇下先啦啦你呢,有冇去到照呀?而家仲有冇唔舒服?

洋房

回覆 開心老實人 的帖子

咁有水瘤要點算?

男爵府

kary1002 發表於 16-12-1 16:36

而排左下腹冇咁唔舒服,睇中醫佢話我消化系統仲係好差。加上我兩個月都冇咩大便去 ...

我有照呀,照完腸冇事,但有胃炎,而家食緊藥。聽埋你中醫咁講,唔通胃唔好會引起左下腹痛?

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我都有呢個情況 有b時都有耐唔耐痛 照過冇事 睇醫生話可能係屎未痾晒佢係咁講

首頁

尾頁

跳至