自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

返左呢入PT年幾,岩岩先知道老闆無幫全部PT(5人)供強積金,請問如果去積金局投訴要經咩程序以及有無成功個案,投訴人會唔會俾老闆知道係我篤佢!

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆樓主:

係得個5個,好易知邊個告。。。

男爵府

開心吸收勳章

回覆:顧主無幫兼職員工(包括我)供強積金

返pt幾多小時先要供架?

水晶宮

回覆樓主:

年幾先知?
如有供,你應該有表要fill in, 咁every year 先會有mpf report

水晶宮

wahahaic 發表於 16-10-4 10:34
返pt幾多小時先要供架?

hours is irrelevant
60 days rule only

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:返左呢入PT年幾,岩岩先知道老闆無幫全部PT

原帖由 connieyee 於 16-10-04 發表
返左呢入PT年幾,岩岩先知道老闆無幫全部PT(5人)供強積金,請問如果去積金局投訴要經咩程序以及有無成功個 ...
妳做PT平均月薪多少?

平時出糧有沒有扣妳 5% MPF ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 puppydingo 的帖子

我之前係度做全職有供開,係生完bb轉左做PT.......因為呢度PT一直出票,我一直都無醒起呢樣野,咁岩最近申報資產野有項填強積金資產,我問公司,HR個同事私下同我講話所有PT老闆都唔供強積金!我先知!

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 大力大力 的帖子

我呢度拍電腦卡,其實我都幾大安主意,佢地每月出幾多我都無check,每月約$5000鬆

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 大力大力 的帖子

張票寫幾多我就入幾多

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

connieyee 發表於 16-10-4 10:50
回覆 大力大力 的帖子

我呢度拍電腦卡,其實我都幾大安主意,佢地每月出幾多我都無check,每月約$5000鬆 ...
若果只有$5000,咁就唔會扣你5%,但公司則須要替你哋供,你可以打去積金局問吓,但我估若果你老闆被舉報都知係你哋是但一個
有冇諗過先同老細講聲,有啲老細成日以為PART-TIME唔使供MPF架,問佢知唔知佢犯緊法,睇吓佢點答(以上情況只係若同老細關係好好,若關係唔好就只有舉報喇)

girlbear    發表於 16-10-4 12:38
wcpcelia    發表於 16-10-4 12:12
siu05    發表於 16-10-4 12:03
疫情期間,JM們加油

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 山豬 的帖子

HR同事有同佢講過,老闆話一蚊都唔會供,黎緊公司轉名,依家老闆話一蚊遺散費都唔會俾員工,俾足時間大家一係即時自動離職一係重新簽過一份新合約由0開始!依家7角咁亂!

伯爵府

回覆樓主:

你如果篤佢,好大機會冇左份工。我有朋友返pt 又係僱主唔幫佢供mpf,連法定假期都冇,佢又傻下傻下話算數。好彩我返左7,8年pt 個個老細都有幫我供mpf

伯爵府

connieyee 發表於 16-10-4 11:24
回覆 山豬 的帖子

HR同事有同佢講過,老闆話一蚊都唔會供,黎緊公司轉名,依家老闆話一蚊遺散費都唔會俾員 ...

完全冇保障,有冇幫你哋買勞保㗎?

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Hansma 的帖子

伯爵府

connieyee 發表於 16-10-4 11:24
回覆 山豬 的帖子

HR同事有同佢講過,老闆話一蚊都唔會供,黎緊公司轉名,依家老闆話一蚊遺散費都唔會俾員 ...
你老細咁衰GE,既然係咁,快啲舉報佢,唔使比面另外揾過份工啦,呢啲縮骨老細只會更縮骨,唔會變
疫情期間,JM們加油

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

不如先同老細傾下先啦, 一野就去告佢好似冇得返轉頭, 你預左冇左呢份PT喎....

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

當自己唔好彩,但呢度自由度高!好彩做左一年發現,其他同事做左3-4年都唔知!加埋最近公司準備轉名,老闆拎晒合約出黎叫員工簽名轉新公司由0開始,但一蚊遺散都唔俾,唔簽同事請自動辭職!仲話肯簽員工係好戰友!***直到現時已經3個月..無人肯簽!老闆周圍同人講我地係反骨無義氣

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 山豬 的帖子

呢度都幾雞肋,人工少...老闆賤...但同事好好,如果我舉佢,咁會唔會連累埋到HR(只得一個人)同事

伯爵府

connieyee 發表於 16-10-4 11:33

我想講,其實佢供MPF,若你哋要CLAIM勞保,未必有得CLAIM喎,因為要僱主提供MPF紀錄,所以佢有買唔代表有得CLAIM
另外,你哋所有同事真係要企硬,唔好簽"由零開始呀",乜嘢要自動離職呀?叫佢夠薑就炒晒全部人,我都見識過有啲老細轉營時會重頭計數,但大多數都係傾掂數補足錢喎,跟住你老細呢類人真係無運行

但MPF嗰度,若你有諗住唔做就開名去舉佢,咁就唔會連累HR,又可以幫到做幾年嗰啲PART-TIME
疫情期間,JM們加油

侯爵府

環保接龍勳章

其實, 你老闆大鑊D,
唔幫員工供強積工, 刑事嚟.
判罪的話,
要坐牢的.

有出糧就係員工, 你仲係出票, 根本無得走.
至於勞保,
如果真係出事時保險公司唔賠啫,
由公司自己賠囉.

首頁

尾頁

跳至