少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

一日就淨係打機,今年已經留班,又話唔會衰落去,未又係咁,日打夜打,話佢又嘈交,話溫書未拎d書出黎做個樣溫唔多過半個鐘又打過,又話想去外國讀書,已經同佢傾過操行成績唔好唔會有機會去,話知,會努力,又係得把口,15歲人失敗過無數次,都仲淨係幻想就當會自然得。9月到依家已經冇番兩日學,又話學校旅行要請假,又話陸運會要請假,我話唔得就發脾氣話咁無聊又唔係上堂番黎做咩。真係好失望,我兩公婆都唔係咁,老公仲好勤力去進修,點解個仔會咁pair.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

半小時?我個仔溫咗5分鐘書走嚟嗌頭痛,話 溫German 搞到佢頭痛!

伯爵府

樓主, 見你仔仔的情況, 我擔心佢會越來越不願上學,
因為佢現在開始找機會, 旅行, 運動會呢D佢覺得冇關重要的
日子來埋手. 加上佢今年REPEAT, 心理上係難過的.
當然, 這個是他上年做得不夠好的結果.

先不要同佢嘈, 因為嘈係冇結果, 佢咁到你講, 你可以反問佢
咁請左假, 你想點利用果日?? 佢會話打機, 休息呀咁.
你再問下佢, 係咪一直會過這樣的生活? 之後就收口, 俾佢自己想.
這階段, 不要強迫佢做些甚麼, 反而令他想想他要點做.

再同佢講如果今年成績, 出席率不夠, 佢會有機會被踢出校..
問他接不接受這結局?
如果佢話過想去留學, 就同佢看看留學展, 給他感受氣氛和知道
學校的要求.

珍珠宮

asa2012 發表於 16-10-6 15:47
樓主, 見你仔仔的情況, 我擔心佢會越來越不願上學,
因為佢現在開始找機會, 旅行, 運動會呢D佢覺得冇關重要 ...
佢已講了旅行同陸運會留校溫書,你個建議好好,我會帶佢睇下升學展,今日同了班主任傾過,老師叫我唔好話佢,同佢傾黎緊最近嘅目標係咩,做到就由得佢處理自己時間,做唔到就叫佢講應該點做。佢話依個時期d細路好怕父母煩。我都唔想煩,但見佢日日都係咁真係忍唔住話咗佢兩句

禁止訪問

珍珠宮

三國1 發表於 16-10-6 19:51
佢已講了旅行同陸運會留校溫書,你個建議好好,我會帶佢睇下升學展,今日同了班主任傾過,老師叫我唔好話佢 ...

Me too. 我果兩個都係。我已在半放棄狀態。我開始相信時也命也。
同成日覺得皇帝唔急,太監急。

別墅

嘗試幫仔睇吓佢邊科強啲、有興趣啲,引導吓佢囉。我做阿媽都只能盡力而已,女聽唔聽已在掌握之外。

複式洋房

仔仔幾年級 如果初中就唔洗咁擔心 比佢跌下
個個人都會失敗 但係都會吸取到教訓

首頁

尾頁

跳至