自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

引用:我好少坐mtr 但印象中一卡車一入門口12個位

原帖由 LedTV 於 16-10-06 發表
我好少坐mtr 但印象中一卡車
一入門口
我記得係每卡最前最後都有2個,
即一卡有4個,
一架車有8卡車箱,即有8*4=32個

而家有啲位又做左輪椅位,
所以普通位已經越黎越少

男爵府

15週年勳章

敢...其實,.... 我又真係唔多人讓坐比我 ,大肚 ,8個月 .
天水圍-觀塘返工
例如今日
我由天水圍上西鐵 ,關愛坐已經有人坐 ,一個中年男人 & 中年女人 冇訓 望到我
我有望返佢地 (基本上 西鐵好full ,我唔多期望有位)
見佢地冇意思起身 我就會搵扶手
美孚轉MTR ,繼續企 ,人太多.... 有野扶已經好好
7個月之後學識左 搭車搭到旺角先轉車
旺角上車 好多位 唔使爭
敢我就可以一直坐到觀塘
有半程車可以坐 我好開心架~~

其實....有好多人望到我 有時睇到佢地耐心掙扎 讓唔讓坐比我
我又唔一定需要坐 ,只係腰痛果時真係特別想有得坐
可能我大肚 ,反而留意多左
其實真係好多人,特別是後生仔女 ,唔讓坐比老人家 有需要人士 ,無論係唔係關愛坐

P.S.西鐵特別卡 太晏 我搭唔到
巴士更加....唔得 ,我果度尾站 跟住直上HIGHWAY... 好多人

大宅

瞓得好勳章

sg51244 發表於 16-10-6 09:04
睇新聞見到話關愛座將會由2變4。。
係咪真係有需要咁做。。。

我都試過!
當時大肚過8個月,咁都俾阿伯批!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+LedTV+於+16-10-06+發表我好

原帖由 sg51244 於 16-10-06 發表
我記得係每卡最前最後都有2個,
即一卡有4個,
一架車有8卡車箱,即有8*4=32個
普通位起碼有30個?

咁都好ok ar.....唔係樓上講既咩4個關愛座得2個普通座

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:港鐵關愛座由2個變4個

我諗無人會指責“有人坐關愛座”,指責的系“不讓座”呢個行為囉。
讓座從來都唔系某幾個人的責任,但當社會風氣無讓座意識,作為機構就只能加設關愛座,當喚起讓座意識又好當專座都好啦。

珍珠宮

:mother:

伯爵府

整咁多黎做乜?要迫人讓位,坐喺非關愛座都係會俾人迫起身㗎啦,總之坐任何一個位唔讓座都係死罪。
我大肚時迫地鐵,其實根本係多人,坐喺度嘅人係俾人遮住左睇唔到我呢個大肚婆,有時唔係唔讓位俾我。

不過我企得我唔介意企下。
芭芭拉

伯爵府

MsBusy 發表於 16-10-6 09:23
一列車,其實仲有好多其他坐位,車箱外我記得有寫上這卡有關愛座,其實乘客可以選擇去另一個車箱,
讓座本 ...
我剛去完日本,6個關愛座有4個都係後生嘅坐,唔係好似你地講咁唔會有冇需要嘅人坐落去。讓坐根本唔需要分係唔係關愛座

珍珠宮

mwmyway 發表於 16-10-6 09:07
我一路讚成讓座,好多大肚媽媽都無人肯讓,令到佢地已經唔奢望有人讓座只求有個扶手位比佢地,我聽完覺得幾 ...

我大肚時就係其中一個,一入門口唔敢望座位唔敢望座位上既人的眼神,直接企去有吉既門口位。 主動讓座的大部份是內地人,7x伯伯都有,可悲。自問大肚前都會幫大肚婆擺位,讓座,可惜現在的年青人不懂此禮讓

珍珠宮

將來人口老化,好多老人家,依家設定多2個位差唔多,自己都會係老人家,多2個位,咪唔會再叫傷殘及大肚讓座

伯爵府

一個字...煩

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

MsBusy 發表於 16-10-6 09:23
一列車,其實仲有好多其他坐位,車箱外我記得有寫上這卡有關愛座,其實乘客可以選擇去另一個車箱,
讓座本 ...
日本人係關愛座都照坐架, 跟本唔會空左冇人坐

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咪話我地後生有壓力,我見坐響關愛座嘅老人家,有時都會俾D冇得坐嘅老人啤,佢地like坐第一排,爭位坐

男爵府

畀面勳章

引用:整整下會有關愛車廂有需要人士全部都去個一

原帖由 holyjuly 於 16-10-06 發表
整整下會有關愛車廂
有需要人士全部都去個一car
咁幾好 整一卡比佢地

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 16-10-6 09:09
得返兩個正常位。。。

其實而家最老土係,成車人企。 係留空曬d關愛座唔敢坐
我都見過,架巴士滿到要飛站,都冇人敢坐個關愛座。我當時真係覺得,好事變壞事,架巴士咁迫,有人肯坐,等人唔好企得咁辛苦都好丫。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 holyjuly 於 16-10-06 發表整

原帖由 車厘小姐 於 16-10-06 發表
咁幾好 整一卡比佢地
之後80歲話65歲果d爭位

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 16-10-6 10:58
十次有8次讓大肚婆佢地都唔會講唔該,老公試這睇唔到有大肚婆讓遲左仲要俾大肚婆怒啤,有時啲人唔想讓,都 ...
太多公主媽媽王后媽媽..........

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

痴線咩,好多時見到D老嘅唔肯坐落去,走去坐普通位,攪到我地比得貴車費位比佢坐咗又唔敢坐紅位捱罰企。有心讓洗乜特登劃位。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:港鐵關愛座由2個變4個

我從來都唔會坐關愛座,而家大肚7個幾月都唔會坐。

首頁
34567...9

尾頁

跳至