美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想DIY自製噴霧(適合濕疹用)當外出出汗後,可以噴霧保濕一下

請問大家有沒有相關配方?

大宅

回覆樓主:

噴霧係會令面部會更乾的。因為噴霧同時令水份蒸發。會令皮膚更乾。所以最好不用。

子爵府

ka-so 發表於 16-10-7 10:36
噴霧係會令面部會更乾的。因為噴霧同時令水份蒸發。會令皮膚更乾。所以最好不用。
...

http://alisaromatherapy.blogspot.hk/2015/10/atv-118-diy.html
我找到這個,
真的不能用作保濕?

複式洋房

濕疹系有D麻煩,好像我老公朋友甘,都洗左唔少錢,不過用左支噴霧后好返好多啦,或者你睇下合不合適你啦

複式洋房

你支野全部化學成份咼!對濕疹反而有反效果!

大宅

回覆 ko3go 的帖子

可以試試用洋甘菊花水加小小植物甘油混合來幫助舒緩及保濕的!這可以有輔助作用!

子爵府

crystalwesley 發表於 16-10-7 22:22

可以試試用洋甘菊花水加小小植物甘油混合來幫助舒緩及保濕的!這可以有輔助作用! ...
請問配方及成份多少?點樣溝?我初初學,好多野唔係好識。

大宅

只需要加植物甘油於花水便可,( 當然要把它搖混)甘油可以由1-2%起試加至你自己感覺夠便可了!在我教人的經驗中加甘油的份量真的是因人而異!

大宅

只需要加植物甘油於花水便可,( 當然要把它搖混)甘油可以由1-2%起試加至你自己感覺夠便可了!在我教人的經驗中加甘油的份量真的是因人而異!

子爵府

crystalwesley 發表於 16-10-8 12:03

只需要加植物甘油於花水便可,( 當然要把它搖混)甘油可以由1-2%起試加至你自己感覺夠 ...
如果我想有些肯痕的效果加檀香精油或薄渮是否有效?

大宅

理論上可以的,但問題是什麼的精油才合你用,這又是因人而異的,這是需要經過個別的評估的,其實建議用复方油去治療濕疹更加好!

子爵府

crystalwesley 發表於 16-10-8 13:08

理論上可以的,但問題是什麼的精油才合你用,這又是因人而異的,這是需要經過個別的評 ...
复方油是什麼?
我有試用椰子油,大麻子油,甜杏仁油,
加薄荷及薰衣草精油
製成既濕疹膏使用
用了兩星期未夠,
係好夠潤,薄荷亦令我有少少涼涼的感覺,少少肯痕啦!不過最痕既時候都唔多夠止痕

但此款膏因較油,我又有時要外出,會出汗就痕啦,似乎唔多適合即時性既保濕止痕,所以想搵些可快速止痕,在外出時可用。

大宅

复方油是可以增加協同效應的油,
用一或二種的底油再加安全比例精油,
精油一般會用2-3種!混合便成一支复方油,
但用什麼底油及精油也是人人不同的!
不同情況,不同個案用不同的复方油!不會一種配方可以萬人能合用的
經過評估後便能更有效及更安全地做一支合適的复方油了!

子爵府

crystalwesley 發表於 16-10-8 13:43

复方油是可以增加協同效應的油,
請問邊度有得經過評估去找尋合適自己的?或是我自己一隻一隻試?(自己試既話感覺會否有點危險)

大宅

ko3go 發表於 16-10-8 14:20
請問邊度有得經過評估去找尋合適自己的?或是我自己一隻一隻試?(自己試既話感覺會否有點危險)
...
可以經芳香治療師去評估後便可以為你配油了!

子爵府

crystalwesley 發表於 16-10-7 22:22

可以試試用洋甘菊花水加小小植物甘油混合來幫助舒緩及保濕的!這可以有輔助作用! ...

請問,洋甘菊花水是否有分很多款?
德國洋甘菊純露、英國洋甘菊純露、羅馬洋甘菊純露
我網上找找下,就找不不同款了

大宅

ko3go 發表於 16-10-9 20:47
請問,洋甘菊花水是否有分很多款?
德國洋甘菊純露、英國洋甘菊純露、羅馬洋甘菊純露
我網上找找下,就找不不 ...

German is blue colour and got strong favour .. I have eczema too on face
I am trying to use German and Jojoba oil
I am also trying to make moisture toner
Though I know many online recipe use glycerine
But I still dunno I should use glycerine or not
I would suggest u find some essential for anti inflammation rather than itchy function

子爵府

Jesswongwong 發表於 16-10-9 21:00
German is blue colour and got strong favour .. I have eczema too on face
I am trying to use German ...

你意思是你試用德國洋甘菊純露+荷荷巴油?
我英文較差,唔知有否誤會了意思,抱歉~

大宅

其實德國還是羅馬花水,你兩種也可以試試的!如果是用精油,那它們會有一些分別。而且這兩種精油,初期懷孕婦女慎用!

珊瑚宮

Jesswongwong 發表於 16-10-9 21:00
I am trying to use German ...

解釋得唔多清楚.德甘既藍色係成分天藍烴,抗敏成份, 另外成分沒葯酯係消炎.
其實2種成分德甘唔係最高, 不過這類精油價錢更貴, 及無德甘易買到.

Jojoba Oil 含有96%神經醯胺,可重整修補皮膚細胞脂質間那部份, 重整好,

水份不容易散失, 是其他油不能做到的.

首頁

尾頁

跳至