美容扮靚

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

http://www.iyueran.com/zatan/2010-3/88443.html

萬能的维他命B3精華
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

http://eshop.senaturals.hk/%E8%A3%BD%E4%BD%9C%E8%AD%B7%E8%86%9A%E5%93%81%E5%8E%9F%E6%96%99-c-10.html

這間賣DIY 台灣美容原材料
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

http://diy.imbeauty.com.hk

這間賣外國入口美容原材料的店,價錢都吾太貴!

珍珠宮

wai001 發表於 16-10-29 09:46

這間賣外國入口美容原材料的店,價錢都吾太貴!

(emoji)(emoji)已剛用上述原材料,DIY 了一支B3保濕精華液30ml

珍珠宮

wai001 發表於 16-10-29 11:43
(emoji)(emoji)已剛用上述原材料,DIY 了一支B3保濕精華液30ml

我的DIY B3精華液配方:
Part A
1) 黄原膠3%(0.5ml)+ 甘油9%(1.5ml)
2) 玻璃酸溶液20% (5ml)
3) 植物補濕因子 5% (1.5ml)
4) 抗菌劑1%(0.3ml)
5) 純水 80%(20ml)
→混合溝好
--------------------------------------

Part B
1)B3粉 5% (1.5ml)
2) 純水 (少許)
3) 分子酊 1% (0.3ml)
→混合溝好
---------------------------------------
#最後,把 Part B 溝入 Part A,入樽,大功告成!!!

珍珠宮

wai001 發表於 16-10-29 11:46
Part A

我的原材料成本:
HK$25/pc(30ml, 不連樽)
HK$32/pc(30ml, 連玻璃滴管美容瓶)
BTW,(emoji)所以名牌護膚品食水$$好深!(emoji)

珍珠宮

wai001 發表於 16-10-29 11:48
我的原材料成本:

我的原材料成本:
BTW, 所以名牌護膚品食水$ $ 好深!(emoji)

子爵府

wai001 發表於 16-10-29 11:50
我的原材料成本:

跟你學野、我又要自作業!!

子爵府

Part A

Jm, 請問呢堆野邊度買?我想試下做

子爵府

2024年龍年勳章

janicewong888 發表於 16-10-7 18:09
我用Synergy 隻b3 serum 敏感 !! 等我仲買30 ml 大支, 早知買10 ml 試左先

我用佢支vit A用到爛面,睇咗兩個星期医生

子爵府

anniekayan 發表於 16-10-29 16:25

敏感?

珍珠宮

jesswu 發表於 16-10-29 14:28
Jm, 請問呢堆野邊度買?我想試下做

上依間買入口原材料,正!

珍珠宮

anniekayan 發表於 16-10-29 16:25

成份太重,唔係人人受得!

珍珠宮

回覆樓主:

要(emoji)在Aeon Living Plaza 或Citistore $12 shop,及藥房買到這些工具
Collage 2016-10-29 17_59_05.JPEG

珍珠宮

Part A

我的配方:
Part A(steps)
1) 黄原膠3%(0.5ml)+ 甘油9%(1.5ml)一起混合好
2) add玻璃酸溶液20% (5ml) + 純水 80%(20ml)一併溝埋
4) add 植物補濕因子 5% (1.5ml)
5) add 抗菌劑1%(0.3ml)
→混合溝好
--------------------------------------Part B
1)B3粉 5% (1.5ml) + 純水 (少許)混合
3) add分子酊 1% (0.3ml)
→混合溝好
---------------------------------------
#最後,把 Part B 溝入 Part A,入樽,大功告成!!!
(*步驟一定要跟足)

珍珠宮

wai001 發表於 16-10-29 18:27
我的配方:
Part A(steps)
1) 黄原膠3%(0.5ml)+ 甘油9%(1.5ml)一起混合好

原材料店sales 姐姐話:黃原膠一定要落甘油,以1:3成分來溶
(如果全部一齊落,有機會溶吾好,结塊狀or 粒粒)

男爵府

引用:我最近睇blog,發現b3 系好強勁既成分,集

原帖由 jessica_chanwy 於 16-10-07 發表
我最近睇blog,發現b3 系好強勁既成分,集合曬維他命a, c, 透明質酸功效, 姐妹們有無聽過試用過相關護膚品 ...
買維他命B雜食好過

大宅

Part A

好想問一個問題,係唔係B3 %越高越好?

珍珠宮

sekingdom 發表於 16-10-29 19:37
好想問一個問題,係唔係B3 %越高越好?

no,濃度約5%為最佳,因大部份人的皮膚都接受到、吸收到。
相反,愈高份量,吸收唔到,只會晒料,有些人仲會有機會敏感的!

珍珠宮

ddbb0099 發表於 16-10-29 18:41
買維他命B雜食好過

食同搽是不一樣的!……是兩回事!

首頁
12345...6

尾頁

跳至