跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

有無JM有經驗, 晌金石堂或博客來訂書去加拿大會唔會打稅? 謝謝
我諗住訂七本, 書價若新台幣2000, 運費1000蚊

民房

回覆樓主:

我9月頭響金石堂訂了兩本書,5日後FedEx送到屋企,9月尾收到FexEx單,跟書價收番13%稅,同埋CAD$10類似手續費嘅嘢。

子爵府

好媽媽勳章

Cynthiahuihui 發表於 16-10-12 09:13
我9月頭響金石堂訂了兩本書,5日後FedEx送到屋企,9月尾收到FexEx單,跟書價收番13%稅,同埋CAD$10類似手續 ...
即係另外有張單?!?

民房

wgcw1210 發表於 16-10-12 09:51
即係另外有張單?!?

係呀!

洋房

即係網上買外國野都要打稅?

子爵府

SamanthaVikkie 發表於 16-10-12 12:08

我之前喺Disney 網買野都要打稅
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

洋房

我聽有個auntie講話以前佢老公帶住隻名錶返加拿大海關要佢打稅,最後搵舊相去證明係舊錶同埋不嬲係加拿大帶開,佢話搞到次次返香港都好緊張要搵定帶果隻錶既舊相(emoji)

子爵府

好媽媽勳章

SamanthaVikkie 發表於 16-10-12 12:08

應該唔係喎,我老公係勁上網買嘢嘅,雖然我唔知佢係咪上番加拿大嘅網站。

大宅

在國外網站買東西, 如賣家用Fedex, UPS,DHL etc, 這些公司過關時自動幫你報稅及收10元手續費, 所以稅一定要俾. 除非賣家用政府郵政, 咁查不查你的箱就看運氣.

我在博客來訂過書, 也問過客服可不可用普通郵政局寄書, 結果當然是不可啦, 唯有乖乖比稅及手續費

子爵府

好媽媽勳章

Mayakids 發表於 16-10-13 23:00
在國外網站買東西, 如賣家用Fedex, UPS,DHL etc, 這些公司過關時自動幫你報稅及收10元手續費, 所以稅一定 ...

多謝你清楚0既解釋明白晒, 我都照訂左
我收到之後會度下究竟收左幾稅, 睇下搵人晌香港收貨再寄船過嚟會唔會有著數

大宅

wgcw1210 發表於 16-10-14 02:13
多謝你清楚0既解釋明白晒, 我都照訂左
我收到之後會度下究竟收左幾稅, 睇下搵人晌香港收貨再寄船過嚟會唔 ...
書okay, 只按書價打HST(Ontario)+ Fedex $10 admin fee.
衫就慘些, 有闗稅, 千萬不要寄手飾, 關稅很重的

子爵府

好媽媽勳章

Mayakids 發表於 16-10-14 08:22
書okay, 只按書價打HST(Ontario)+ Fedex $10 admin fee.
衫就慘些, 有闗稅, 千萬不要寄手飾, 關稅很重的
...

衫都係? 仲諗住跟朋友上網買冬天褸比小朋友添
衫收好多關稅架?

男爵府

出一出 Mall, 要平有平,要靚有靚,又可 fitting, 網上買又要等送貨,又可能有 defeat 又可能唔啱。

大宅

wgcw1210 發表於 16-10-14 09:09
衫都係? 仲諗住跟朋友上網買冬天褸比小朋友添
衫收好多關稅架?
衫的duty 好像是18%, 另要付HST
你可在加拿大的網站買童裝, 都很多選擇

子爵府

好媽媽勳章

dlee_ca 發表於 16-10-14 11:09
出一出 Mall, 要平有平,要靚有靚,又可 fitting, 網上買又要等送貨,又可能有 defeat 又可能唔啱。
...
我D鎮仔D mall真...

複式洋房

wgcw1210 發表於 16-10-14 22:22
我D鎮仔D mall真...
There are alot of stores in Canada/US have online shop, sometimes they have free shipping if over certain amount or free shipping no matter how much you purchase!

別墅

but even if the online store says free shipping i still hv to pay tax separately right?

別墅

美國網站買送到加拿大都要交税嗎?

首頁

尾頁

跳至