婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人40歲, 脾胃極差,之前己睇過幾個中醫都反反覆覆都冇乜用, 因為自己脾胃虛寒但又容易上火,
食親D醫脾胃藥因溫熱就算藥單溝埋涼藥, 搞到個人都好燥熱仲燥到感冒, 又訓唔到, 佢地開D木香呀,
藿香呀, 党參呀, 砂仁, 白朮等我全部都受唔到, 來來回回攪黎攪去都醫唔好....

近排仲差, 可能食錯左D寒涼野, 而家差到連飯, 菜蕊, 節瓜都感覺寒涼搞到肚痛痾, 仲要呢幾曰飲水都
感寒涼, 搞到個人發虛熱, 腳軟無力, 心痵, 胃又作悶, 而家暫時試左只可以食烏冬, 魚同豬肉, 為左減少
發虛熱, 暫時飲住陳皮水幫下, 有冇人幫到我呀! 再係咁我唔知點算, 有冇人知食冬蟲夏草有用嗎?undefined

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

試吓淮山煲粥當早餐, 若果嫌麻煩, 樓上上上有一樽樽的, 已磨成粉, 可以加入粥入, 煲一陣就得, 中醫叫脾胃虛弱, 西醫叫敏感性/慢性腸胃炎...

此証急唔緊, 你免疫力已下降, 真係隔離街打乞次, 你都可能會感冒, 近排正是轉季, 你真係要小心身體
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

複式洋房

好的,唔該晒, 我會試下

男爵府

anglok 發表於 16-10-11 10:06
本人40歲, 脾胃極差,之前己睇過幾個中醫都反反覆覆都冇乜用, 因為自己脾胃虛寒但又容易上火,
食親D醫脾胃 ...

小米粥可以幫到脾胃

禁止訪問

琥珀宮

食親D醫脾胃 ...

建議做body check,早幾年生仔要驗血先知原來係貧血,食柯膠燉雞等補身,好好多

大宅

食親D醫脾胃 ...

要搵個夾到自己既中醫。
同咪系咪平時不定時食野?夜食夜訓?

男爵府

食親D醫脾胃 ...

我年幾前,嚴重就睇中醫好番

侯爵府

catfitfit 發表於 16-10-11 12:22
試吓淮山煲粥當早餐, 若果嫌麻煩, 樓上上上有一樽樽的, 已磨成粉, 可以加入粥入, 煲一陣就得, 中醫叫脾胃虛 ...

請問是用新鮮?定薬房亁果D?可教我煲嗎?感激

男爵府

食親D醫脾胃 ...

我最近上網睇左,炒米茶,樓主可以試下,健脾袪濕

複式洋房

老婦仁 發表於 16-10-15 13:33
真的嗎? 可否分享你的病症, 麻煩晒(請看pm)

男爵府

回覆樓主:

你煮菜要落下午,晚上蒜頭,姜就只可下午用!

別墅

老婦仁 發表於 16-10-15 13:33
我都有脾胃氣虛等問題, 可介紹你的中醫給我嗎? 謝謝!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

新鮮當然可以, 乾貨有可能制過, 當然無禁好.

新鮮買回來, 去皮(小心, 要帶手套處理, 因為汁液可能會引起敏感), 切件放在粥裡同煲即可.
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

大宅

catfitfit 發表於 16-10-11 12:22
試吓淮山煲粥當早餐, 若果嫌麻煩, 樓上上上有一樽樽的, 已磨成粉, 可以加入粥入, 煲一陣就得, 中醫叫脾胃虛 ...

戎凍飲。

侯爵府

看來主要問題是飲中藥受唔到。

“透皮給藥’ 應會適合你的情形,古老“透皮給藥’方法就是用中藥做藥膏敷在皮膚,藥物由皮膚吸收進入血液循環實現疾病治療。

百度百科 > 经皮吸收制剂
http://baike.baidu.com/view/577912.htm

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

catfitfit 發表於 16-10-18 12:48

新鮮買回來, 去皮(小心, 要帶手套處理, 因為汁液可能會引起敏 ...

thanks

侯爵府

catfitfit 發表於 16-10-18 12:48

新鮮買回來, 去皮(小心, 要帶手套處理, 因為汁液可能會引起敏 ...

thanks

大宅

leeleebaba 發表於 16-10-24 10:12
thanks

我食開一隻保健品幾好,係天然食物,以營養免疫學的概念。我以前都係睇中醫,不主張食西藥或維他命丸呢。但睇中醫實在太煩又要排隊又醒煲藥,食得多中藥又唔好。如有興趣了解多些,可pm 我呀! 真係極力推介。。我食左10年了,係加拿大親友介紹我的。

thx!

首頁

尾頁

跳至