自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

孟母3000 發表於 16-10-13 23:21

同意!細個明明係阿媽自己計錯數、又話我計錯!我唔認錯 ...

我都試過類似情況!
例如佢俾20蚊我去買嘢,買左9蚊,俾翻11蚊佢!但佢計錯數,仲屈我偷錢,打到我跪係門口向隔離屋求救,差D報警!最後佢知道自己計錯數,仲鬧我死蠢,點解自己無錯都唔講!
依家捻翻都好嬲,佢一路打我一路解釋,佢就係唔聽!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

孟母3000 發表於 16-10-13 23:21

同意!細個明明係阿媽自己計錯數、又話我計錯!我唔認錯 ...
這個不是嚴的問題,而是講不講道理,兩者跟本不適宜混為一談

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

睇小朋友性格,我仔天生劣根性,就算日後長大依然不明白我苦心憎恨我,只要佢正直做個好人,能展翅高飛更是妙,我無怨無悔。
我小時媽對我冷漠,多兄弟姊妹卦,印象中被人抱過係隣居嬏嬏,想極也想不到媽抱我既記憶,而家回想,佢對我既管促係為方便。年幼時,成日要我响佢視線範圍呆,唔准同隔離小朋友玩。中學每天返屋企自己烚菜、肉做午飯,印象中行好多路,好趕,偶爾想出街跟同學仔一樣食街外嘢,佢話要慳錢唔得。

男爵府

醒目開學勳章

我細個屋企好嚴,媽咪講到明打到18歲,街唔比出,電話唔比傾,學校旅行亦係年年冇我份,頭髮長定短佢決定,衫亦只可以佢買。好熟嘅同學仔都比阿媽鬧過,話佢地帶壞我,好彩大過左都冇影響過友誼。到我17歲去外國讀書真係走到走唔切,係勁開心可以離開個監獄。依家結埋婚生埋小朋友,阿媽依然有話我尼樣果樣唔好。我生活正正常常,大學畢業,有份幾好嘅工,有時都唔知做錯D乜。有時好羨慕朋友可以同佢地D媽咪有講有笑好似朋友咁,我阿媽永遠黑起塊面,連我老公都怕左佢。現在同媽咪關係一般,講電話都無出聲,比佢(emoji)(emoji)哦哦一輪,不過好感激佢供書教學同嚴厲管教下令我循規蹈矩。有時好想去表示愛佢,但阿媽好似永遠拒人千里外。而我亦同自己講,一定唔會用同一方法去教我個囡,我希望同囡囡可以有傾有講,起碼佢有咩事都會同我商量而唔係怕左我
http://tickers.cafemom ... w%2C%2C59.png..

珍珠宮

回覆樓主:

我阿媽好無理取鬧,對我係一啖砂糖一啖屎。我阿媽係好難頂,思想成日諗歪,好彩佢都有好多朋友,可以頂得佢住。我好辛苦先可以逃離佢魔掌,而我都好彩老爺奶奶老公及朋友對我好好,等我感受下咩叫愛。

不過我阿媽變成咁,我個賤老豆都有責任。

所以而家教仔,我會盡量比返老公教,因為我老公係正常家庭長大,而且佢好用心教仔,我就寧願同個仔講下故事,比最好一面佢睇。

水晶宮

回覆 sillykaka 的帖子

十A媽媽教育水平較高又係專業人士, 而且寫出黎又有點唔同既, 當然值得我地參孝。其實表面睇我地都算乖同孝敬父母, 只係心底有點不滿。
雖然話我地有今日都係因為父母嚴, 但樓上有個JM又啱, 可能係我地天性都乖呢
上一代好多教育水平較低又愛面子, 唔鍾意或唔認識就一味NO左先, 佢地只求子女做自己想要果套, 不過好多中國人都係, 所以都局限左子女既發展, 尤其係唯有讀書高呢個觀念真係害慘不少人架...

可能一切都係緣份, 阿梅有個衰阿媽一樣孝順, 24孝父母一樣會有不孝子女...

水晶宮

回覆 choco_soup 的帖子

我都好感激有我老公做中和, 佢家庭較自由, 同我比我媽直情覺佢係放任, 不過我老公讀書仲叻過我又無學壞, 佢而家管唔到我地, 就想管我既下一代...如果只靠我自己, 無論同上一代比FREE左幾多, 都係叫管得嚴

水晶宮

luckybaby2011 發表於 16-10-13 14:53
見到另一個post 諗起、其實自己同父母關係都有點問題、因為佢地好傳統好專制、所以我地大個係怕多過愛、以 ...

我媽嚴,真係會一巴打我塊面。

不過大個左之後都明白,如果唔係佢咁嚴,唔比出夜街,叫我地自愛,電話都唔比傾,我可能已經學壞,仲點會幾姐妹都嫁個好老公,有個幸福家庭。

反觀家敎鬆的同學,有幾個已經做左未婚媽媽、又或者好早結婚又離婚了。

大宅

cffw 發表於 16-10-14 07:42
我父母家教都嚴,禮貌上,行為上,日常生活上都嚴。
一直無覺得係乜,直到生咗小朋友,我老公話我對小朋友 ...

做得好,呢啲係好基本但其實好緊要

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

嚴不等於專制野蠻。
舊式父母多數係咁上下
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

雖然冇樓主咁嚴重,但我都會比人一巴車埋黎咁架。以前會好憎佢,但大左感情還好,都學識放下。

首頁

尾頁

跳至