基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

曾經係教會做左D唔係咁岩佢地標準既事 ~ 做錯事~~ 但件事未去到關於婚前性行為之類咁嚴重~~
呢半年都好努力嘗試去改變, 但一樣比人用有色眼鏡去睇....D面口好似睇死你咁....

之前都有出過個POST係想轉教會, 但最後都冇轉到, 最大原因係怕轉換新環境, 又要重頭適應...

所以一直留係度, 但每個禮拜日都係最遲到, 一完左就最早走~~~~

最近因為就黎轉新工作,.....

咁我就同佢地講..遲D因為新工作既關係...去唔到主日喇, 果d夭心夭肺又有骨既說話又黎喇~~~....佢地講到一唔返就會咁咁咁咁咁....但係我都唔想架嘛....新工作係唔比放星期日都冇計.....

但其實我個心都好驚....唔返主日....係咪真係好大影響....唔想同神既關係咁疏離呀...

積左係個心好耐...但現實既世界唔可以同人傾....唯有係網上世界傾下....請大家比d意見

禁止訪問

禁止訪問

別墅

沙崙玫瑰 發表於 16-10-13 18:40
唔返主日....當然係好大影響!好容易就離開主的哦.

可以的話,另外再找工吧.
明白,...但真係冇辦法, 因為係實習, 一定要返的........我所講既遲到....唔係遲左到...係岩岩好開始就到.,...就算早左去....都會係附近兜下先....
我寧願佢地同我傾....表面話冇野冇野.....但係佢地會私底下講...

別墅

回覆 沙崙玫瑰 的帖子

多謝你.......

禁止訪問

公爵府

有很多堂區星期六晚有提前彌撒,上堂區的網頁應有資料。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

如果返不到星期日,而你現在的教會沒有星期六崇拜,咁轉返其它教會上星期六崇拜也可以啊。正如有些人也會因工作關系返星期六崇拜一樣。最緊要有返教會做敬拜,有做靈修,有禱告。

不仿多抽時間靜心禱告,我發覺很有用,彷佛同神更親近,更愛衪!

禁止訪問

男爵府

我都覺得返一些有星期六崇拜的教會也可以,如果一定要返星期日,咁服務性行業或輪班工作的人咪唔駛信耶穌?

公爵府

emm888 發表於 16-10-13 18:13
去唔到主日喇, 果d夭心夭肺又有骨既說話又黎喇~~~
轉另一間教會咪得LO ? 此地不留人.自有留人處! 何苦要忍受別人的冷言冷語 ? 俾著我...走左9世啦 ?

別墅

pigtwo 發表於 16-10-13 19:40
有很多堂區星期六晚有提前彌撒,上堂區的網頁應有資料。
THANKS SO MUCH..

別墅

美之選468 發表於 16-10-16 15:00
轉另一間教會咪得LO ? 此地不留人.自有留人處! 何苦要忍受別人的冷言冷語 ? 俾著我...走左9世啦 ?
...
係...我都有諗過...因為唔係單一我返唔到星期日而講D難聽既說話... 有時返去...都投入唔到...

別墅

小冬 發表於 16-10-15 23:52
我都覺得返一些有星期六崇拜的教會也可以,如果一定要返星期日,咁服務性行業或輪班工作的人咪唔駛信耶穌?
...
但可能星期六都唔得...

別墅

沙崙玫瑰 發表於 16-10-15 01:17
1.你有没有認真祈禱,清楚神譲你找這份星期日的工作?
若没有,你又知不知你會因此返不到教會,影響靈性?
你若 ...
是的...我真係冇認真祈禱問過神...用左自己既方法....所以到後尾都有D後悔....
但而家已經應承左返工喇...><''
呢個經驗教訓我應該下次要祈左禱., 再決定..
至於教會果度...一言難盡....
唔係單一我返唔到星期日聚會而有D難聽既說話...
可能我知我唔應該咁樣講野...
但呢間教會既人係......比較驕傲....唔識點形容...但又唔方便開名....
好想搵個教會重新開始...因為呢度好鍾意評頭品足....

公爵府

為什麼教會內也會有那麼多是非精8婆 ? 喜歡挖苦人.講野有骨 ? 基督徒不是應該層次水準高D嗎 ? 高在哪裡 ? ? 就算弟兄姐妹做錯左什麼也應該包容呀 ? 不是說要原諒你的敵人70個7次嗎?....原來系呃人GA ? 基督徒不是以身作則的嗎 ? 咁如何有說服力叫別人信主 ?

別墅

美之選468 發表於 16-10-17 12:06
為什麼教會內也會有那麼多是非精8婆 ? 喜歡挖苦人.講野有骨 ? 基督徒不是應該層次水準高D嗎 ? 高在哪裡 ? ? ...
我諗係呢一間咋掛....有接觸第二D教會既人比較 NICE D...

首頁

尾頁

跳至