自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

handsome9988 發表於 16-10-15 02:52
岩岩

我發現左我個工人姐姐,洗奶瓶個陣,無擦奶咀、蓋&黃色奶咀接駁膠圈,只係用水過。

有冇用奶樽消毒器?如果有,洗完放入去消毒已OK, 唔使洗得咁仔細。

我就買白鴿牌洗奶樽專用洗潔精及擦,洗擦一次掂啦,再放入消毒器消毒。不過都10幾年前,依家唔知有冇變。

對工人我採取態度係用人勿疑,疑人勿用,所以唔會佢地點做嘢,只留心吓啲嘢掂唔掂,唔掂至同佢講做返。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

99dogdog 發表於 16-10-15 04:37
其實咁唔算pk囉,我最初見個標題以為佢做衰嘢如加料呢啲!工人既嘢盡力教咗就算,要睇開啲,一係自己做,一 ...

最怕加料同你5系到加害BB就大鑊
我為貓狂

大宅

vivibabyvivi 發表於 16-10-15 10:14
你返工係咪每一秒都為公司賣命唔偷懶唔吹水唔上網唔講私人電話唔發夢? ...

咁又係噢(emoji)⋯⋯

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢地係貪方便,見你睇唔到就hea做。

琴日我工人都係,我仔同佢用一個廁所,但個發熱毛巾架只係我仔用,第一日黎黎已經同佢講左。我好少用果個廁所,琴日入去望下,佢掛左一條佢既手巾係下架,仲有一條底褲掛係我仔面巾隔離,即刻著晒鬧佢!仲有沖涼入面有條伸縮棍比佢掛下毛巾底底。佢愈整愈出,我仔開始高,佢甘掛我仔沖涼就面對住佢d底褲。於是我同佢整到最入。佢如果再掛出我要佢掛窗外。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-10-15 10:20 同

原帖由 vivibabyvivi 於 16-10-15 發表
如果偷懶就係PK, 全香港冇乜邊個唔係PK囉
所以請工人睇nb 真係要好小心

伯爵府

比我都會好嬲

珍珠宮

引用:岩岩我發現左我個工人姐姐,洗奶瓶個陣,無

原帖由 handsome9988 於 16-10-15 發表
岩岩

我發現左我個工人姐姐,洗奶瓶個陣,無擦奶咀、蓋&黃色奶咀接駁膠圈,只係用水過。
我會將所有佢無擦過的,全部洗過!我以前見到有餐具洗得唔乾淨,我會放返落廚房星盤,工人會自覺知咩事,自動洗返乾淨,大家都好有默契,我亦唔會話佢!

侯爵府

handsome9988 發表於 16-10-15 02:52
岩岩

唔需要再同佢特登提起,你咁樣啱架喇,佢洗奶嘴時候你耐不耐睇下佢點洗,試多幾次佢就唔敢再偷懶。佢識得喺你見到嘅時候正確咁洗,即係唔係唔明啦。

子爵府

回覆樓主:

我覺得好小事,雖然工人係偷懶,但唔未至於pk。樓主放鬆啲,工人嘅問題層出不窮呢。

另一角度諗,其實有冇需要擦三次呢?其實啲膠,擦得太多會磨損,更易藏菌,只要洗完,有消毒,其實已足夠。

水晶宮

你好聲氣D示範俾佢睇,叫佢做一次,話俾佢知要乾淨,如果BB病左就麻煩喇,平時對佢好D,希望佢會做好,冇辦法,要靠佢

男爵府

如果咁都好嬲,覺得好pk,咁你真係好快激c 自己。 請姐姐,真係要放鬆d

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

標題好厳重

水晶宮

iamverysleepy 發表於 16-10-15 11:14
我覺得好小事,雖然工人係偷懶,但唔未至於pk。樓主放鬆啲,工人嘅問題層出不窮呢。

另一角度諗,其實有冇 ...

非常同意!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

自己洗晒一日所需
叫佢用完沖下等你返黎洗
工人係咁上下

珍珠宮

岩岩

樣樣野都要跟幾次,仲要間中check下,唔好比佢自由發揮

大宅

明白nb係會咩都會緊張d既, 慢慢觀察個工人, 如果仲想用佢, 唔好比佢覺得你怨恨佢, 心平氣和同佢慢慢講要點做, 再錯再講, 我覺得唔係每樣野都可以自己做得完, 一定會有d野叫佢分擔, 如果唔係唔使請佢, 佢都仲係好新, 比d時間大家磨合下~

首頁

尾頁

跳至