自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

ET19 發表於 16-10-17 14:01
每次見到呢類標題的帖,都覺得傷心。
傷心好似我們從業員的付出都係不值的。

我覺得老人院專業架,仔女孝順但唔識照顧/照顧唔到交俾工人,真係未必係好事!!!!

珍珠宮

我阿嫲91歲先入老人院,因為佢行唔到,腦開始退化,又鬧人又吐口水又失禁,得我媽咪一個人五十幾六十歲照顧佢,但我媽咪年紀都開始大都唔夠力氣同唔到佢換片沖涼,咁可以點做呢﹖請個工人,我諗佢唔洗兩日就辭職。

我媽咪隔日就探我嫲,買野餵佢食,經常俾利是禮物老人院職員,等佢地對我嫲好d(我嫲打人鬧人又吐口水一d都唔易相處)

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自己諗法係,會預留一筆錢俾自己,將來行動不便要人照顧時,選擇一間較專業的老人院,哩啲老人院唔平,筆錢就用喺哩度。

子爵府

何不食肉糜⋯⋯

翡翠宮

Littlecatta2013 發表於 16-10-17 14:22
我阿嫲91歲先入老人院,因為佢行唔郁,腦開始退化,又鬧人又吐口水又失禁,得我媽咪一個人五十幾六十歲照顧 ...

如果咁樣照顧而工人唔走,其實都有d驚工人平時D對老人家。

我果日係街見工人著拖鞋,陪個坐輪椅婆婆,佢坐長椅好無聊所以met腳甲,跟手就無洗手就拎藥丸餵婆婆,未放入佢口已經叫佢快D吞!! 佢地都係打工,仲要無清潔既常識,有咩事整到老人家佢地又未必會講!!!

大宅

都好難講, 自己照顧到就盡量做

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 16-10-17 14:26
我自己諗法係,會預留一筆錢俾自己,將來行動不便要人照顧時,選擇一間較專業的老人院,哩啲老人院唔平,筆 ...

符媽,你果舊錢可以夠請2個私家看護

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlecar 發表於 16-10-17 14:34
符媽,你果舊錢可以夠請2個私家看護
小車你講笑啦!

子爵府

做老人家, 都要做個開通, 同明白事理既, 後生有佢地既生活, 如果去到自己照顧唔到自己既時候, 我都希望搵到間好少少既住老人院住

珍珠宮

vvevv 發表於 16-10-16 14:31
有無聽過有心無力?唔通辭職去照顧?咁兩個人食西北風?定係食阿公?

Agree

翡翠宮

DoReMi媽媽 發表於 16-10-17 14:35
小車你講笑啦!

你有食力既!!!

我入平民老人院都OK,不過當然身體健康,識行識走,就唔駛煩咁多,我媽媽以前話要人照顧既時候會自殺,不過佢宜家老人痴呆連自殺都唔識,所以諗咩都無用,活在當下!!!

禁止訪問

象牙宮

littlecar 發表於 16-10-17 14:42
你有食力既!!!
冇錯,活在當下,活得開心,做人過到自己過到人。

子爵府

我已告知老公,日後我若有腦退化或大病你照顧不到,便送我入老人院!我看過有些優質的老人院真的不錯!
身邊有朋友媽媽長期臥床,但請二個工人照顧,日日為工人鬧交,工人照顧不好!
另外,有朋友媽媽也坐輪椅入左老人院住,習慣後又健康左又肥左!
其實孝順都有好多種方式!只要去優質老人院,而且日日有人探訪,其實會過得好開心,唔駛咁悶/在家死咗無人知

水晶宮

eggcarol 發表於 16-10-17 10:05
你其實都可以講埋更多更壞嘅「如果」,如果係,真係冇辦法,只能說命運唔好。

我又想問返你,你又點睇有 ...
自我爸患上大腸癌後,便搬來與我住,由我照顧.
每兩三日就要洗造口,如果你未知道咩叫做洗造口,不妨上網查一查.
化療,係要每三週就入一次醫院吊針.
化療了一段長時間,身體逐漸虛弱,覆診、覆診又覆診.
我估我都有資格去講.
不過,我唔會批評人地送老人家去老人院就係點衰點不孝.
"事在人為"呢句說話同"何不食肉糜"其實分別不大.
大家處境唔同,人地家事,我地知幾多?

水晶宮

ntefamily 發表於 16-10-17 14:44
如果要個70-80歲的子女去照顧一個90-100歲行動不便的父母, 真係唔知點照顧。 ...
或者又會有人跳出來講"事在人為"

水晶宮

方方媽媽 發表於 16-10-17 18:46
自我爸患上大腸癌後,便搬來與我住,由我照顧.
每兩三日就要洗造口,如果你未知道咩叫做洗造口,不妨上網查一查 ...

我今日先知事在人為、同何不食肉糜係同義詞?!

我剛才亦好努力去查字典,想知自己係咪用錯詞句,但睇完唔覺有咩相同之處。可能你學術地位好高,可以為呢2句句子等同化,如果係咁,失敬失敬

如果我對父母做法觸動左你神經,真係唔好意思,正如你所講,一家唔知一家事,可能你照顧你父親覺得好痛苦,之後你繼續照顧定送去老人院我不得而知亦唔想知,大家話不投機半句多

禁止訪問

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:自己好叻,好孝順,好辛苦咁照顧老人家的,

原帖由 Hotpot-baby 於 16-10-17 發表
自己好叻,好孝順,好辛苦咁照顧老人家的,一定要在高地話下人。否則自己咁辛苦咪好唔抵?咁真心,自己笑住 ...
\'自己好叻,好孝順,好辛苦咁照顧老人家的,一定要在高地話下人。否則自己咁辛苦咪好唔抵?咁真心,自己笑住做囉。唔甘心先會手指指。\'

同意,很明顯,仲覺得自己是示範單位,再四圍手指指,全世界得佢一個孝順!

伯爵府

回覆:如果你老左之後俾仔女送去老人院......

其實有照顧個老人家又要返工又要揍女都幾吃力的,今年1月我都想左好耐, 喊左好多次先決定送有腦退化嘅媽媽入老人院, 講真佢十陣開心左開朗左, 平時等我地放工放學先見到下人, 十陣同院友傾下計啦, 姑娘又叫下佢,成日笑笑口,我一星期有5日去探佢, 哥哥去一日, 買野比佢食, 同佢去厠所, 洗面,抹身,星期六,日就帶佢去食d野或行百佳shopping, 有時接佢返屋企食飯或者瞓一晚, 講真以前佢係到瞓, 我真一晚醒幾次, 我又知醒, 佢轉下身我都醒, 十陣叫做有覺好瞓,大概4個月前抽到政府的, 但我地都冇轉, 5想佢再接受新環境,佢十陣自己一個房架, 其實都幾好。
我都同呀女講, 第日媽媽老左好似呀婆咁, 就一定要送我入老人院,佢自己一個攪5掂我倆老,況且佢另一半都未必接受到囉

首頁

尾頁

跳至