論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人姐姐同我打工已經四年半,揍住我仔仔同囡囡,打理家務一向好好,我地相處好似一家人。今晚佢喊住同我講話佢意外有咗,應該係兩個月前放假返菲律賓搞出事。本身佢巳經有兩個女,一個十五歲一個七歲,經濟上佢冇辦法再負擔多一個,佢同佢老公決定想唔要。但香港係冇合法墮胎,可以點處理?有朋友話返大陸做,我又唔想,好似好恐怖咁,如果返去我仲要陪埋佢,返屋企仲要take care埋佢,我根本冇呢個時間!好頭痛!佢搞出個意外嗡嚟,而家唔知點好。

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

去家計會

大宅

birdbird 發表於 16-10-17 06:14
去家計會

家計會對外傭都會協助?

大宅

adrio 發表於 16-10-17 00:20
回覆 jenbokid 的帖子

叫佢之返去处理好再返香港。唔好當佢斷吧。

我同佢講過但佢話菲律賓都係illegal,所以冇clinic 做......

珊瑚宮

可去家計會聽下意見先,儘快book
玩具萬歲!

禁止訪問

珊瑚宮

刨完文....家計會只限懷孕十週內,亦未必批你,批都要三四五千

玩具萬歲!

珊瑚宮

http://www.famplan.org.hk/fpahk/ ... s.asp&nscref=18
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 16-10-17 08:51
http://www.famplan.org.hk/fpahk/zh/template1.asp?style=template1.asp&content=services/clinic/service ...

唔該曬你地呀,我自己都剛刨完,等我book時間先!

珊瑚宮

真心一句,咁就整走一條生命,無奈.

玩具萬歲!

珊瑚宮

本人意見..........不要拖,整整下會變三四五個月

快靚正平......深圳大醫院......但有風險

有些hk 婦科診所有得做....我估

去聖保祿book婦科,診金150....E院做....但我估過萬
玩具萬歲!

大宅

你的工人未必合法在港做終止懷孕手術!!

問 : 香 港 是 否 可 以 合 法 墮 胎 呢 ?

答 : 香 港 是 可 以 合 法 墮 胎 的 。 只 要 有 兩 位 註 冊 醫 生 認 為 你 是 有 充 份 的 理 由 , 就 可 以 用 合 法 途 徑 做 墮 胎 手 術 , 充 份 理 由 如 下 :

如 果 繼 續 懷 孕 , 會 引 致 孕 婦 身 體 健 康 或 精 神 構 成 重 大 的 影 響 。

嬰 兒 出 世 後 , 有 嚴 重 畸 型 的 機 會 是 比 較 高 。

懷 孕 的 母 親 未 到 十 六 歲 。

因 被 強 姦 或 亂 倫 後 引 致 懷 孕 , 經 過 報 警 後 都 可 以 合 法 墮 胎 。

做 墮 胎 手 術 通 常 是 懷 孕 早 期 進 行 , 如 果 己 懷 孕 二 十 四 星 期 , 一 般 都 不 可 以 用 墮 胎 手 術 , 除 非 繼 續 懷 孕 會 對 母 親 的 生 命 有 危 險 。

墮 胎 手 術 , 必 須 在 法 例 指 定 的 醫 院 或 診 所 進 行 , 包 括 幾 間 公 立 和 私 家 醫 院 , 或 家 計 會 的 兩 間 診 所 , 一 定 要 由 註 冊 醫 生 負 責 執 行 。 手 術 方 面 , 如 果 在 懷 孕 期 十 二 星 期 內 做 手 術 , 是 用 全 身 麻 醉 , 然 後 進 行 簡 單 的 刮 宮 手 術 , 但 是 懷 孕 期 已 經 過 了 三 個 月 以 上 , 就 不 可 以 用 刮 宮 的 方 法 做 手 術 , 因 為 是 非 常 危 險 的 , 要 改 用 其 他 方 法 進 行 , 例 如 用 葯 物 或 剖 腹 手 術 , 由 於 是 合 法 註 冊 醫 生 負 責 手 術 過 程 , 而 且 又 在 醫 院 接 受 手 術 , 所 以 是 比 較 安 全 和 對 日 後 懷 孕 沒 有 影 響 。

大宅

ChineseHK 發表於 16-10-17 10:39
你的工人未必合法在港做終止懷孕手術!!

Thank you, 我call 咗家計會,講咗姐姐個case佢地知,姑娘話可以係佢地度做咗test先,再見醫生去睇下點做,轉個去醫院定係點。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

悲哀!小生命無辜

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jenbokid 發表於 16-10-16 23:53
我工人姐姐同我打工已經四年半,揍住我仔仔同囡囡,打理家務一向好好,我地相處好似一家人。今晚佢喊住同我 ...

唯有叫佢辭職離開。始終一條小生命, 千萬不要協助墮胎, 會有報應....。

男爵府

唔好幫佢唔要小朋友,生命黎的,會有報應

大宅

jenbokid 發表於 16-10-16 23:53
我工人姐姐同我打工已經四年半,揍住我仔仔同囡囡,打理家務一向好好,我地相處好似一家人。今晚佢喊住同我 ...
你同我個CASE, 一半有少少似, 工人做左5年半, 因我要生, 提早俾佢放產返去(我生之前), 但返黎一星期就知道有左....

不過佢話要, 所以返左去生, 搞到我月都無得坐, 坐月又要湊個大的, 一頭煙...

公爵府

vickykiu 發表於 16-10-20 12:01
唔好幫佢唔要小朋友,生命黎的,會有報應

同意,為何已是兩孩之母,不是無知少女,也那麼不小心亦對生命不負責任?太殘忍了

首頁

尾頁

跳至