自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係做旅行社的,我嘅工作就專係幫學校攪遊學團,我通常都係攪東南亞,一般台灣3~4千,韓國5~6千,最遠澳洲係兩萬左右,每日接觸很多學校同老師,其實有時學校決定去邊個地方,都係老師自己想去,由其係歐洲線果d,有部分學校,連老師嘅團費,都要由學生去灘分,呢個當然學校係唔會比家長知,有時學校嘅要求什至會要求住四或五星酒店,去日本要食和牛等等,呢d 我地都見怪不怪,所以價錢先會咁貴,當然冇購物嘅遊學團團費一定比一般旅行團貴,但見你地寫d 價錢,實在太誇張。

別墅

雖然去外國住home stay 係一種體驗,但我自己做旅行社做遊學團,我係唔會比我自己仔女住home stay, 表面睇係一種體驗,但我地自己行內人睇,此終係有預計唔到嘅風險(由其女仔,實在唔會博)。

別墅

Hoining 發表於 16-10-18 17:39
我仔12月去住大學宿舍,係另一種體驗,希望佢之後比心機讀書

住大學宿舍是ok 的,因會有宿舍規條,較易看管及較安全。

別墅

我女學校(小學)上年暑假攪英國兩星期夏令營,每位$48000,住喺著名大學宿舍,學校介紹時,話夏令營完左之後會有結業禮,歡迎家長過去觀禮,之後仲可以成家人落埋歐洲玩添,我心諗咁樣成家人飛英國再飛歐洲,連埋團費咪成十幾廿萬?我女果間都係普通小學,唔係咩富貴學校,但學校都可以攪個咁貴嘅團。

首頁

尾頁

跳至