嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

想問你們小朋友有沒有此情況?我擔心是否有問題?
回覆 yitaihop 的帖子

Hello yitaihop ,一般大約五至六歲左乳齒會開始脫落,個個小朋友都有D唔同,都有聽過有d 小朋友4歲開始 ,有d遲嘅可能7歲。BB係唔係乳齒比較早出?乳齒過早脫落,都有機會造成恆齒排列冇咁整齊,建議媽咪同仔仔見牙醫,定期檢查返口腔,確保唔係因為有牙齒疾病而導致 。 

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投

回覆 Yvonne註冊護士@牛欄牌 的帖子

Thanks for your advice.I am just afraid if his early exchange of teeth due to insufficient of nutrients like calcium. Would you pls advise?
回覆 yitaihop 的帖子

缺鈣一般常見徵狀有抽筋,失眠,肌肉痛等,如果冇以上情況,小朋友出乳齒時冇特別遲 (例如一歲半先出第一隻牙),都唔使太擔心係缺鈣。 不過當然抽血檢驗先係最準確啦。 如果有多隻牙齒早脫落,可能會比較擔心代謝問題或牙齒疾病 。 所以定期同仔仔見返牙醫都好緊要架,如果只係一隻牙齒早左脫落,確保返冇牙齒疾病,可能醫生會建議觀察住就可以。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至