自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血金章

youhello507 發表於 16-10-20 18:39
我唔怕煩!

錢事少,啖氣近唔落

我最初都好似你咁强硬,因我有道理。
但真係拖得太耐,同埋每次上庭都要搵多d理據,證人,或寫新證供,總之磨到你蝕晒氣。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珍珠宮

toffeetong 發表於 16-10-20 21:21
我最初都好似你咁强硬,因我有道理。
但真係拖得太耐,同埋每次上庭都要搵多d理據,證人,或寫新證供,總 ...

咁間公司都要啊,乜公司咁架?

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:3b+發表於+16-10-20+16:27+法庭還是

原帖由 toffeetong 於 16-10-20 發表
多年前,我都唔記得了。
可能係勞資法庭,比真實法庭迷李d,一樣有法官架。
公司admin係咁比佢鬧,都唔敢駁 ...
JM 你介唔介意講下你公司當年為乜事,令你不忿,兼要兩方見俾官鬧?

仲有,你單野有影響到你日後見新工時被問離職原因怎答嗎?

珍珠宮

熱血金章

貓貓6299 發表於 16-10-23 16:50
JM 你介唔介意講下你公司當年為乜事,令你不忿,兼要兩方見俾官鬧?

仲有,你單野有影響到你日後見新工時 ...

公司要將我調到,另一要每晚加班的部門,我拒絕,佢地就話我不服從指示,沒賠償之下即炒我。
勞工處只係話我不服,就要上勞資法庭。
法官話公司admin: 如我係咁差,為何可在職七年。而家先話人不服從。
法官話我:如你作為僱主,僱員唔聽話,你都唔會啞忍。我答:僱員不服從,抵炒。我會付人家一個月工資,唔會無賠償叫人即走。
離職後,我又唔覺因此事,而難搵工。可能我做左7年,僱主感覺好d.

wcpcelia    發表於 16-10-24 14:11
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

珍珠宮

回覆樓主:

行頭是否窄先?如是,自已走。
留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔會等炒,就算有長期服務金都係扣MPF,搵笨!
公司唔賠錢俾一個月通知,日日返工都難受,唔知會玩咩。再加唔會俾好reference。除非唔介意咁。
既然已炒左兩個,好難proof係歧視。真係要上court公司一樣可以話睇你唔順眼好耐,不過之前大肚唔郁得。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔會等炒,就算有長期服務金都係扣MPF,搵笨!
公司唔賠錢俾一個月通知,日日返工都難受,唔知會玩咩。再加唔會俾好reference。除非唔介意咁。
既然已炒左兩個,好難proof係歧視。真係要上court公司一樣可以話睇你唔順眼好耐,不過之前大肚唔郁得。

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:貓貓6299 發表於 16-10-23 16:50 JM

原帖由 toffeetong 於 16-10-23 發表
公司要將我調到,另一要每晚加班的部門,我拒絕,佢地就話我不服從指示,沒賠償之下即炒我。
勞工處只係話 ...
我係指當時你會跟新僱主講你係被前僱主做滿 7 年被炒兼鬧上勞資糾紛嗎?

用戶要求終止服務

回覆樓主:

會遞信,嗰個月交接,搵工見工

珍珠宮

熱血金章

貓貓6299 發表於 16-10-24 11:20
我係指當時你會跟新僱主講你係被前僱主做滿 7 年被炒兼鬧上勞資糾紛嗎?

...

珍珠宮

引用:我朋友今朝同我講,+佢公司炒佢。要求佢自己

原帖由 lemontea520 於 16-10-17 發表
我朋友今朝同我講, 佢公司炒佢。要求佢自己比信。佢話同TEAM 兩個月內有兩個人比人炒左。
今日竟然到佢。
...
無可能自己遞信!

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

意思是無利用價值就伸開你

大宅

咁多人建議等炒?我一定自己遞信

我做開大公司,間間都會打去舊公司ref check,加上佢炒你ref letter係有寫架,當然你可以見工時同新公司解釋,但事實係市場上咁多人揀,點解我要請個比人炒既candidate?

男爵府

lemontea520 發表於 16-10-17 14:38
我朋友今朝同我講, 佢公司炒佢。要求佢自己比信。佢話同TEAM 兩個月內有兩個人比人炒左。
今日竟然到佢。
...
1. 睇下你個FD要唔要Reference,佢公司咁講,如果等佢炒個Reference唔會好睇。同埋佢公司應該唔會俾一個月錢請佢走,只會留多佢一個月
2. 長期服務金係4年先開始計,即走都只會有通知期(一個月)OR代通知金(一個月)

3. 好難,平機會要你證明到公司因為佢生仔OR有左炒左先會做野。佢生完返黎個半月,仲要有兩個人俾人炒左,好明顯唔係只針對佢

其實冇乜野可以做到,專心搵工好過

我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

男爵府

wannabe118 發表於 16-10-17 15:24
應該係3 封....
我聽同事講過佢朋友公司既CASE, 有個員工成個遲到, 一共比左3 封WARNING LETTER 佢話佢遲到 ...
勞工法例,要嚴重過錯先可以即炒
如果公司出Warning時間太密,同埋Warning 之後冇跟進OR冇改善方法俾個員工,員工其實都可以試下告公司。

當然搞完一輪,擺返既錢可能只係一個月代通知金

大宅

回覆 teareye 的帖子

做左6年比公司炒, 公司無比reference letter......or....只有好簡單証明幾時做到幾時的信係米會印象好差, 好多公司都唔會考慮??

男爵府

lemontea520 發表於 16-10-17 18:06
reference letter呢家野...其實...以我覺得, fresh grad就可能好在意既
但係做到咁上下, 轉咁多份工, 有既 ...
真係好睇工種同職位,有D公司會好認真地聯繫前僱主攞reference,信都覺得信唔過

男爵府

youhello507 發表於 16-10-20 18:39
我唔怕煩!

錢事少,啖氣近唔落
好老實,睇下金額係幾多啦
如果代通金只係得一萬幾千,又冇長期服務金,係咁請假同佢玩,新工都做唔長

首頁

尾頁

跳至