自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

上兩星期寄信去AXA, 想取消份住院保險。 早幾日收到回信, 回覆因保單是一年的, 故不能取消, 叫我等下一個保單年度到期之前一個月寄信去取消, 有無姊妹有遇到過我的情況?

而家係每月在VISA卡扣數, 份單要出年6月先期滿, 即係重要白白比保費到出年, 係咪真係要等到期先可取消架?

侯爵府

JODY媽咪 發表於 16-10-17 17:03
上兩星期寄信去AXA, 想取消份住院保險。 早幾日收到回信, 回覆因保單是一年的, 故不能取消, 叫我等下一個保 ...

唔會架

侯爵府

上兩星期寄信去AXA, 想取消份住院保險。 早幾日收到回信, 回覆因保單是一年的, 故不能取消, 叫我等下一個保 ...

又係呢間公司, 你直接取消個自動轉脹, 佢過唔到就自動cut.又唔會白白俾, 因為保障仍然有, 不過呢間賠償一直都有問題

水晶宮

妳攞返份單出嚟睇睇先...

冇AGENT ???

份單買左幾耐??

別墅

回覆 HongV 的帖子

我就係諗極都唔明, 保險不是我認為無需要就隨時可以停既咩, 為何想CUT都唔比, 重要繼續比保費, 好肉赤呀!

公爵府

應該可以取消.......您寄信叫佢地停您份單, 同一時間報失信用卡換過一張. 保險公司過唔到數就一定可以幫您取消........

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 JODY媽咪 的帖子

佢緊係話唔比你cut啦, 你直接cut visa 自動過數就自然cut到張保單

珍珠宮

你用信用咭過數係咪?咁sorry, 你無法cut自動轉賬,因用信用咭自動轉賬過數話事人係商戶並非咭主

wcpcelia    發表於 16-10-18 12:41
pbpk03845784    發表於 16-10-17 17:25

別墅

回覆 katrinamama 的帖子

我已打去銀行問過, 銀行職員話要保險公司取消先可以停, 咁即係唔可以唔比錢。我而家好無助

公爵府

呢間野真係好衰, 我上年同個agents 講, 份單唔再加通漲, 個agents 話要保單到期前30日通知先可以唔加, 而家要比新果個價.

我問咁到時我又要記住30日? 佢又無答我.....之後今年佢寄來, 份單寄來時已唔夠30日啦........我無理佢, 照交舊果條數....

保險公司一個星期後知道我交舊的銀碼就自動幫我攪唔加通漲..........等條agents 真係死得.........間公司見您肯比錢就當然什麼都說不行.........

子爵府

你去銀行做stop payment, 比埋AXA 公司名,扣數號碼彧print statemnt比銀行睇同銀行講.

珍珠宮

另你的住院應該係已年計,即你買時已承諾買一年,不過可以比你每月比錢唧。 所以即使你唔想繼續買單,都要等過埋呢年度嘅合約期(你當佢好似電訊公司d合約咁,較易理解)

別墅

回覆 pbpk03845784 的帖子

份單係以前係HSBC買落, 跟住轉左去AXA, 所以無人跟, 只係打去客戶服務部問

子爵府

JODY媽咪 發表於 16-10-17 17:14

我已打去銀行問過, 銀行職員話要保險公司取消先可以停, 咁即係唔可以唔比錢。我 ...
cancel credit card

子爵府

你填佢份 form .. 可以 cut 到過數, 我上幾個月前已經做咗

侯爵府

koko2000 發表於 16-10-17 17:14
呢間野真係好衰, 我上年同個agents 講, 份單唔再加通漲, 個agents 話要保單到期前30日通知先可以唔加, 而家 ...

我都喺甘,宏利話通漲加價,加左成30%!三年前簽左一份唔加價,今年又話加我
個agent要我照俾喎!

wcpcelia    發表於 16-10-18 12:43
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

AndrewMami 發表於 16-10-17 17:17
你填佢份 form .. 可以 cut 到過數, 我上幾個月前已經做咗

saving account就得,credit card就唔可以了

侯爵府

JODY媽咪 發表於 16-10-17 17:14

我已打去銀行問過, 銀行職員話要保險公司取消先可以停, 咁即係唔可以唔比錢。我 ...
直接上去佢公司, 拎埋份保單去cut.

別墅

回覆 薯圈 的帖子

其實份單都買左十幾年, 初買時真不知是一年年續的, 只知是每月付錢, 因為買開人壽儲蓄個D, 都係每月付錢, 又唔知原來有分可以隨時CUT同要等保單完先可以CUT, 真是經一事長一智, 下次真係唔好搵銀行買保險。

不過而家唔想要佢既服務但仍要付款, 就是覺得心裡好唔舒服!

公爵府

回覆 Huuu 的帖子

要睇番本身份單係有d咩.....我有幾份.
1) 保誠 - 危疾, 本來1萬元一年加下加下差不多去到萬五, 最後我要求唔加通漲, 本身agents 話唔得....又話保額無變. 我話保額無變咁我加來做咩? 攪左一年, 成功以後都唔再加通漲.

2) AXA 住院 - 剛剛講左, 又係攪左一年成功唔加通漲.

3) 仲有一份保誠住院, 我準備傾下....唔知得唔得 - 呢份之前問過唔可以唔加通漲, 我準備再深入D問.

4) AXA 仲有一份人壽連危疾, 份人壽已供完, 以為唔洗有供, 點知話入面有危疾, 又要唔知供到幾時.....準備睇下有無得攪.

首頁

尾頁

跳至