自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實不嬲都知c6 份人懶到出汁,去旅行嘅安排永遠都係得自己一個。 問c6想去住咩酒店,去咩景點,食咩... 全部都冇所謂。有時去到個景點,佢冇興趣就自己打機。去shopping 佢又打機。搭車我睇風景,佢又打機。出街唔識路又只係得我搵,佢就要識等我帶佢。。

之前聽佢講想同6299近近哋去旅行輕鬆下。。咁好啦,我就已經好心問咗朋友book 咗兩間酒店房,諗住兩日一夜去澳門。 今次我已經事先聲明,我唔會做導遊,亦唔想plan (因為次次同佢去旅行我都好冇隱,難得佢自己開口話想去旅行,咁梗係佢plan..再者佢作為個仔plan 行程都好應該)

而家c6 話我份人好計較 (好!我認!), 有兩個老人家都唔幫手諗。我調返轉問點解佢自己唔plan, 佢就只識話自己唔熟planning... 我plan 開就我去plan... 我其實真係嬲.. 而家我直程唔想陪佢哋去... 又係佢羅友痕話要去旅行,點解d 功夫要我做!! 佢究竟知唔知plan 旅行有好多嘢搞,今次對象仲要係6299!!!

多謝收看,呻完...

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

我都唔鐘意
:funny

珍珠宮

回覆:唔鐘意同c6 去旅行

2日1夜都唔plan..咪大家都唔好plan
到時問你,咪話唔知,唔識,咪咩都叫佢揸主意

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

你根本應該連酒店都佢 book 埋,應該零參與,我老公就係咁,仲話同佢個妹一家去,我叫佢自己搞,結果去唔成

wcpcelia    發表於 16-10-18 09:45
綠兔子    發表於 16-10-17 23:20
charlieXD    發表於 16-10-17 23:18

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

唔洗plan
唔比佢行吓冤枉路都唔識驚
我果個都係咁,我全程要好留心,一失神,想話跟吓佢行都唔得ga
佢完全魂遊咁
好丫!咁咪大家企路口你眼望我眼囉!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

超鍾意

男爵府

sts8000 發表於 16-10-17 18:45
其實不嬲都知c6 份人懶到出汁,去旅行嘅安排永遠都係得自己一個。 問c6想去住咩酒店,去咩景點,食咩... 全 ...

平時兩公婆去旅行你plan都仲ok,但今次有6299就點都叫你老公幫手!

或者咁啦,你揀幾個景點問老公好唔好,6299中唔中意(佢係仔佢先知父母喜好); 揀好之後就包車去景點,盡量令老人家少行路; 食方面就問老公全部就6299食自助餐(有得揀自己中意既野食)或中餐。

jm可能唔太enjoy plan旅行,我自己本身中意,所以覺得有得plan好開心,老公跟住玩同幫手攞粗重野就得,有時女人中意看既野男人無興趣,我老公都會申請坐埋一邊玩手機,我揀完佢俾錢

試過有次去澳門老公plan,結果在碼頭搵半個鐘都決定唔到搭咩車 仲炆

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

係囉

伯爵府

其實不嬲都知c6 份人懶到出汁,去旅行嘅安排永遠都係得自己一個。 問c6想去住咩酒店,去咩景點,食咩... 全 ...

好明白你心情,我係你我都唔plan,有好多時d男人都冇腦架。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

男人用下面諗野

我地去同佢講地點,
唔洗理佢了。

我c6係要舒服酒店,唔迫人地方,
一個行程地點,餐廳舒適

男爵府

兩個選擇,一係去到在酒店hea,邊度都唔去,一係就只去你自己想去既地方,話知佢地有無興趣!睇下佢下次仲敢唔敢旨意哂你

男爵府

比我會JOIN 旅行團, 無謂搞機票酒店膳食

我前夫仲勁, 去海洋公園咁大把, 出家門己開始黑面, 入到公園門口跌咗張飛, 就癲哂, 又粗口又喊打喊殺.... 難得有隻大6雞執咗佢..... 一天光哂!

wcpcelia    發表於 16-10-18 09:46

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

都鍾意
同c6去,要比較 hea 同慢,但佢唔敢駁咀,因為佢唔識路,怕流落異鄉
同朋友就喪行,喪食喪玩

男爵府

shannon_fky4186 發表於 16-10-17 18:59
平時兩公婆去旅行你plan都仲ok,但今次有6299就點都叫你老公幫手!

或者咁啦,你揀幾個景點問老公好唔好 ...

我自己係超鐘意去旅行,plan 我亦都覺得冇所謂 (或者因為要睇埋對象)。。我同朋友去旅行, 我d 朋友總會有 d 貢獻 (例如知道邊到買嘢好,邊間食嘢出名,或者甚至知道當地嘅歷史會講解比其他人知)。。總會令我覺得大家都會喺旅行入面做到自己想做嘅嘢。。。
但同親c6 一齊去旅行,佢就好似free rider 咁, 衣食住行著著都只係靠我。。 咁同我自己去旅行有咩分別。。
再加上同6299, 我真係好嬲佢點解咁都唔可以plan

侯爵府

同我老公一樣樣!最關心就係有無電視有無網,話住邊去邊都無所謂!真係X,跟你不如留係屋企啦
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

男爵府

連路都唔肯幫手搵 咁叫佢返屋企訓覺算
通常我負責所有事前準備 去到目的地就咩都唔理ga lah c6 搞掂哂 所以冇咩時間比佢打機 最多陪shopping 時打我又冇咩所謂 好過企定定等我 覺得你老公唔太鍾意去旅行
澳門都唔駛點plan 迫到埋黎 等佢出手吧

水晶宮

我明樓主心情,不是鍾不鍾意plan 的問題,係c6零參與度,不投入,令你洩氣,宜家重要賴你唔plan

男爵府

xsyu 發表於 16-10-17 19:26
連路都唔肯幫手搵 咁叫佢返屋企訓覺算
通常我負責所有事前準備 去到目的地就咩都唔理ga lah c6 搞掂哂 所 ...

明明大家都有去過澳門,澳門有幾多嘢玩,有咩可以做大家都心裡有數。。佢硬係要推個波過嚟。。 我明㗎,如果我應承肯做,佢就可以撓埋雙手等去旅行。。

大宅

回覆:sts8000 的帖子

跟團吧.... 唔駛諗咁多

伯爵府

我只中意同老公去旅行,我地喜好好近,唔駛點就

首頁

尾頁

跳至