論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我家姐姐8月17號黎到,做左兩個月多d,表現一向唔錯,鐘意bb又鐘意毛孩,唯家母生病,需要長期支付醫療費,無奈只好放棄請姐姐,因為第一次請姐姐,請問大家如炒姐姐除左要補一個月工資,單程機票&$100搭車外,要計返大假俾姐姐嗎?另外要唔要通知agent?謝謝大家

子爵府

Y.fong 發表於 16-10-21 14:00
我家姐姐8月17號黎到,做左兩個月多d,表現一向唔錯,鐘意bb又鐘意毛孩,唯家母生病,需要長期支付醫療費, ...
咁就同agent 講你的情況,不是工人問題,
叫agent comfort 吓佢,
幫佢揾工,現在工人短缺,佢好易揾到工,不用担心

子爵府

BK Milk勳章

我家姐姐8月17號黎到,做左兩個月多d,表現一向唔錯,鐘意bb又鐘意毛孩,唯家母生病,需要長期支付醫療費, ...

佢做左約2個月,
大假係 (2/24) × 7日 =0.6日,你當1日人工比佢囉

wcpcelia    發表於 16-10-21 15:32

大宅

ada_fung 發表於 16-10-21 15:17
佢做左約2個月,
大假係 (2/24) × 7日 =0.6日,你當1日人工比佢囉

好似係2年14日大假

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

未做夠三個月係冇大假的,你覺得佢好咪照比,有限錢,7/12 x 2 =日數,但你炒佢咪冇人照顧小朋友?

洋房

印or bun?

洋房

如果工人係好既,你以經濟理由開除佢,佢好似有14日係香港搵工唔洗離開香港,問下身邊有無朋友需要,幫佢搵住好人家,我以前個姐姐都幾好,婆婆離開後都幫佢搵另一僱主。

洋房

回覆 vivianleevivi 的帖子

姐姐來自菲律賓

洋房

kinglongma 發表於 16-10-21 15:56
未做夠三個月係冇大假的,你覺得佢好咪照比,有限錢,7/12 x 2 =日數,但你炒佢咪冇人照顧小朋友?
...
阿姨會幫忙照顧小朋友

洋房

Q_Cat 發表於 16-10-21 17:02
如果工人係好既,你以經濟理由開除佢,佢好似有14日係香港搵工唔洗離開香港,問下身邊有無朋友需要,幫佢搵 ...
咁你果時姐姐有冇離開香港先去新顧主度?

洋房

Y.fong 發表於 16-10-21 18:28
咁你果時姐姐有冇離開香港先去新顧主度?

唔洗離開,但要住係中介度直到出左新visa先可以去新僱主度。
我記得有3個原因解僱工人,佢係可以留14日搵工,其中一個係僱主因經濟理理不能再請佢,另一個好似係要照顧既人離世,第三個唔記得左。
所以如果工人係ok既,不防幫幫佢。

子爵府

BK Milk勳章

kikibabyboy 發表於 16-10-21 15:40
好似係2年14日大假

係喎..... 打風打傻左

洋房

Q_Cat 發表於 16-10-21 18:33
唔洗離開,但要住係中介度直到出左新visa先可以去新僱主度。
我記得有3個原因解僱工人,佢係可以留14日搵 ...
已幫姐姐約左兩位媽媽見面,謝謝大家幫忙

公爵府

回覆樓主:

樓主你又要照顧bb, 又要照顧病咗嘅媽媽,仲可以唔要工人?邊個照顧bb同老人家?你自己係ftm?

公爵府

回覆樓主:

樓主你又要照顧bb, 又要照顧病咗嘅媽媽,仲可以唔要工人?邊個照顧bb同老人家?你自己係ftm?

洋房

heilok 發表於 16-10-22 12:55
...
我係在職媽媽,黎緊阿姨幫我湊bb,細佬同爸爸媽媽一齊住,我地三個盡量夾時間,如果都係夾唔到既,媽媽果邊有八兄弟姊妹,就要麻煩姨姨&舅父們喇,無辦法,醫療費高,要取捨,唯有放棄姐姐😞

男爵府

Y.fong 發表於 16-10-22 17:36
我係在職媽媽,黎緊阿姨幫我湊bb,細佬同爸爸媽媽一齊住,我地三個盡量夾時間,如果都係夾唔到既,媽媽果邊 ...

咁短時間內斷約,其他僱主一定會覺得佢有問題你最好提供一封信解釋,等佢日後容易搵工。只要封信個簽名同合約個簽名一樣,相信未來嘅雇主會比較放心

公爵府

回覆樓主:

無錯。所以請斷約嘅僱主都要小心d. 我agent介紹過2 個斷約。都係財政問題,移民問題,仲話可以唔駛返菲,直接嚟我屋企,但我都唔敢搏。如果真係僱主直接自己介紹,最好俾埋身份證,可以對到contract同visa個名,甘就大家放心。

大宅

想找工人。
Can pm me about the maid Ma?

洋房

jumug 發表於 16-10-23 11:53
咁短時間內斷約,其他僱主一定會覺得佢有問題你最好提供一封信解釋,等佢日後容易搵工。只要封信個簽名同 ...
有呀,會寫

首頁

尾頁

跳至