懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我今早見紅,好緊張,入院。
39週了。
好想返屋企,但院友話醫院唔會俾。
有太太痛到叫到嚇到我而家好驚

大宅

Cathy_yee 發表於 16-11-3 23:32
39週了。

加油呀jm!! relax!! 等你好消息!!

複式洋房

39週了。

加油呀!我今日都39w但仲未有動靜!等你好消息

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

我39w4 仲有未動靜(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
jm加油(emoji)(emoji)

男爵府

39週了。

樓主加油,祝一切順利,等你好消息!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔好返屋企住,加油吖,祝一切順利。

大宅

回覆樓主:

qe產房 環境如何?如果可以接受就係度等下啦!走來走去咁辛苦

複式洋房

加油吖

複式洋房

好悶咁等待。佢話再冇動靜就過2日催生

別墅

加油!我上星期一晚QE生左,啲姑娘都ok既,住左兩晚出院

大宅

回覆樓主:

加油,

大宅

回覆樓主:

可吾可以落床行下,助生呢?

複式洋房

noodlemama 發表於 16-11-4 12:39
加油!我上星期一晚QE生左,啲姑娘都ok既,住左兩晚出院

咁你既經驗係點?可唔可以分享下?

複式洋房

leungna520 發表於 16-11-4 13:04
可吾可以落床行下,助生呢?

已經不停行來行去,又玩fit ball ,但都冇動靜

別墅

Cathy_yee 發表於 16-11-4 14:52
咁你既經驗係點?可唔可以分享下?

我6點見紅,8點幾就入qe,當時無陣痛的,去左B4,做左初步檢查就落C2等生,真係有啲媽媽係個度十幾個鐘,痛到大叫都幾恐怖⋯

到12點突然穿左水,只係小小,同姑娘講佢叫我俾條m巾佢睇,cfm左穿水,每一個產婦都會博機checkbb心跳,而我穿水無耐bb 心跳機突然有橙燈著左同響,原來bb心跳低左,姑娘即叫醫師檢查,由於驚危機,醫生叫我催生,當時我都仲未陣痛。

下午2點幾,我就推返B4,係一間2人產房,隔離個太太生得好快,佢第二胎,佢生緊時我老公就會被請出去直到佢生完。

個度要熄mobile,有咩姑娘會幫你打電話,個位太太生完之後,我老公又可以入返來陪我,3點幾,我開始打催生藥,辛苦時刻終於來臨...啲痛慢慢湧出來,係勁谷m勁痛,而腰骨又開始大痛,到6點幾我一心想問醫生依家開左幾多度,醫生check完話我宮頸根本未開

一聽真係人都癲,痛到咁都一度未開⋯
順便講下,個女醫生都幾粗魯架,佢伸手入我下面時我覺得超痛,而佢就話你吾好縮啦!我其實控制吾到囉⋯⋯

直到8點幾,終於突然開得好快,有3度,當時我已經痛到吾識喊了,不停吸笑氣,個人真係wing wing下的,過左一陣,突然開到6度,個時我先記得無痛就問姑娘,不過姑娘話我依家開到6度,而且bb心跳吾好,佢吾suggest我用⋯叫我忍埋佢....

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油, 好快可以見bb

別墅

noodlemama 發表於 16-11-4 15:18
我6點見紅,8點幾就入qe,當時無陣痛的,去左B4,做左初步檢查就落C2等生,真係有啲媽媽係個度十幾個鐘,痛 ...

為左呀b,我當時又無得揀咁記無用無痛,不過我自己其實覺得等宮頸開時仲辛苦...到10點幾終於開左10度,不過bb心跳痲痲,助產士醫生不斷叫我要快啲...試問邊個吾想快啲喎⋯⋯而且張床又細,個腳位又吾就位,我根本發吾到力,結果助產士叫我試下打側身來生,果然好左好多,基本上佢地要求你一有陣痛就要痾3次,每次10秒,真係要好有氣力先會做到。

但我地成日都吾食得吾飲得,仲要痾咁耐,真係想死,我記得我個人當時dry到死,以彩有個好好既姑娘問我,要吾要俾粒冰你含到下?

嘩⋯個粒冰真係一世都記得呀!好彩有佢,我個口無咁乾個人精神啲,就係咁試下試下,力氣有返啲,每次痾得長啲,不過到最後醫生話bb心跳仲慢過我心跳,佢地決定用pump吸bb,當然我都要用力,終於bb係11點幾就出世了。

生完以為一身鬆⋯其實都係一個開始...
佢地有剪我下面,但用bump可能太出力,結果又有爆,咁所以都要聯幾耐,而聯傷口比生個時仲痛,好衰吾衰,支笑氣用晒⋯⋯⋯

我吸吾到就同姑娘講,姑娘話個指示仲有喎!我話無晒啦,因為佢個指示係慢啲架,不過姑娘堅持話仲有氣,咁我就係咁無笑氣5分鐘,痛到呢⋯⋯

聯好左傷口,姑娘就幫我地影左全家福,由於我太勀,就無第一時間抱bb,bb就推去檢查,而我就留係產房休息到零晨2點幾就推左去E2了。

小小心得,走佬袋要預個位裝返對鞋,因為啲姐姐國推你時會係咁監硬打開你個袋塞你對鞋入去,務求一袋推走。

生個時真係要問佢拎冰,含左好好多,我前後就問左佢拎6-7次冰。

複式洋房

noodlemama 發表於 16-11-4 15:35
為左呀b,我當時又無得揀咁記無用無痛,不過我自己其實覺得等宮頸開時仲辛苦...到10點幾終於開左10度,不過 ...

---

別墅

noodlemama 發表於 16-11-4 15:35
為左呀b,我當時又無得揀咁記無用無痛,不過我自己其實覺得等宮頸開時仲辛苦...到10點幾終於開左10度,不過 ...
前2星期我在QE生都係bump出來,剪之前打左局部麻醉針,所以剪、聯針都唔痛喎,負責我的醫生係一位年青男醫生,但是麻醉藥一過,個傷口超痛,我要食特強止痛藥止痛,而家第14日,個傷口仲痛,仲係坐緊水泡

首頁

尾頁

跳至