懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我而家15週,感染到傷風,咳,發燒,
琴日睇左醫生,醫生開左藥俾我,話我而家有bb
唔可以開咁重藥,叫我好返即刻停藥,
今日訓醒,聲都沙埋,而且咳果時,個肚縮埋一舊,有少少痛,怕唔怕架?同埋食藥好擔心會影響bb

侯爵府

引用:我而家15週,感染到傷風,咳,發燒,琴日睇

原帖由 jessica~pong 於 16-11-09 發表
我而家15週,感染到傷風,咳,發燒,
琴日睇左醫生,醫生開左藥俾我,話我而家有bb
唔可以開咁重藥,叫我 ...
快食快好返,醫生知已ok,小心身體

複式洋房

我有左5WEEKS 個陣都感冒, 醫生有開藥俾我(知我有BB), 但我無食, 始終驚有影響, 靠自己休息加飲水, 兩星期之後好返

大宅

我建議妳要乖乖依時食藥,多D休息,令自己快D好返! 我24週個陣又係感冒,睇左醫生但係我怕食藥會影響BB, 所以冇乖乖食藥,點知越咳越勁! 咳咳下我有一晚宮縮得好密,我當晚即刻去醫院,最後要訓4晚先俾我出院 (因為要食宮縮藥同埋要觀察住怕會早產) 雖然醫生話宮縮未必關我D 咳事, 但我真係喪咳個日發生的, 所以我自己深信有關係! 點都好, 希望你快D 好返! 如果個肚縮得密或者有咩唔對路即刻要再睇醫生或者去醫院!!

大宅

飲多啲水呀.. 希望你快啲好返啦

男爵府

我有準時食藥,因為唔食我驚d細菌都會影響bb
今日已經飲左好多熱水,希望快d好返啦

複式洋房

睇中醫~

翡翠宮

叫醫生盡量開D中成藥,及時治療應該無咩

別墅

我上兩個星期作感冒 喉嚨痛 因為唔想睇醫生食藥 個幾日盡量早d訓休息多d 飲多d水 食多左水果 過幾日好好彩自己好返 加油呀 試下食多d水果 休息多d 加飲多d水 希望你快d好返!

男爵府

多謝大家關心,我會好好加油,快d好返

複式洋房

jessica~pong 發表於 16-11-10 07:26
多謝大家關心,我會好好加油,快d好返

我又係15週又係病左,喉嚨附近潰爛,勁辛苦,睇左醫生開左好輕藥 唯有多d休息啦。大家都要小心身體!

洋房

回覆 jessica~pong 的帖子

我同你一樣,依家都係15W, 都係傷風咳,病佐兩日先去睇醫生,不過因為驚D藥會影響到BB,所以一直都無食,直至咳佐個成星期,越來越犀利,夜晚無辦法訓,上網睇返原來咳都可以導致流產,最後都係食佐醫生的咳藥水,終於好返。依家會覺得點解之前要咁堅持,辛苦佐咁耐,如果一開始就食藥,應該好返好耐啦!所以我建議妳都係早D食藥早D好返。

大宅

孕期抵抗力明顯無之前咁好,所以都要聽醫生講食藥,戒口多休息

別墅

我14週,28及32週都重感冒過, 當時食中藥,現在Bb4個月,好健康呀

首頁

尾頁

跳至