婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我唔知其他99,我99就期望我係會服侍佢,做好晒屋企所有家務,佢返黎只係攤係度

但係生我養我幾十年既唔係佢,對我供書教學既唔係佢,只係嫁入黎一年,憑咩旨意我要服侍佢呢?係都係佢個仔啦!

就算工人姐姐,都每月有糧出,佢無出糧俾我架啵,佢付出啲咩,令我要甘心服侍佢呢?

大家住同一間屋,唔係有共同分擔家務既義務咩!

雖然我知唔係,我只係想呻吓,同睇吓係咪有咩我睇唔到

複式洋房

回覆樓主:

我覺得住埋一起大家識做就分擔家務,至多我尊老可以分擔多點,但唔代表你可以老奉,如果對方唔識做寧愿搬走

公爵府

不算最差啦.有很多99仲認為心抱系應份(老奉)供養埋男家成條村添.無錢的心抱更加應份去外家索取錢財來奉獻俾男家添(99的女兒除外)否則你就系壞心抱 .應該落地獄...

wcpcelia    發表於 16-11-24 17:22
pomanlife    發表於 16-11-23 10:24
美菲絲    發表於 16-11-20 23:57

複式洋房

對我好咪服待佢囉

複式洋房

molly3332 發表於 16-11-20 19:39
我覺得住埋一起大家識做就分擔家務,至多我尊老可以分擔多點,但唔代表你可以老奉,如果對方唔識做寧愿搬走 ...

我都覺得係共同,全屋所有人都應該做,我係ftm,照顧新生b都未夠瞓,仲幻想我要做晒全屋既嘢

複式洋房

美之選468 發表於 16-11-20 20:11
不算最差啦.有很多99仲認為心抱系應份(老奉)供養埋男家成條村添.無錢的心抱更加應份去外家索取錢財來奉獻俾 ...

咁我99都認為我要為個家有啲付出,但我睬佢都傻

侯爵府

001sammi 發表於 16-11-20 18:56
我唔知其他99,我99就期望我係會服侍佢,做好晒屋企所有家務,佢返黎只係攤係度

但係生我養我幾十年既唔係 ...

你講得好好笑,令我諗起粤語長片嗰D惡奶奶。
一齊住,大家互相尊重,自己做返自己個part家務,其他野話之佢

已刪除用户

複式洋房

藍尾巴 發表於 16-11-20 21:10
因為你係FTM,如果其他人都有返工就會覺得你做晒係應份,唔係你成日流流長係屋企做咩。。。。前題係,你要 ...

間屋係我老公,6299而家係度住,老公仲有俾伙食費,我成日流流長,都未有覺好瞓,連補眠時間都無呀,99放假都自己出左街,梗係無時間做家務啦,我何嘗唔想出街玩呀

複式洋房

001sammi 發表於 16-11-20 21:16
間屋係我老公,6299而家係度住,老公仲有俾伙食費,我成日流流長,都未有覺好瞓,連補眠時間都無呀,99放 ...

既然搞唔定,對方老奉唯有請工人做啦,又要湊仔,又要服侍二老,點定啊?

翡翠宮

你99以前有服侍過佢99嘛?你結婚之前唔知佢咁啉嘅咩?

大宅

為佢生粒孫不單止,最好底衫褲都幫佢冼埋,服侍埋幾十歲架姑姐,得左痴心妄想症!

伯爵府

講得啱,6299們好像攪錯了孝順既定義囉!
如果自己個仔都唔做,點要求人地個女做呢?
6299都應該知道平日嘴巴常說自己親生子女係邊個啦!
平日對人地個女唔好,憑咩要人地個女孝順佢??

侯爵府

美之選468 發表於 16-11-20 20:11
不算最差啦.有很多99仲認為心抱系應份(老奉)供養埋男家成條村添.無錢的心抱更加應份去外家索取錢財來奉獻俾 ...

點只有甘ga奶奶,我62男人都係甘諗
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

子爵府

001sammi 發表於 16-11-20 20:37
我都覺得係共同,全屋所有人都應該做,我係ftm,照顧新生b都未夠瞓,仲幻想我要做晒全屋既嘢
...

我果個要我做都算~~~~仲要限住幾時做乜~~幾時做物~~~~

做既時候望住你做~~~唔知以為佢係管工~~~~~做完仲要厭三厭四~~~~又話你應該咁應該咁~~~~

至慘佢又唔係做得好過人~~~~洗完d碗仲油淋淋~~~有時仲有飯有菜有汁痴住係d碗碟到~~~~仲係到扮晒野教我洗碗煮飯~~~~

講過幾十次~~~我未嫁前唔係大小姐黎~~~~雖然我屋企好錫我~~~~但我都會煮飯同做家務架~~~~睇到佢果d污糟法同亂咁做家務法(黑白色既衫可以溝埋一齊洗~~染到一達達~~~又唔用洗衣袋隔開d衫洗~~洗到d衫爛晒)~~~
我地唔同住~~~~試過佢幾次黎住幾日~~~叫佢放低俾我做得架啦~~~死要懶係自己做~~~懶係教我做~~~但又做一半(問都唔問就開左機衫洗~~~然後即刻話佢要出門口~~叫我一陣浪衫~~~大姐你有街出~~我冇地方要去既~~~)~~~洗到我地d衫爛晒染晒色~~~~我真係想死~~~~

公爵府

M.A.C 發表於 16-11-21 00:16

雙重標準天下無敵 !

子爵府

6299都應該知道平日嘴 ...

因為果d奶奶以為你冇左佢個仔唔得麻~~~~家陣放你入門唔係叫你黎做少奶~~~有半個床位你訓~~唔洗嫁唔出~~~~仲唔應該做妹仔~~~好好報答佢咩~~~~

複式洋房

andy32000 發表於 16-11-20 23:54
為佢生粒孫不單止,最好底衫褲都幫佢冼埋,服侍埋幾十歲架姑姐,得左痴心妄想症!
...

如果佢其他幾個仔黎探佢地,我仲要招呼埋佢地呀

複式洋房

美菲絲 發表於 16-11-21 00:29
我果個要我做都算~~~~仲要限住幾時做乜~~幾時做物~~~~

做既時候望住你做~~~唔知以為佢係管工~~~~~做完仲 ...

限時做?真係以為工人呀?

複式洋房

6299都應該知道平日嘴 ...

6299同老公都認為,佢地對我好好架,99做啲表面嘢,其實個人衰格到死,真係對我好定唔好,我識分!就算係對我好,都唔代表我係黎做妹仔呀

首頁

尾頁

跳至