樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

覺得呢篇分析得好好。
我真係唔明白700-1000萬嘅樓有幾多人買得起?
除了沒有物業的香港人,其他買家要俾百幾萬稅。
但呢d盤只做6成按揭,最多借500萬,就算俾舊稅,買家都要拎成400-500萬現金出來俾首期雜費。
但有趣的是,辣招令業主不想賣樓,怕買唔返,明知無人買都唔肯減價。
一於等12月中加息,睇下班業主捱得幾耐

大宅

回覆 catlee324 的帖子

兩種方法都有人做,但借bridge loan要付15%稅的話金額都唔少,你最好問清楚銀行。

大宅

回覆 Ritala2012 的帖子

我無所謂,反正我租緊樓又收緊租,仲揸現金,d業主咪繼續丟空間屋囉 我驚加息啊,點知息魔有幾惡?
(真心講句,宜家買要借好多錢,如果加息加得快,真係供得辛苦㗎

大宅

回覆 grand2005 的帖子

唔知好唔好彩,個業主真係減左價,而我亦入市了。雖然借了很多錢,加息確實對我不利,但自住樓不能想太多。

大宅

如果純為投資,買樓未必是最好選擇。
投資及居住需要,一定係後者為重。
兩公婆情願住父母公屋唔搬出來,是否因為父母會幫忙照顧家庭?點解唔直接買父母附近嘅屋?
個人認為,買第一層樓嘅係用家,應以用家心態入市,如果以為自己是炒家,「貪平」去買不合自己需要的樓宇,輸左都唔好怨人啦。

大宅

回覆 koko2000 的帖子

買樓真係唔可以太奄尖...
09年九龍搬入新界,坐巴士入要成個鐘,好多人聽到我地址都怕怕
今時今日,agent打來話有買家出600萬,問賣唔賣...

大宅

回覆 summertown 的帖子

同你差不多,我最近買左,為左近屋企人而搬上大圍半山,樓價係我呢一世女從未想像過的貴,同一d有司機嘅有錢人做左鄰居。當然我間屋係佢地間屋一半價錢嘅者。
踏入2017,不斷嗌加息,其實我心好驚,因為中價樓真係會受壓的。不過自住又供到,算數啦,最緊要住得開心~~~

大宅

回覆 kylala 的帖子

最好就是找一個單位可以一路住落去,舊都唔緊要,只要屋企人接受到就可以了。
世事難料,如果有發展商收你層樓,你就可以免費換新啦。

首頁

尾頁

跳至