家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

全部是老公的保險,太太是全職,有小朋友,公司有全家醫療保險。現有一份人壽年供8000,一份份住院已共10年,年供1W5,一份危疾保險每年供3W5,保80W,已供咗3年。這樣算下來一年供保已5W8,可負擔但每月好少錢剩,可以如何做?如Cut保險住院和危疾都會分別lose10W。🙏🙏

侯爵府

開心鯊魚 發表於 16-11-23 08:43
全部是老公的保險,太太是全職,有小朋友,公司有全家醫療保險。現有一份人壽年供8000,一份份住院已共10年 ...
如果cut哂, 屋企有無足夠嘅錢去應付? 例如可以即時拎80萬出嚟醫病?

男爵府

開心鯊魚 發表於 16-11-23 08:43
全部是老公的保險,太太是全職,有小朋友,公司有全家醫療保險。現有一份人壽年供8000,一份份住院已共10年 ...
乜野係w?

別墅

回覆:katrinamama 的帖子

可以

別墅

引用:Quote:開心鯊魚+發表於+16-11-23+08:43+全

原帖由 chanjessie0627 於 16-11-23 發表
乜野係w?
係萬

別墅

引用:Quote:開心鯊魚+發表於+16-11-23+08:43+全

原帖由 katrinamama 於 16-11-23 發表
如果cut哂, 屋企有無足夠嘅錢去應付? 例如可以即時拎80萬出嚟醫病?
如果全部Cut曬,就會損失20萬

侯爵府

開心鯊魚 發表於 16-11-23 10:31
如果全部Cut曬,就會損失20萬
全家得你老公一人搵錢, 要留意如果有咩事, 屋企失去經濟支柱會唔會有大影響, 保險永遠都係買時覺得貴, 賠就覺得買得少. 你現時只係覺得少錢洗, 但係唔係去到連生活都唔可以?

別墅

引用:Quote:開心鯊魚+發表於+16-11-23+10:31+如

全家得你老公一人搵錢, 要留意如果有咩事, 屋企失去經濟支柱會唔會有大影響, 保險永遠都係買時覺得貴, 賠就 ...
全中!人壽會繼續,我自己就想Cut危疾!一年供3萬俾保險公司,係咪係自己手會好點!

別墅

引用:Quote:開心鯊魚+發表於+16-11-23+10:31+如

全家得你老公一人搵錢, 要留意如果有咩事, 屋企失去經濟支柱會唔會有大影響, 保險永遠都係買時覺得貴, 賠就 ...
現在就生活應付到,但不知十年后仲供得起咩!驚到時候真的供不起就賠更多!

侯爵府

開心鯊魚 發表於 16-11-23 10:38
全中!人壽會繼續,我自己就想Cut危疾!一年供3萬俾保險公司,係咪係自己手會好點!

...
保險係槓桿, 一年3萬, 但保證有咩事時, 即時有係幾十萬, 如果要自己儲, 可以需時幾年, 投資可以, 但唔保證, 到有需要時可能反蝕. 要自己去衡量風險

侯爵府

開心鯊魚 發表於 16-11-23 10:41
現在就生活應付到,但不知十年后仲供得起咩!驚到時候真的供不起就賠更多!

...
你怕供唔起, 你老公點諗呢?
保險嘅嘢, cut咗就自己負責, 無人會幫你埋單, 所以考慮清楚先.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:開心鯊魚 發表於 16-11-23 10:38 全

保險係槓桿, 一年3萬, 但保證有咩事時, 即時有係幾十萬, 如果要自己儲, 可以需時幾年, 投資可以, 但唔保證, ...
你係用保險公司角度同樓主分析 ?

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:開心鯊魚 發表於 16-11-23 10:38 全

保險係槓桿, 一年3萬, 但保證有咩事時, 即時有係幾十萬, 如果要自己儲, 可以需時幾年, 投資可以, 但唔保證, ...
你係用保險公司角度同樓主分析 ?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主:

Cut定唔cut係睇你點諗,你問我都只會將個波踢返俾你

唯一一點要記住,你之後想買返就唔會係而家個價,唔好彩有病想買返的話,保險公司有權唔做你生意,佢地唔係善堂,你可以輸打贏要

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:請教大力大力,Cut 保險??

今天公司有點忙,遲一點回覆妳~

買基金真係好傷

別墅

引用:今天公司有點忙,遲一點回覆妳~

原帖由 大力大力 於 16-11-23 發表
今天公司有點忙,遲一點回覆妳~
好,謝謝大力兄

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:全部是老公的保險,太太是全職,有小朋友,

原帖由 開心鯊魚 於 16-11-23 發表
首先公司是提供全家醫療......是否不會容易轉工?

買基金真係好傷

別墅

引用:Quote:原帖由+開心鯊魚+於+16-11-23+發表全

原帖由 大力大力 於 16-11-23 發表
首先公司是提供全家醫療......是否不會容易轉工?
公司提供全家醫療,不容易轉工,但也不排除轉工的可能,因為畢竟不是公務員這類。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

保險住院和危疾都會分別lose10W?? 10萬? 數係點計, 住院和危疾供左嘅錢一般係無得攞返, 除左有協議嘅部分回贈, 但有10萬咁多?
其實cut 唔cut 自己衡量, 如果叫你cut, cut 左以後有需要, 可能又會埋怨人教錯你, 記住, 大力只可以比建議你"參考", 實際決定就一定要同家人商量,
如果公司有住院和危疾, 工作又會穩定, 我會cut , 大不了去政府醫院, 但預左輪候時間同服務一定無私家咁好,
唯一唔cut 係人壽, 因為太太係ftm , 更加需要有個後備, 保障家人

別墅

引用:保險住院和危疾都會分別lose10W??+10萬?+數

原帖由 MsBusy 於 16-11-24 發表
保險住院和危疾都會分別lose10W?? 10萬? 數係點計, 住院和危疾供左嘅錢一般係無得攞返, 除左有協議嘅部分回 ...
係住院和危疾都會分別lose10萬,因為住院已供成10年,危疾供咗3年,每年3萬5

首頁

尾頁

跳至