用戶登入

找回密碼 | 註冊

王國facebook
義工

今日: 1|主題: 26389

加固有咩選擇?

洋房

國民生產總值:80

新手媽媽,唔係好知點做><BB半歲係咪要開始加固?
Jm們會比咩BB加固???
有無咩健議??

王國熱話
淘寶玉石分享
淘全屋家俬用集運定每件直送?
風扇燈
淘傢俬

回覆 ninicole 的帖子

您好ninicole, 6個月BB可以嘗試固體(米糊/粥)喇,媽媽用BB飲開既奶(1-2安)開米糊, BB會容易D接受味道,分量就由少試起,可能一開始只係食到一至二兩啖,跟住就補返奶,分階段加添D容易整成糊狀既食物係米糊/粥入面,例如水果蓉 (香蕉、蘋果、啤梨) 時令既瓜菜蓉 (冬瓜、節瓜、菠菜),唔同種類肉蓉(魚、豬、雞),最重要就住BB吞嚥能力增加食物種類和份量,每樣食物連續試三日去觀察BB腸胃既接受程度呀。

侯爵府

國民生產總值:22349

一開始先俾米糊佢嘗試下喇

伯爵府

國民生產總值:17015

ninicole 發表於 16-11-24 11:52
新手媽媽,唔係好知點做>
你有冇健康院套加固書仔?入面寫得好清楚,圖文並茂。。。

洋房

國民生產總值:80

EstrellaDamm 發表於 16-11-26 15:34
你有冇健康院套加固書仔?入面寫得好清楚,圖文並茂。。。
有呀,下個月就半歲可以開始加固,諗住問下大家有無啲獨門食譜岩用嘛,我擔心到時佢唔鐘意食,準備定多啲咋

伯爵府

國民生產總值:17015

ninicole 發表於 16-11-28 16:40
有呀,下個月就半歲可以開始加固,諗住問下大家有無啲獨門食譜岩用嘛,我擔心到時佢唔鐘意食,準備定多啲咋 ...
一開始都係簡單嘢逐樣試,每樣試幾日,冇咩食譜唔食譜。。。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎