自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:原來現在坐巴士上層都要讓坐

我都試過,同細仔(當時都4/5歲了)搭巴士坐樓上, 我同佢一人坐一個位,跟著有個大陸女人拖住個女(同我仔差不多)不停喺我個位行來行去,又望下望下我個仔(明知上層已經無晒位,但仍然唔落返去)擾擾壤壤咁,又話:無晒位添...../我feel到佢係想我讓位比佢,但我心諗,如果坐下層,我可以起身讓比佢個女坐,但上層喎,我讓左比佢個女坐,我咪要放低呀仔自己坐上層,然後我落下層企?又無理由要我抱住個4/5歲嘅仔坐,然後讓比佢坐掛?所以我最後都係無理佢!

子爵府

引用:今日放工時間、6點3左右喺港島搭巴士返大西

原帖由 OforOsaka 於 16-11-24 發表
今日放工時間、6點3左右喺港島搭巴士返大西北、去中環時有兩個老太太行左上上層、在樓梯口喺度話冇位座好累 ...
有時唔係唔想讓,但越來越老馮咁,講真邊個唔想坐,你有需要時,我想有需要(坐)嘅嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上層我唔會讓,走上上層週圍行唔落番去擺明特登啦,所以更加唔應該縱容佢。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比著我,
我就係唔想讓座,
我才到上層坐。
我就一定唔會讓。

子爵府

算啦!不要同阿婆計較,老人家跌親可大可少,盡量讓吓佢地吧!

珍珠宮

引用:上到上層咁精神,把口仲唔做,使咩讓座俾佢

原帖由 CALVEN 於 16-11-24 發表
上到上層咁精神,把口仲唔做,使咩讓座俾佢
同意

珍珠宮

回覆:原來現在坐巴士上層都要讓坐

我心態係好特別的,愈是叫我讓坐,我就偏唔讓,特係持老賣老的老人家,好討厭這種行為

公爵府

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

要搭一個鐘以上既巴士要讓坐真係好困難,一定辛苦過返工。我一定上樓上坐,亦一定唔會讓,個阿婆點解唔起下層搵關愛位坐呢?

首頁

尾頁

跳至