自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我隔離屋係教琴的,兩家度門好近,門外成日有啲等接細路嘅家長企喺度,我一開門,啲人就係咁裝入我屋入面,今日仲誇張,我返屋企撞正琴老師同佢個fd出門口,佢個fd望咗好耐,個口係咁讚我女得意,對眼就係咁望,即刻閂門又唔係,佢直頭描述埋「嘩,你屋企好多公仔」,使唔使請你入屋參觀?對啲人咁裝,我真係唔太comfortable ,屋企係好私人嘅地方,39547,雖則我明人天性八卦...

男爵府

feifei_baby 發表於 16-11-26 19:27
我隔離屋係教琴的,兩家度門好近,門外成日有啲等接細路嘅家長企喺度,我一開門,啲人就係咁裝入我屋入面, ...

無禮貌啦,我以前個隣居又係咁,不知所謂。

別墅

超級無禮貌!

珊瑚宮

有人企我門口。我会顶吾顺

玩具萬歲!

珍珠宮

回覆樓主:

我都試過。

跟住我問佢地望夠未,佢地即刻走人。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都試過,尤其以前住公屋,阿媽成日打開木門,跟住就成日有人企度望我地擺設,仲問點解我地間屋咁大其實間間都一樣。我好唔鍾意佢成日打開門,雖然通風,但我就變左熊貓咁俾人參觀

wcpcelia    發表於 16-11-26 20:52

男爵府

回覆樓主:

十個入面,基本上十個都會望,
平時有打開招呼既,我會打聲招呼先關門,
唔識既直接關門,
不過我自己,
見到對面關左門,而門口冇人既,
(中門大開果啲)
望下睇入面有冇人,
有冇咩事發生
我試過鄰居冇關門,係唔記得左關門。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:趁人開門入屋狂裝人地間屋算唔算冇禮貌?

你太好人,有咩唔好意思呢,想閂門就閂,唔洗客氣。

總有離別的時候

珍珠宮

feifei_baby 發表於 16-11-26 19:27
我隔離屋係教琴的,兩家度門好近,門外成日有啲等接細路嘅家長企喺度,我一開門,啲人就係咁裝入我屋入面, ...

如果係細路裝入人哋間屋,而個細路個家長冇裝,兼且會訓斥一下個細路,咁樣還可以接受。

但如果係個大人都裝,我覺得非常之冇禮貌!

有時候我出入屋企,鄰居開門出入,我都刻意唔八卦人哋屋企!打咗個招呼就算。唔會要對方難受。

不過樓主你唔好彩,住正隔離常有學生出入~唉。我覺得除了唔寧靜之餘,仲搞到多陌生人喺屋外走動!因為學生時常加加減減,來送接的人又陌生~唉。

公爵府

Chowying 發表於 16-11-26 19:54
你太好人,有咩唔好意思呢,想閂門就閂,唔洗客氣。

話哂隔離鄰舍.........個fd.......做唔出即閂,雖則好想.....

公爵府

HoshiSora 發表於 16-11-26 20:00
如果係細路裝入人哋間屋,而個細路個家長冇裝,兼且會訓斥一下個細路,咁樣還可以接受。

但如果係個大人 ...

我大女都跟佢學琴 我覺得好方便

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

屋企教琴,稅局知嗎?
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

我前排屋企裝修, D師傅都識既, 但就有個62既FD, 住我樓上, 知我地裝修, 走埋入黎同師傅傾計佢真係當正自己屋企咁自出自入!

wcpcelia    發表於 16-11-27 09:53
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友住握手樓,大家洗碗可以一邊洗一邊傾計果隻。
試過lift口撞到鄰居,出到聲問佢屋企xx幾靚邊度買。朋友即時在廚房窗口貼磨砂膠紙

大宅

喺門口整一個靚靚地嘅 "一見發財"

公爵府

fungwongphie 發表於 16-11-26 20:16
屋企教琴,稅局知嗎?

我都想知

用戶要求終止服務

無禮貌

禁止訪問

回覆:feifei_baby 的帖子

公爵府

回覆樓主:

整個屏風係度,開門見吾到屋内

侯爵府

木門照開,鐵閘上掛門簾
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩