論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人2到尾,第一次海外打工,父親有華人血統,來港2個月,仲聽唔明廣東話,成曰做錯野,請問你家女傭人易學廣東話嗎?

水晶宮

回覆樓主:

如果本身唔識,我識無可能2個月就識。

子爵府

AHGU 發表於 16-11-26 22:02
工人2到尾,第一次海外打工,父親有華人血統,來港2個月,仲聽唔明廣東話,成曰做錯野,請問你家女傭人易學 ...
語言講天份,屋企有小朋友,會學得快d
我依家嗰個3月初到,豬咁蠢,剛剛問佢著衫“夠唔夠”,enough?? 佢眼光光望住我,嘥氣!!

我都話知佢識唔識,唔想見到佢,唔想同佢講野,所以佢更加學唔到

我只當佢機械人,只識單字旨令!

珊瑚宮

睇天份加好学。有D姐姐廣東話叻到不得了

玩具萬歲!

大宅

回覆樓主:

我姐姐最初唔識,我同佢google translate溝通,之後日日教,兩年半既今日流利到不得了。

別墅

回覆樓主:

我姐姐都係廿幾歲,之前未出過國打工。
interview時見佢講都可以(我知後面有人幫手)。黎左香港未夠1個月 ,廣東話比我預期好,不過如果d 指令長 ,其實佢聽唔哂架,雖然佢不停會答係,太太...
我bb下月尾就會出生,遲d婆婆會黎湊bb, 我而家會問返佢我講d咩去check佢understanding,同訓練佢要講。

男爵府

我等足3個半月未出過國的23歲印姐剛到我家,又係唔識聽同講,今日第3日,有D簡單指令都明,因前兩日教過,最緊要佢肯試下講!

大宅

睇天份, 我個工人姐姐之前在台灣做過2年, 來到香港2個月已可溝通, 聽得明大部份, 她說廣東話同國語分別不大

首頁

尾頁

跳至